Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Referentna kamatna stopa smanjena na nivo od 8,5 odsto
Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici odlučio da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,5 procentnih poena i ona sada iznosi 8,5 odsto.

Donoseći odluku o smanjenju referentne kamatne stope, Izvršni odbor je imao u vidu da će se međugodišnja stopa inflacije i u narednom periodu kretati oko donje granice cilja. Takođe, ocenio je da nedavne poplave neće uticati na povećanje inflatornih pritisaka, koji će i ubuduće ostati niski.

Niskim inflatornim pritiscima doprinosi stabilnost inflacionih očekivanja i deviznog kursa, što je rezultat mera monetarne politike, povoljnih platnobilansnih kretanja i pada premije rizika zemlje, konstatovao je Izvršni odbor.

Smanjeni su i rizici iz međunarodnog okruženja, čemu doprinosi i povećanje ekspanzivnosti monetarne politike Evropske centralne banke, što bi, po oceni Izvršnog odbora, trebalo pozitivno da utiče na povećanje likvidnosti na međunarodnom tržištu kapitala.

Izvršni odbor je konstatovao da će nedavne poplave imati negativan efekat na ekonomsku aktivnost, posebno u energetici i poljoprivredi, zbog čega se u ovoj godini može očekivati stagnacija BDP-a. Takođe, iz istih razloga, platnobilansna kretanja biće nepovoljnija nego ranija očekivanja, ali će učešće tekućeg deficita u BDP-u i ove godine biti niže u odnosu na prethodnu.

Štete od poplava zahtevaće dodatne napore fiskalne politike u narednom periodu. Ipak, Izvršni odbor očekuje da će Vlada ostati odlučna u sprovođenju fiskalne konsolidacije, strukturnih reformi i mera za dalje poboljšanje privrednog ambijenta.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. jula.


Key Policy Rate Cut to 8.5 Percent
At its meeting today, the Executive Board decided to cut the key policy rate by half a percentage point, to 8.5 percent.

The decision was based on the assessment that the y-o-y inflation rate would continue to revolve around the lower bound of the target tolerance band and that the recent flooding would not lead to an increase in inflationary pressures.

Inflationary pressures are expected to stay low, supported by stable inflation expectations and exchange rate attributable to monetary policy measures, favourable balance of payments trends and the fall in the country risk premium.

Besides, the risks from international environment also subsided, partly in response to increased monetary policy accommodation on the part of the ECB. The Executive Board judges that the ECB's move should have a positive impact on liquidity in the international capital markets.

The Executive Board maintains that the recent flooding will take its toll on economic activity, especially in the energy and agricultural sectors. Hence, it may reasonably be expected that the GDP will stagnate this year and that the balance of payments trends will be less favourable than anticipated earlier. Nevertheless, this year again, the share of the current account deficit in GDP will be lower than in the year before.

The scope of flood damage will call for additional fiscal policy efforts in the coming period. The Executive Board expects, however, that the Government will remain committed to the implementation of fiscal consolidation, structural reforms and measures aimed at further improving the business environment.

The next rate-setting meeting will be held on 10 July.


Ponuda za otkup akcija - Termika-Beograd a.d. Beograd
Izdavalac koji stiče sopstvene akcije: Termika-Beograd a.d. Beograd

Broj akcija koje Izdavalac ima nameru da stekne: 1.000 običnih akcija, odn. 1,4773% od ukupnog broja izdatih akcija.

Datum otvaranja ponude: 12.06.2014.
Datum zatvaranja ponude: 26.06.2014.

Cena koju se ponuđač obavezuje da plati: 2.400,00 dinara po akciji


Američki ambasador posetio Zdravlje u Leskovcu
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Majkl Kirbi posetio je danas fabriku lekova "Zdravlje“ u Leskovcu koja je deo američke kompanije Actavis, ocenivši da kompanije poput leskovačke doprinose ekonomskom jačanju Srbije i smanjenju zaposlenosti.

"Ovo je primer kompanije koja je bila jedna stara a sada pretvorena u jednu modernu, koja ispunjava svetske uslove. Ova kompanija izvozi svoje proizvode u EU i Rusiju ali je značajna jer snabdeva lekovima i građane Srbije. Ona pokušava da proširi proizvodnju kako bi što više građana dobilo posao ovde. Sa kolegama iz drugih zemalja, ambasadorima, razgovaramo
kako da pomognemo Srbiji , kako da kompanije poput Actavisa, prošire proizvodnju i time omoguće da se dođe do novih radnih mesta jer je nezaposlenost veliki problem. Zato smatramo da investicija poput ove jesu rešenje za taj problem“, rekao je ambasador Kirbi nakon obilaska savremenih pogona za proizvodnju lekova.

Generalni direktor fabrike "Zdravlje" Bojan Jović kazao je da su investicije u modernizaciju od 45 miliona evra stvorile uslove za dalji razvoj fabrike .
Nedavno je Zdravlje otvorilo i novi pogon za proizvodnju leka u terapiji Parkinsonove bolesti i zaposlilo nove radnike.
"Mi smo ispunili sve izazove koji su bili pred nama u smislu implementacije novih i unapređenja postojećih praksi. Kao potvrda toga jeste pogon za proizvodnju antiparkinson leka "entakapone", koji od aprila radi visokim intezitetom a to je dovelo do povećanja broja zaposlenih. Prve količine leka već su na tržištu EU“, izjavio je Jović.

On je precizirao da u fabrici u Leskovcu radi ukupno 392 radnika a da je nedavno primljeno 16 novih radnika.
Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović ocenio je da uspešno poslovanje jedne od najznačajnijih američkih kompanija u Srbiji šalje pozitivan signal i drugim investitorima da dođu u Leskovac.

On je posebno istakao da "Zdravlje" nije samo uspešna kompanija već i društveno odgovorna jer pomaže mladim talentima, sportistima, zdravstvenim i kulturnim ustanovama na jugu Srbije.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta