Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
„Alijans“ kupuje Dunav osiguranje
Izvor “Blica” kaže da su za ulazak u “Dunav osiguranje” zainteresovane i Evropska banka za obnovu i razvoj i Međunarodna finansijska institucija (IFC), ali da je favorit nemačka kompanija koja sa 180.000 zaposlenih ostvaruje profit od 10 milijardi evra godišnje.


- “Alijans” je vodeće osiguranje u srednjoj i istočnoj Evropi. U Sloveniju su ušli 2008, a žele da se prošire na zapadni Balkan. Ova kompanija bi kupila većinski paket “Dunav osiguranja”. Ostali investitori su zainteresovani za manjinski udeo, a takva prodaja bi samo produžila agoniju naše osiguravajuće kuće - kaže sagovornik “Blica” iz Nemanjine 11.


Naš izvor dodaje da je u toku interni takozvani dju dilidžens (detaljna analiza poslovanja) “Dunav osiguranja” koji će pokazati i cenu po kojoj bi ova osiguravajuća kuća mogla da se proda. Plan je da se kupac nađe do kraja godine, a procena je da bi se prodajom kompanije moglo dobiti između 250 i 400 miliona evra.


U “Alijansu” nisu želeli da potvrde naša saznanja, ali ni da ih demantuju.


- Nećemo da komentarišemo glasine, bilo je sve što su nam poručili u centrali “Alijansa” u Minhenu. Menadžment ove kompanije, međutim, javno je pokazao zainteresovanost za ulazak na srpsko tržište 2008. Tada je potpredsednik “Alijansa” Klaus Junker izjavio da su “u toku pregovori sa Vladom Srbije o preuzimanju jednog od osiguravajućih društava”. “Alijans” je 2010. godine rezervisao milijardu evra za kupovinu novih kompanija.


Verovanje da će u “Dunav osiguranje” uskoro ući ozbiljna kompanija sve je očiglednije i među investitorima na Beogradskoj berzi, gde cena akcije ove osiguravajuće kuće kontinuirano raste.


- Za samo mesec i po dana, od početka maja, vrednost deonice je skočila sa 500 na više od 900 dinara. Kompanija pritom nije objavila rezultate i planove koji bi pogurale cenu, naprotiv, njenu dobit od 140.000 evra u prošloj godini investitori na berzi ocenjuju žalosnom - kaže jedan od učesnika na domaćem tržištu kapitala.
Ministartvo finansija naložilo je nedavno vanrednu reviziju poslovanja “Dunav osiguranja” zbog sumnje da se u ovoj kompaniji loše poslovalo i nenamenski trošilo.


German Allianz interested in majority stake at Dunav osiguranje
German insurance company, Allianz is interested in acquiring Dunav osiguranje, Blic reports.


The source of Belgrade daily says that the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) and the International financial institution (IFC) are also interested in Dunav osiguranje but that the favorite is German company which generates profit of EUR 10 billion per year with 180.000 people.

- Allianz is the leading insurance company in middle and east Europe. They stepped into Slovenian market in 2008 and they want to expand to the West Balkans. The company would buy a majority stake at Dunav osiguranje. Other investors are interested in minority stake and that kind of sale would only extend the agony of our insurance company – a collocutor of Blic from Nemanjina 11 says for Blic.

The source of Blic adds that detailed analysis of business (due diligence) of Dunav osiguranje is in progress. It will show the price at which it could be sold. The plan is to find a buyer by the end of the year and it is estimation that the sales could be at between EUR 250 and 400 mil.

Allianz did not confirm or neglect the announcements of Blic.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta