Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
MILOVANOVIĆ: "Energoprojekt" očekuje poslove od preko milijardu dolara
"Energoprojekt Holding" očekuje do kraja godine da će vrednost ugovorenih poslova u zemlji i inostranstvu premašiti milijardu dolara, izjavio je danas generalni direktor "Energoprojekta" Vladimir Milovanović.

Među najznačajnijim projektima "Energoprojekta" je razvoj elektrodistributivnog sistema u Kataru, vredan preko milijardu dolara i tu je srpski građevinski gigant angažovan kao konsultant da, i u ime i za račun investitora, vodi ceo projekat, objasnio je Milovanović za Tanjug.

Kao projekt menadžer, "Energoprojekt" je angažovan i na izgradnji mega rezervoara pitke vode u Kataru "ogromne finansijske vrednosti", rekao je Milovanović i napomenuo da je jedino Kuvajt od arapskih zemalja do sada uspeo da napravi mrežu tih mega rezervoara za pitku vodu.

"Investitori iz Katara izabrali su "Energoprojekt Entel", da radi projekt menadžment na tom poslu, što je izvanredno priznanje za nas, jer to je po svemu sudeći, investicija od primarnog interesa za Katar i naša firma je tu da prva štiti interese investitora na tom projektu", kazao je Milovanović.

Na domaćem tržištu, "Energoprojekt" očekuje sledeće nedelje potpisivanje ugovora za nastavak izgradnje železničke stanice Prokop u Beogradu, uz kreditnu podršku od 25 miliona evra iz kuvajtskog Fonda za arapski ekonomski razvoj, podsetio je Milovanović.

Tu je i izgradnja deonice autoputa na Koridoru 11, koja se finansira iz kineskog kredita, gde "Energoprojekt" gradi 24 kilometara auto-puta na trasi Lajkovac - Ljig u vrednosti 155 miliona dolara, a ima tu i nekoliko manjih projekata, rekao je prvi čovek "Energoprojekta".

"Sa većim upošljavanjem "Energoprojekta" kod kuće, raste naš poslovni potencijal za ugovaranje poslova u inostranstvu i već smo afirmisali neke pregovore sa raznim investitorima i u Kazahstanu, Rusiji i u afričkim zemljama, gde već radimo", naveo je Milovanović.

"Ja se nadam da ćemo do kraja ove godine, kad je reč o ugovaranju novih poslova, možda ne premašiti, iznos od milijardu evra, ali milijardu dolara sigurno", precizirao je generalni direktor "Energoprojekta".

Milovanović je naveo da "Energoprojekt" u Kazahstanu završava gradnju bolnice za jednog privatnog investitora i to je projekat vredan nešto manje od 30 miliona dolara i dodao da ta srpska građevinska firma uporedo gradi kompleks objekata za zabavu i za razonudu koji se sastoji od više restorana i klubova, takođe za jednog privatnog investitora.

U Kazahstanu "Energoprojekt Industrija" projektuje i jedan vrlo važan objekat, a to su četiri kompresorske stanice na trasi gasovoda i između Kazastana i Kine, kazao je on i objasnio da je kazahstanski investitor odabrao "Energoprojekt" na izradi glavnog projekta tih kompresorskih stanica, a radovi na tom projektu se odvijaju prema ugovoru i prema ugovorenoj dinamici.

U Rusiji "Energoprojekt" je angažovan na više značajnih projekata, počev od Rostova na Donu gde gradi Hajat ridžensi hotel, zatim stambenog naselja u gradu Sinstikaru, zgradu Gasproma u gradu Uhta i na podizanju naftne baze u Astrahanu, naveo je Milovanović i nagovestio "još lepih vesti u narednim mesecima".

Na tržištu Afrike "Energoprojekat" je veoma prisutan od Alžira, preko Gane, Nigerije, Ugande, Zambije i Zimbabvea, naveo je Milovanović i dodao da je jedan od najnovijih ugovorenih projekata izgradnja kargo centra u Gani od koga se očekuje da "Energoprojektu" otvori nove poslove u toj zemlji.


Neto dobit prvih pet srpskih banaka 26,17 milijardi dinara
Prvih pet banaka u Srbiji ostvarile su na kraju 2013. godine neto dobit od ukupno 26,17 milijardi dinara, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Nasuprot tome, prema najnovijem kvartalnom izveštaju NBS o bankarskom sektoru, pet banaka koje su lani najlošije poslovale na kraju 2013. ostvarile su neto gubitak od 28,25 milijardi dinara.

Najbolje je, prema NBS, poslovala Banka Inteza, koja je na kraju prošle godine ostvarila neto dobit od 9,21 milijardi dinara, a na drugom mestu je Rajfajzen banka, čija neto dobit iznosi 6,15 milijardi dinara.

Na trećem mestu je Komercijalna banka sa neto dobitkom od 4,58 milijardi dinara, sledi Unikredit sa 3,69 milijardi i Prokredit banka sa ostvarenom neto dobiti od 2,51 milijardu dinara.

Prema izveštaju NBS, na listi banaka koje su zabeležile najveći neto gubitak na kraju 2013. prva je NLB banka, čiji je minus iznosio 9,88 milijardi, dok je druga KBC koja je zabeležila gubitak od 7,43 milijarde dinara.

Treća je Hipo Alpe Adria banka sa neto gubitkom od 4,72 milijarde dinara, te OTP banka sa 4,65 milijardi, dok je na petom mestu Alfa banka sa minusom od 1,55 milijardi dinara, prema podacima NBS.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta