Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
EBRD i Unikredit banka kreditiraju privatni sektor
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je sa Unikredit bankom dva ugovora o kreditiranju privatnog sektora u Srbiji u iznosu od 50 miliona evra, saopštile su u sredu te banke.

Kreditna linija od 40 miliona evra namenjena je pozajmicama za mala i srednja preduzeća, dok je 10 miliona evra predvidjeno za stambeno kreditiranje.

Unikredit banka je do sada u saradnji s EBRD-om obezbedila tri kreditne linije za stambenu izgradnju i još tri za podršku sektora malih i srednjih preduzeća.

"Po prvi put ćemo pomoći klijentima koji se odlučuju za stambeni kredit, mladim klijentima koji predstavljaju deo tržišta kome je preko potrebno adekvatno finansiranje", rekao je direktor EBRD-a za Srbiju Mateo Patrone.

Predsednik Izvršnog odbora Unikredit banke Antoni Čezario je ukazao da će nova kreditna linija te banke u saradnji sa EBRD-om pomoći da sektor malih i srednjih preduzeća postane pokretačka snaga lokalne ekonomije.


EBRD and UniCredit Bank Serbia provide support to Serbia’s private sector €50 million to UniCredit B
The European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) has signed two financing agreements totaling €50 million with UniCredit Bank aimed at providing support to Serbia’s private sector. A new loan of up to €40 million will be designated for on-lending to private SMEs whose access to finance is a challenge, especially in the aftermath of the recent floods. In addition, a €10 million mortgage loan will be extended with the aim to enhance financing for the private residential housing sector.

The funds are being provided under the new EBRD Western Balkans and Croatia Financing Framework IV (WBFFIV), a €500 million facility focused on the development of the private SME sector in the region. The WBFFIV will also address the needs of residential financing, leasing, micro-lending, trade facilitation transactions and other financial instruments.


Vujović: Fleksibilniji novi Zakon o privatizaciji
Ministar privrede Dušan Vujović rekao je danas u Nišu da će novi Zakon o privatizaciji biti fleksibilniji u pogledu modela, metoda i mera privatizacije i da bi trebao da otkloni anomalije iz prošlosti.

Modeli, metodi i mere biće prilagođeni stvarnim potrebama firmi koje se nalaze u procesu restrukturiranja ili koje nisu privatizovane ranije, rekao je Vujović na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o privatizaciji i Zakona o izmenama i dopunama Zakona o stečaju koja je počela u Nišu.

Vujović očekuje da Zakon o privatizaciji bude usvojen do kraja jula i posle njegovog stupanja na snagu biće upućen poziv svim zainteresovanim investitorima da ponude svoj program na koji će saglasnost davati Agencija za privatizaciju i Ministarstvo privrede.
"Svaki program koji bude imao elemente za uspešno poslovanje biće predmet pažnje Agencije i Ministarstva, a zatim će se tražiti najpogodniji model, metod i mere za privatizaciju, rekao je Vujović.

Onaj deo firmi koji ne ponudi program biće suočen sa stečajem i u stečaju će se preko socijalnog programa brinuti o radnicima, dodao je on.

Kada je reč o Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o stečaju, Vujović je rekao da je cilj brži proces stečaja, pojačana uloga poverilaca, smanjenje troškova tog postupka.

Zakon o privatizaciji imaće tretman lex specijalisa u odnosu na iste propise u slučajevima kada pojedina rešenje o istim pitanjima nisu u skladu.

Kako je rečeno, u Srbiji još oko 600 preduzeća treba privatizovati u kojima je zaposleno oko 100.000 radnika, uključujući i 161 preduzeće u restrukturiranju koja su za državu bila trošak od 800 miliona dolara godišnje.

Nacrtom Zakona o privatizaciji predviđena su četiri modela privatizacije (prodaja kapitala, prodaja imovine, strateško partnerstvo i prenos kapitala bez naknade), tri metoda (javno prikupljanje ponuda sa javnim nadmetanjem, neposredna pogodba i javno prikupljanje ponuda), kao i tri mere (finansijska konsolidacija, otpis duga, pretvaranje
duga u trajni ulog ili konverzija).

Na pitanje novinara šta očekuje od novog Zakona o radu, Vujović je rekao da taj zakon nije nadležnost Ministarstva privrede, ali da očekuje moderna rešenja koja će dati motivaciju svima da povećaju mobilnost radne snage radi stvaranja boljeg poslovnog ambijenta i da istovremeno budu zaštićena prava radnika. Takva rešenja su moguća, kazao je Vujović.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta