Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
„Eltec Petrol" nudi Srbiji javno-privatna partnerstva
Slovenčki Eltek Petrol, jedna od vodećih regionalnih ESCO kompanija (Energy Service Company), nudi Srbiji javno-privatna partnerstva u oblasti obnovljivih izvora energije i napredna rešenja za uštedu energije i vode, koja, kako tvrde, može biti i veća od 50 odsto.

Suvlasnik tog preduzeća Damjan Mulej rekao je Tanjugu da Eltek Petrol želi da proširi saradnju u Srbiji podsetivši da ta firma već čitavu deceniju uspešno realizuje projekte ugovaranja energetskih usluga u javnom i uslužnom sektoru, kao i industriji.

Eltek pruža celovita rešenja efikasne upotrebe energije pri planiranju, izgradnji, obnovi i upravljanju objektima.

Mulej je kazao da se to odnosi na daljinsku energetiku, vodovodne sisteme, efikasnu rasvetu i energetsko upravljenje objektima.

Ta firma u Srbiji najviše ugovora ima sa partnerima u oblasti daljinske energetike odnosno toplanama za optimiziranje grejanja, rekao je on dodajući da još nema saradnje na objektima, ali da su tu potrebne neke izmene u srpskom zakonodavstvu.
"Najvažnije je da se omogući da potpisivanje ugovora tog tipa za lokalnu samoupravu ne znači dodatno zaduživanje", istakao je on.

Kako je rekao, snižavanjem troškova primarnog energenta ustvari se isplaćuje ugovor tako da to ne treba tretirati kao zaduživanje.
"Mi prvo napravimo energetsku analizu nekog objekta i onda pripremimo predlog šta treba uraditi, jer bez nekih investicija i rekonstrukcija jednostavno ne ide i što je najvažnije posle tih izmena preuzmemo celovito upravljanje tim sistemima", kazao je Mulej.

Prema njegovim rečima, bez rekonstrukcije objekata se može uštedeti između 10 i 30 odsto energije za grejanje, a nakon izmena čak i više od 50 odsto.

Ta kompanija sklapa ugovor uglavnom za period između 10 i 15 godina tokom kojeg će upravljati nekim sistemom tako da ostvaruje velike uštede energije.

Prema njegovim rečima, najvažnije je smanjiti potrošnju energije po kvadratnom metru, a sistemi se povezuju sa kontrolnim centrom Eltek Petrola u Bledu.

Mulej je kazao da je, na primer, u Kranju u jednoj opštinskoj zgradi bio pomenjen ceo sistem za grejanje i hlađenje grejni i sistem za hlađenje u kombinaciji sa toplotnim pumpama i bila je izgrađena fotonaponska elektrana na krovu.

On je naveo da su toplotne pumpe počele da se koriste za grejanje i hlađenje i u primorskim predelima, gde koriste za rad morsku vodu.

Govoreći o vodovodu, on je kazao da je tu najvažnije smanjiti gubitke na mreži, od mesta crpljenja do krajnjeg potrošača, s obzirom da sistemu gube u proseku između 30 i 50 odsto vode.
Predzeće Eltek Mulej je 2011. ušlo u sastav slovenačke Petrol grupe kako bi dobilo jakog partnera u oblasti energetike. Eltek Petrol sarađuje sa mnogim toplanama u Srbiji - Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Somboru, Šapcu, Zrenjaninu, Kraljevu...


Italijanski "Fulgar" proširuje kapacitete u Zrenjaninu
Italijanska kompanija "Fulgar", čiji su pogoni smešteni u zrenjaninskoj industrijskoj zoni Bagljaš, uskoro će proširiti svoje kapacitete, najavila je pomoćnica direktora u toj kompaniji Mirjana Vojinović.

Ona je za agenciju Beta rekla da ta kompanija u zrenjaninskoj industrijskoj zoni posluje od 2006. godine, a zbog pozitivnog iskustva namerava da pogone proširi na 29.000 m2.

- Do sada smo zaposlili 170 ljudi, pre šest meseci proširili smo se na 6.000 kvadrata i planiramo da se u najskorije vreme proširimo još 9.000 kvadrata, tako da ćemo ukupno biti na 29.000 kvadrata - kazala je Vojinović.

To će, kako je navela, stvoriti mogućnosti za zapošljavanje još najmanje tridesetak ljudi.

Italijanski "Fulgar" bavi se prizvodnjom veštačkih vlakana i jedan je od najvećih izvoznika u Zrenjaninu, oko 60% proizvodnje namenjeno je izvozu, a ostatak se isporučuje u Srbiji.


Prodat deo poslovnog prostora "Napretka" iz Kovina
Na javnom nadmetanju, koje održala Agencija za privatizaciju, danas je prodat deo poslovnog prostora preduzceha "Napredak" iz Kovina u stečaju, Ðuri Dotliću, po početnoj ceni od 5,21 miliona dinara.

Reč je o poslovnom prostoru, površine 186,39 kvadrata, sa pripadajućom opremom, dok je za ostale četiri celine prodaja bila neuspela.

Na prodaju su bili ponuđeni i delovi Robne kuće u Kovinu, površine 4.556 kvadrata po početnoj ceni od 144,47 miliona dinara, zatim poslovni objekti u Železničkoj ulici u Kovinu, po početnoj ceni od 77,76 miliona, nekoliko objekta po početnoj ceni od 64,28 miliona i prizemni poslovni prostor u stambenoj zgradi, površine 61,19 kvadrata po početnoj ceni 1,83 miliona dinara.


Prodat deo imovine preduzeća "Ikom"
Deo imovine preduzeća "Ikom" iz Subotice u stečaju, prodat je u ponedeljak uz saglasnost Odbora poverilaca, pošto su ponuđene cene bile niže od 50% procenjene vrednosti.

Kakoje objavila Agencija za privatizaciju, podata je mašina za flekso štampu za 750.000 dinara preduzeću "Profesional opak" iz Beograda, dok je procenjena vrednost bila pet miliona, kao i veštački omotači.

Prodatai su i veštački omotači za 200.000 dinara "Trgoinvestu" iz Novog Sada, a procenjena vrednost je iznosila 692.500 dinara.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta