Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Grčke kompanije žele da ulažu u Srbiji
Grčke kompanije, koje postepeno izlaze iz krize, zainteresovane su da nastave da investiraju u srpskoj privredi, ali i da svojim iskustvom podrže reforme u Srbiji, poručio je generalni sekretar za ekonomske poslove u Ministarstvu spoljnih poslova Grčke Panagijotis Mihalos na sastanku sa predsednikom Privredne komore Srbije (PKS) Željkom Sertićem, navodi PKS na svom sajtu.

Mihalos je naglasio da dosledno sprovođenje reformi u Srbiji, koja je izuzetno važan partner, ima uticaja na čitav region. Uloga komora je da naprave pritisak na vlade da usvoje reformske zakone. Stabilnost i kredibilnost ključni su oslonci razvoja, a uspeh reformi, kao osnove za napredak, zavisi od njihove celovitosti i obuhvatnosti. Grčka je izlazak iz krize zasnovala na poreskim reformama, kao i na strukturnim, koje su teže, ali i značajnije, jer donose kredibilitet.

Predsednik PKS Željko Sertić ukazao je da se uskoro očekuje donošenje seta zakona ključnih za rešavanje statusa preduzeća u restrukturisanju. Za određene kompanije moramo pronaći strateške partnere, pojedine će biti privatizovane, ali problem predstavljaju i veliki dugovi kompanija u restrukturisanju.

U razgovoru je ukazano na značaj Grčko - srpskog poslovnog saveta, koji koordinira nastup krupnijeg grčkog kapitala u Srbiji, saradnju poslovnih krugova dve zemlje i unapređenje ukupne ekonomske saradnje uz podršku vlada. Grčka je tradicionalno važan privredni partner Srbije. Privrednu saradnju Srbije i Grčke, posebno robnu razmenu kao najznačajniji vid prometa, karakteriše stabilnost, raznovrsnost i stalan rast od 2000. do 2009. godine, kada dolazi do globalne krize.

Poslovne veze Srbije i Grčke ostvaruju se i kroz više oblike saradnje – investicije, čiji se intenzitet drastično smanjuje proteklih nekoliko godina. Grčka je jedan od vodećih investitora u Srbiji, odnosno treći investitor na listi vodećih investitora u Srbiji u periodu 2005-2013. godine, sa 939,729 milijardi evra, prema podacima NBS. Gotovo polovina te sume su grinfild investicije. Prema podacima grčke strane, kroz ova ulaganja obezbeđeno je oko 25.000 novih radnih mesta, navodi PKS.

Sastanku su prisustvovali i Sofia Camiha, šef Kancelarije za ekonomske i trgovinske poslove Ambasade Grčke u Beogradu i Jorgos Hacipetros, prvi sekretar za ekonomska i trgovinska pitanja Ambasade Grčke.


Strani investitori: Reformski zakoni su korak u pravom smeru
Posmatrano iz ugla stranih investitora, najavljeni reformski zakoni znače kretanje u pravom smeru, ocenio je danas predsednik Saveta stranih investitora (FIC) u Srbiji Frederik Kuen.

"Ukoliko gledamo Zakon o radu, on obuhvata većinu preporuka koje je Savet stranih investitora predlagao već četiri godine i mislimo da će pomoći smanjenju nezaposlenosti", rekao je on za RTS, dodajući da su pozitivno ocenjeni i najavljeni zakoni o privatizaciji i stečaju.

Za šest meseci otkako je vlada uspostavljena, bilo je nekih poboljšanja, naročito u ukupnom pravnom okviru, ali nismo primetili ozbiljna poboljšanja u vezi sa reformama, rekao je Kuen uoči početka današnje konferencije "Reality Check", na temu "Sveobuhvatni dijalog između Saveta stranih investitora (FIC) i predstavnika Vlade Srbije".

Konferenciji na temu "Sveobuhvatni dijalog između Saveta stranih investitora (FIC) i predstavnika Vlade Srbije", prisustvovaće i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ministar privrede Dušan Vujović.

Kuen je precizirao da su strani investirori primetili da je najmanje reformi bilo u oblasti vezanoj za stečaje firmi, dok su poboljšanja primećena "i u nekim pitanjima u vezi sa poljoprivredom, prehrambenom proizvodnjom, građevinarstvom i telekomunikacijama".
"Potrebno da se sprovedu glavne reforme koje su pripremane i da se uspostave ista pravila za sve", rekao je on i dodao da privatizacija treba da se nastavi po zajedničkim pravilima, a "zatim sledi implementacija, sprovođenje zakona".

Kuen je, govoreći o uslovima koje strani investitori smatraju ključnim, rekao da državna admininistracija treba da se unapredi, da bude efikasnija, a potom da se nastavi sa kadidaturom i usaglašavanjem zakona sa Evropskom unijom.

Ističući da je "prva godina mandata uvek ključni period, naročito za vladu koja je napravljena da bi se implementirale duboke reforme", Kuen je ocenio da će prvi veliki izazov biti poboljšanje trenutnog stanja budžeta i rastućeg javnog duga.


Agrokor sutra završava kupovinu Merkatora
 
Hrvatska prehrambena grupacija Agrokor privodi kraju preuzimanje 53 odsto akcija slovenačkog trgovinskog lanca Merkator, budući da je konzorcijum prodavaca deonica Merkatora saopštio da bi transakcija trebalo da bude okončana sutra.

Hrvatski Agrokor, čija je ponuda za kupovinu udela u Merkatoru prihvaćena još u junu prošle godine, ali koji je nakon toga morao da obezbedi dovoljna sredstva, moraće da za pomenute akcije plati 550 miliona evra, prenela je slovenačka novinska agencija STA.
"I kupac i prodavci su saglasni u vezi sa tim da transakcija bude okončana sutra", navodi se u saopštenju slovenačke kompanije Pivovarne Laško, koja prodaje svoj udeo u Merkatoru.

Najnovije saopštenje dolazi četiri meseca nakon što je Agrokor sa konzorcijumom prodavaca preradio kupoprodajni ugovor i dogovorio niže cene akcija, odnosno 86 evra po akciji, umesto prethodno ponuđenih 120 evra.

Pored toga, Agrokor će dokapitalizovati Merkator sa 225 miliona evra, od čega će 200 miliona evra otići na otplatu duga, a 25 miliona evra za operativni kapital.
 


"Westvood" stiže u Smederevo - Austrijanci počinju pregovore o "Železari", u julu razgovori sa svim
Radna grupa za prodaju "Železare" sastaće se sledeće nedelje sa predstavnicima austrijskog fonda "Westwood", potencijalnim kupcem kompanije.

Dolazak delegacije "Westvood"-a jedan je od prvih koraka intenziviranja rada Vlade na prodaji "Železare", koja zapošljava 5.000 ljudi. Prema saznanjima "Blica", radna grupa koju predvodi ministar privrede Dušan Vujović će u narednih mesec dana pozivati na razgovore sve koji su dosad pokazali interesovanje za partnerstvo sa "Železarom".

Cilj Vlade je, kako navodi list "Blic", da se dobiju detaljne informacije kakvu saradnju sa smederevskom kompanijom žele potencijalni kupci i ko je najbliži kupovini ove fabrike.

Predstavnici "Westvood"-a bili su u "Železari" prvi put u februaru ove godine, kada su sa Vladom potpisali memorandum o saradnji i pokazali zainteresovanost za kupovinu 100% kapitala. Dva meseca kasnije, interesovanje za preuzimanje smederevske kompanije pokazala je i američka "Esmark steel grupa", čija je delegacija pre dve nedelje počela detaljnu analizu poslovanja "Železare".

Interesovanje za kupovinu je prethodno pokazao i ruski "Uralvagonzavod", te "Cor grupa" u čijem je sastavu fabrika aluminijuma u Vučitrnu, a kao potencijalni partner se pominjala i turska kompanija "Toscelik".

Dušan Vujović kaže da će Vlada u septembru ove godine imati rešenje za "Železaru" i da sada postoji 7 ili 8 zainteresovanih investitora.


"Tigar" usvojio finansijske izveštaje 2013. i izabrao nezavisnog revizora - Sledi pokretanje stečajn
Kompanija "Tigar" iz Pirota, na redovnoj godišnjoj skupštini akcionara održanoj 24. juna, usvojila je finansijski i konsolidovani izveštaj za 2013. godinu.

Skupština akcionara "Tigra" donela je i Odluku o izboru nezavisnog revizora za ovu godinu ("Ernst&Young") a imenovan je još jedan član Nadzornog odbora Aleksandar Radojević.

Kako "Sinteza Invest Group" podseća, na Vanrednoj skupštini, koja je održana 14. aprila tekuće godine, doneta je Odluka o podnošenju predloga za pokretanje stečajnog postupka reorganizacijom, sa unapred pripremljenim planom reorganizacije (UPPR).

Kako je izjavio generalni direktor Nebojša Đenadić već je zakazano prvo ročište u pripremi UPPR-a i to za 10. i 11. jul. Đenadić očekuje da će UPPR biti prihvaćen, kako bi počela njegova implementacija čime bi se otovrio put nesmetanom oporavku poslovanja.

Takođe, na marginama skupštine menadžment je potvrdio da je, uprkos teškoj situaciji, izvoz obuće prilično stabilan a očekuje se i proširivanje poslovanja sa pratnerom iz Indonezije koje će se u prvoj fazi uglavnom odnositi na distribuciju kaučuka u regionu.

Niži troškovi sirovine bi svakako trebali povećati profitabilnost i ubrzati oporavak kompanije čime će se otvoriti vrata za pronalaženje strateškog partnera što je i glavni dugovorčni cilj države i privatnih akcionara.

Cena akcija "Tigra" se stabilizovala na oko 54 dinara gde tržišna kapitalizacija iznosi tek 92,8 miliona dinara (0,8 mil EUR).


Coin: Increase in investments requires thorough reforms
President of the Board of Directors of the Foreign Investors Council Frederic Coin said on Thursday the Serbian government had to conduct thorough reforms to improve the business environment in the country and attract more investments.

"Foreign investors expect a lot from this government. It has strong support within the parliament and the capability to implement reforms," he noted, adding that the compsition of the government and strong commitment to reforms inspired hope that they would be conducted indeed.

There has been certain progress this year, but no significant improvement to the business environment in Serbia, he said at the 4th Reality Check Conference.

According to Coin, poor implementation of laws remains the key issue with business in Serbia, while there has been progress in terms of taxes, illegal trade, telecommunications, agriculture and insurance.

He stresses that five areas should be prioritised, and they are: the creation of a legal framework that follows the EU standards, a consistent tax system, more flexible labour market, simplified regulations that refer to realties and construction and an efficient system of market supervision.

Investors support the labour bill, as well as the announced laws on bankruptcy and privatisation, which will improve the business environment in Serbia, he remarked.

The Foreign Investors Council has collected RSD 8 billion as aid for repairing the damage caused by the recent floods in Serbia, Coin pointed out.


"Grawe osiguranje" u Srbiji ostvarilo neto dobit od 3 mil EUR u 2013. godini
"Grawe osiguranje" u Srbiji ostvarilo je neto dobit u 2013. godini u iznosu od oko 3 mil EUR, dok su prihodi od premije osiguranja dostigli nivo od 2,269 milijardi dinara, saopšteno je iz te osiguravajuće kuće.

- Bilansna suma društva premašila je 14 milijardi dinara, što potvrđuje finansijsku snagu i poziciju među liderima na tržištu osiguranja života u Srbiji - izjavio je generalni direktor "Grawe osiguranja", Kristof Cetl, povodom predstavljanja poslovnih rezultata kompanije u Srbiji.

Prema njegovim rečima, broj aktivnih ugovora o osiguranju života kod ove kompanije dostigao je 45.000. On je istakao da su pokazatelji ekonomske snage Grave osiguranja bilansna suma, koja je uvećana za 14% u odnosu na 2012. godinu, premija osiguranja koja beleži stabilan rast, kao i rentabilnost kapitala od 49%.

U strukturi ulaganja kompanije na kraju prethodne godine dominirale su hartije od vrednosti koje je izdala država sa učešćem od 96%, a slede depoziti i gotovina sa oko 3%.

Ukupni kapital "Grawe osiguranja" u Srbiji u 2013. godini iznosi dve milijarde i 413 miliona dinara.

- U planu za 2014. godinu je promocija novih proizvoda osiguranja života, dalje zapošljavanje kadrova i razvoj sopstvenog edukativnog centra za zaposlene - Grawe Akademije, kao i dalje unapređenje poslovnih procesa Društva - dodao je Cetl.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta