Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
U julu novi zakon za okončanje privatizacije
Ministar privrede Dušan Vujović očekuje da će se tokom jula u skupštinskoj proceduri naći nacrt novog zakona o privatizaciji koji će omogućiti da se na efikasan i fer način, pod tržišnnim uslovima okonča privatizacija 600 preduzeća koja se nalaze u "limbu"- ni tamo ni ovamo.

Vujović je drugog dana 14. Ekonomskog samita, čiji je Tanjug Biz medijski pokrovitelj, podsetio da je po starom zakonu o privatizaciji, koji je donet 2001. godine privatizovano nešto manje od 2.300 preduzeća i dodao da se trenutno u statusu restrukturiranja nalazi 161 preduzeće.

Ministar je najavio da će javna rasprava o tekstu novog zakona o privatizaciji početi sutra u četiri grada u Srbiji - Kraguijevac, Niš, Novi Sad i Beograd i trajaće 20 dana.

Vujović je napomenuo da će usvajanje tog zakona omogućiti i konačni završetak privatizacije društvenog kapitala do 31. decembra 2016. godine.

Ministar je ukazao i da novi zakon neće pokušavati da unapred nametne metode privatizacije, kao što je to bio slučaj sa starim zakonom, već će se naknadno određivati šta je najbolji model.

Vujović je dodao da će u javnu raspravu, istovremeno sa zakonom o privatizaciji, ući i Nacrt izmena i dopuna zakona o stečaju.

On je istakao da će novi zakom o stečaju povećati transparentnost i sprečiti zloupotrebe, otkloniti probleme u praksi i povećati prava poverilaca.

Vujović je najavio i usvajanje novog zakona o javnim preduzećima čiji je cilj efikasna upotreba državnih resursa, ostvarivanje dobiti, kontrola i profesionalno upravljanje.

Očekuje nas i usvajanje novog zakona o podsticajima, a kao jednu od novina Vujović je naveo da će za davanje podsticaja investitorima morati da bude postignut konsenzus pet ministara.


Grupa "Zastava vozila" formira zajedničko preduzeće sa fabrikom JAC
Grupa "Zastava vozila" zatražila je juče od Agencije za privatizaciju saglasnost da njena fabrika "Zastava kamioni" i kineska firma JAC formiraju zajedničko preduzeće sa sedištem u Srbiji. Naime, ta kragujevačka firma i njena zavisna preduzeća nalaze se u restrukturiranju, te nijednu poslovnu odluku ne mogu da donesu bez saglasnosti države.

Kinesko-srpsko preduzeće za proizvodnju teretnih i terenskih vozila zvaće se, saznaje "Danas", "Zastava JAC". Sklapanje lakih kineskih kamiona N75 u kompaniji "Zastava JAC" treba da startuje početkom četvrtog kvartala, preciznije 3. oktobra, kada kragujevačke "kamiondžije" obeležavaju dan fabrike.

Podsetimo da su memorandumom o saradnji, koji su Grupa "Zastava vozila" i kompanija JAC potpisale u martu ove godine, predviđene tri faze u razvoju zajedničkog biznisa. U prvoj, od oktobra ove godine, započelo bi u Kragujevcu sklapanje kineskih vozila najvišeg nivoa rastavljenosti. U drugoj, u kineska vozila bi se ugrađivali i delovi domaćih firmi, dok je u trećoj predviđena proizvodnja kamiona u zajedničkoj firmi "Zastava JAC".

"Zastava kamioni" je ovih dana dobila obećanje iz Ministarstva privrede da će država finansijski podržavati kragujevačku fabriku do početka sklapanja kineskih vozila u centru Šumadije. Prema najavama nadležnih, ta podrška biće moguća nakon 20. jula, za kad je, kako je "kamiondžijama" saopšteno, predviđen rebalans republičkog budžeta.

Finansijsko-poslovnu situaciju u "Zastava kamionima" i dalje karakteriše teška besparica, jer fabrika od početka godine nije prodala nijedno vozilo, dok su državne subvencije i "Kamionima", kao i ostalim firmama u restrukturiranju obustavljene još od avgusta prošle godine.


„Nevena“ počela proizvodnju nove bebi kozmetike
Hemijska industrija "Nevena" Leskovac koja se nalazi u restruktuiranju pokrenula je proizvodnju nove bebi kolekcije "Kosalija“.

Nova kolekcija obuhvata šampon, kupku,mleko, ulje, puder i sapun za najmlađe. Generalni direktor "Nevene" Miljan Miljković rekao je da su stručnjaci tog preduzeća u saradnji sa kolegama iz inostranstva radili godinu dana na kreiranju i pravljenju autentičnih proizvoda.

"Od 2013.godine u cilju prevazilaženja određenih poslovnih problema a u saradnji sa poznatim inostranim kozmetikolozima i stručnjacima iz ove oblasti , "Nevena" unapređuje proizvode za najmlađe, a rezultat svih je kreiranje formule koja dovodi do razvoja obogaćene "Nevena baby" kolekcije pod nazivom "Kosalija", rekao je on.

Nova kolekcija obuhvata šampon, kupku, mleko, ulje, puder i sapun . Ovih dana kreću i prve isporuke kupcima u zemlji i inostranstvu“ rekao je na konferenciji za novinare direktor Miljković.

"Nevena" je pokrenula novi dečiji program nakon što nije uspela da obezbedi novac za obnavljanje licence za poznatu švajcarsku kolekciju „ "Kosili". Miljković tvrdi da novi proizvodi nisu plagijat i da su svi zaštičeni kod Zavoda za intelektualnu svojinu.
"Ime koje je zaštićeno, zaštićeno je u fontu koji je vlasništvo Nevene Leskovac pod imenom "Kosallija". Ponovo ću reći "Kosallija" nije brand name ove kolekcije nego "Nevene". "Košalija" je samo naziv za celu kolekciju a ne brand name“, objašnjava Miljković.

Kako je rečeno mesečni izvoz novih proizvoda iz "Nevene“ biće oko 15 miliona dinara.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović podsetio je da je "Nevena" nakon neuspešne privatizacije sa novim rukovodstvo u restruktuiranju uspela da očuva fabriku i pokrene novu proizvodnu liniju.

"Nevena" je pravi primer kako je jedna neuspešna privatizacija uništila nekada poznatu evropsku kompaniju. Na sreću tokom procesa restruktiranja novo rukovodstvo je imalo ideje i viziju kako da izvuče koletiv iz dubioze i da čak počne sa proizvodnjom novih autentičnih kozmetičkih preparata za decu“, kazao je Cvetanović.

"Nevenu“ je 2007.godine kupila bugarska firma „ Bulcvet“ a Agencija za privatizaciju raskinula je privatizaciju 2010.godine jer vlasnik nije ispoštovao obaveze iz ugovora o kupovini. Pre privatizacije u "Neveni“ je bilo zaposleno oko 500 a sada je ostalo oko 80 radnika.


New bill for finalising privatisation due in July
A new privatisation bill, which will allow for fair, efficient and market-based finalisation of the privatisation of 600 companies that are in limbo, is expected to enter parliamentary procedure in July, Serbian Minister of Economy Dusan Vujovic said on Tuesday.

On the second day of the 14th Economic Summit, partnered by Tanjug Biz, Vujovic said that slightly fewer than 2,300 companies have been privatised pursuant to the old privatisation law, adopted in 2001.

A total of 161 companies are now in the process of being restructured, he added.

A 20-day public debate on the new privatisation bill will start on Wednesday in four Serbian cities - Kragujevac, Nis, Novi Sad and Belgrade. the minister announced, adding that the first privatisations are to be completed by February 2015.

Once adopted, the new privatisation law will make it possible to finish the privatisation of socially-owned capital by December 31, 2016, he said.

Vujovic also announced the adoption of the bankruptcy law, the new public companies law and the incentives law.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta