Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Izmenjen Zakon o privatizaciji
Skupština Srbije danas je usvojila izmene Zakona o privatizaciji koje treba da reše problem potraživanja u preduzećima koja su u restrukturiranju.

Izmenama zakona utvrđeno je da za preduzeća koji se privatizuju metodom javnog tendera, državni poverioci ne mogu u narednih pet meseci tražiti prinudnu naplatu niti bilo koju meru postupka izvršenja radi namirenja potrazivanja nastalih do 31. decembra 2007.

U Srbiji je 164 preduzeća u restrukturiranju, a u njima radi više od 50.000 radnika.

Kako je objašnjeno, izmene zakona su tehničke i cilj vlade nije da samo prođe 150 dana produžetka roka za prinudnu naplatu, već da se u međuvremenu nađu pravi partneri za ta preduzeća.

Ministar pravde Nikola Selaković ranije je izjavio da postoji interesovanje ozbiljnih stranih kompanija za pojedina srpska preduzeća u restruktuiranju, ali nije naveo koje su te kompanije jer su pregovori u toku.

Za izmene tog zakona glasalo je 180 poslanika vladajuće koalicije, protiv je bilo deset poslanika, uzdržano je bilo četvoro poslanika, a jedan poslanik nije glasao.

Izmene zakona inicirane su odlukom Ustavnog suda kojom je utvrdjeno da je neustavna odredba Zakona o privatizaciji koja onemogućava prinudnu naplatu potraživanja od preduzeća do završetka postupka restrukturiranja, a sada se taj rok ograničava na pet meseci.

Izmene zakona stupiće na snagu narednog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku".


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta