Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Agrokor" kupio slovanački lanac "Mercator" - Transakcija vredna 544 mil EUR
Koncern "Agrokor" u petak (27. juna 2014. godine) uspešno je zaključio kupovinu 53% udela slovenačkog Poslovnog sistema "Mercator", realizacijom finansijske transakcije od 544 mil EUR, čime je postao njegov većinski vlasnik, saopštila je ta hrvatska kompanija.

- Od ukupne vrednosti transakcije od 544 mil EUR, 324 mil EUR namenjeno je za sticanje stopostotnog vlasništva, 200 mil EUR za smanjenje finansijskih obaveza slovenačkog trgovinskog lanca, a 20 mil EUR za operativno finansiranje tekućeg poslovanja "Mercator"-a - precizira se u saopštenju "Agrokora" dostavljenom Tanjugu.

Dve kompanije će zajedno ostvarivati gotovo 7 mlrd EUR godišnjeg prihoda, zapošljavaće više od 64.000 ljudi, i biće vodeća kompanija u sektoru maloprodaje i proizvodnje hrane u regionu i šire.

Predsednik koncerna "Agrokor", Ivica Todorić, povodom završetka transakcije naglasio je da je "Agrokorovom" kupovinom većinskog udela u "Mercator"-u stvoren "najveći poslovni sistem u tranzicionim zemljama".

- Ovo je zajednička pobeda poslovnih ljudi, izraz odlučnosti da na temeljima promišljene vizije stalno podižemo nivo uspešnosti i konkurentnosti... Ovim počinjemo da stvaramo novu vrednost za sve potrošače, veću sigurnost za sve zaposlene - kazao je on i ocenio da će ova akvizicija inicirati dalji razvoj industrije u regionu i otvaranje novih tržišta za proizvođače.

Todorić je naveo da članstvom Hrvatske u Evropskoj uniji, mogućnosti delovanja i razvoja kompanije dobijaju novu dimenziju.

- "Agrokor" svoje zaposlene smatra najvažnijim delom svog poslovnog uspeha, i omogućava im lični razvoj i napredovanje - poručio je on.

Povezivanjem "Agrokora" i "Mercator"-a, kako je kazao, ostvariće se viši nivo zaposlenosti, otvoriće se i velike mogućnosti za još kvalitetniju regionalnu dobavljačku strukturu, kao i prilike za rast prehrambene i ostalih industrija.

- Konačno, integracija će omogućiti svim proizvođačima u regionu dalje povećanje volumena prodaje i otvaranje novih tržišta, i ozbiljnih perspektiva za prisustvo na trećim tržištima - ocenio je Todorić.

"Agrokor" je sa vlasničkim konzorcijumom od 12 prodavaca u junu 2013. potpisao ugovor o kupovini 53,12% deonica "Mercator"-a. Na osnovu kasnijih aranžmana s bankama-vlasnicama "Mercator"-a, "Agrokor" je platio većinski paket deonica.

Završnom preuzimanju prethodio je i Ugovorom predviđeni sporazum s bankama o reprogramiranju duga "Mercator"-a u visini od 1 mlrd EUR, kao i saglasnost regulatornih tela u državama u kojima posluju "Mercator" i "Agrokor".


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta