Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Referentna kamatna stopa zadržana na nivou od 8,5 odsto
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 8,5 odsto.

Iako se međugodišnja stopa inflacije kreće oko donje granice cilja i inflatorni pritisci su veoma niski, čemu, pored agregatne tražnje kao glavnog dezinflatornog faktora u srednjem roku, doprinose i stabilnost kursa dinara i inflacionih očekivanja, Izvršni odbor je odlučio da referentnu kamatnu stopu zadrži na sadašnjem nivou, imajući u vidu rizike koji se u narednom periodu mogu nepovoljno odraziti na ekonomska kretanja u Srbiji.

Izvršni odbor je konstatovao da nedavne poplave imaju negativan efekat na ekonomsku aktivnost, posebno u energetici, rudarstvu i poljoprivredi, zbog čega su izgledi ekonomskog rasta u ovoj godini nepovoljniji od očekivanih. Iz istih razloga, nepovoljnija će biti i platnobilansna kretanja. Ipak, očekuje se da će podstrek ekonomskoj aktivnosti u narednom periodu dati subvencionisani krediti, radovi na otklanjanju posledica poplava, kao i očekivano ubrzanje realizacije projekta Južni tok.

Potreba da se saniraju štete i posledice poplava jednokratno će povećati troškove države. Ipak, Izvršni odbor očekuje da će Vlada ostati odlučna u sprovođenju fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi.

Donoseći odluku o zadržavanju referentne kamatne stope Izvršni odbor je imao u vidu da su, iako nešto manje izraženi, i dalje prisutni i rizici iz međunarodnog okruženja, koji mogu uticati na likvidnost na međunarodnom tržištu kapitala.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 7. avgusta 2014. godine.


Austrijski i nemački investitori zainteresovani za državna preduzeća u Srbiji
Austrijski i nemački investitori zainteresovani su za kupovinu 25 državnih preduzeća u Srbiji, izjavio je predsednik Senata privrede u Srbiji Ivan Gros.

On je na predstavljanju ovog senata u Subotici rekao da su u pitanju preduzeća u državnom vlasništvu, iz grupe od preko 150 preduzeća u restrukturiranju.

- Ja mislim da će od ovih 153 (preduzeća) u restrukturiranju, tako se očekuje, 20 – 25 biti realno postavljena da mogu biti interesantna za strani kapital. Mi čekamo da se to završi, ubrzo će se to završiti i smatramo da treba jedna intenzivna aktivnost da bi se zainteresovali strani partneri - rekao je Gros.

On nije želeo da govori o konkretnim preduzećima, pre no što bude donet novi zakon o privatizaciji, za čiji nacrt je ocenio da daje dobru osnovu, ali je ipak rekao da su u pitanju veliki sistemi iz sektora energetike i poljoprivrede.

Na pitanju da li su nemački i austrijski investitori zainteresovani za kupovinu tih preduzeća, Gros je rekao da interes sigurno postoji, samo da je pitanje pod kojim uslovima.

Senat privrede Srbije osnovan je od strane Senata privrede Austrije, koji okuplja oko 500 kompanija, i predstavlja asocijaciju čiji je cilj da potpomogne unapređenje privredne odnose između Srbije, Austrije i Nemačke.


Key Policy Rate Kept at 8.5%
 

Key Policy Rate Kept at 8.5%

At its meeting today, the NBS Executive Board decided to keep the key policy rate at 8.5%.

Though y-o-y inflation rate is currently moving around the lower bound of the target and inflationary pressures are rather low as a result of low aggregate demand (main medium-term disinflationary factor), stable exchange rate and anchored inflation expectations, the Executive Board decided to keep the rate on hold, mindful of potential risks to the Serbian economy in the period ahead.

The Executive Board stated that the recent flooding is taking its toll on economic activity, particularly in the sectors of energy, mining and agriculture, and making the growth prospects for this year bleaker than anticipated. For the same reason, the balance of payments developments are likely be less favourable than earlier expected. Still, the impetus to economic activity will come from subsidised lending, flood damage restoration works and the expected accelerated implementation of the South Stream project.

The flood relief and damage restoration efforts will exert a one-off upward effect on government expenditure. Nonetheless, the Executive Board expects the Government will remain committed to the implementation of fiscal consolidation measures and structural reforms.

The decision to keep the rate unchanged was also underpinned by the Board’s awareness of the still present, though less pronounced, risks relating to liquidity levels in the international capital markets.

The next rate-setting meeting is scheduled for 7 August.


Udeli Novoj Slozi prodati Agrokoru
Kompanija "Frikom" iz Beograda prodala je "Agrokoru" sve svoje udele u kompaniji "Nova Sloga" iz Trstenika.

Time je dodatno potvrđen fokus "Ledo grupe" na program sladoleda i smrznute hrane, saopšteno je iz kompanije.

"Ledo" je prošle godine istisnuo manjinske deoničare i postao jedini vlasnik "Frikoma". "Nova Sloga" je vlasnik fabrike mineralne vode "Mivela".


Investicije NIS-a porasle pet puta
U Srbiji samo 27 kompanija radi ili ima u planu da priprema izveštaj o održivom razvoju, rečeno je na forumu o održivom razvoju u Beogradu, u organizaciji NIS-a.

Na skupu je istaknuto da od 100 najvećih kompanija u svetu ove izveštaje objavljuje njih 93, dok je u Srbiji revizorska kuća KPMG pregledala ovakve izveštaje za prošlu godinu za samo pet kompanija- "Naftna industrija Srbije" (NIS), "Holcim", "Hemofarm", "Titan" i "Delta holding".

Za NIS su najvažnije investicije koje su za pet godina porasle pet puta, a u 2013. su porasle za devet odsto u odnosu na prethodnu godinu i iznosile su 55,6 milijardi dinara, naveo je generalni direktor NIS-a, Kiril Kravčenko.

- Nadam se da ćemo sačuvati ovaj nivo investicija i u budućnosti - rekao je on i ukazao da kompanije ne treba da se stide dobiti koju ostvare, jer bez toga nema ni ulaganja u socijalno-odgovorne projekte.

NIS je značajno povećao i uplatu na ime poreza u budžet Srbije u prošloj godini i ta komapnija sada puni budžet sa oko 14%, kazao je Kravčenko na predstavljanju izveštaja o održivom razvoju te kompanije za 2013. godinu, koji obuhvata četiri segmenta - ekonomski razvoj, ulaganja u ljudske resurse, odnose sa društvom i ulaganja u zaštitu životne sredine.

On je podsetio da je NIS pre četiri godine, kada je počelo ovo izveštavanje, bio nacionalna kompanija sa gubicima, a sada je jedan od regionalnih lidera sa stalnim rastom, za koju radi više hiljada ljudi u regionu.

Prema njegovim rečima, NIS je uložio više od milijardu dinara u socijalno odgovorne projekte, a u zaštitu životne sredine od 60 do 100 mil EUR godišnje.

foto: nis.rs
Kada je reč o ulaganjima u ljudske resurse, Kravčenko je naveo da je u toj kompaniji evidentan rast plata većom brzinom od rasta prosečne zarade u Srbiji, kao i da su tri puta povećane investicije u obuku kadrova kompanije.

- U prve tri godine smo bili prinuđeni da smanjimo broj zaposlenih, ali uz najveću otpremninu na Balkanu, a istovremeno smo zaposlili 800 mladih ljudi. Sada je prelomljen taj trend u smanjenju broja zaposlenih i već drugu godinu zaredom raste broj zaposlenosti u NIS-u - napomenuo je on i dodao da očekuje da će trend rasta zapošljavanja biti nastavljen i u bliskoj budućnosti.

Osvrnuvši se na uticaj procesa pridruživanja Srbije EU na poslovanje NIS-a, Kravčenko je istakao da ta kompanija već primenjuje evropska pravila i standarde u poslovanju u zemljama regiona u kojima je prisutna, a otvorila je i kancelariju u Briselu za zaradnju sa EU, koja ima značajne rezultate u pogledu saradnje sa evropskim institucijama.

NIS je za izveštaj o održivom razvoju za 2013. godinu, koji je potvrdio nezavisni revizor KPMG, dobio ocenu B+, i u odnosu na izveštaj iz 2012. godine kompanija je ostvarila napredak i povećala transparentnost izveštavanja, a broj indikatora u odnosu na prethodni izveštaj je porastao sa 41 na 48.

NIS je prva kompanija koja četiri godine uzastopno, putem otvorenog dijaloga, sprovodi praksu redovnog izveštavanja o bitnim aspektima svog poslovanja. Izveštaj o održivom razvoju NIS-a za 2013. obuhvata dostignuća koja su, osim na razvoj kompanije, usmerena i na unapređenje života u zajednici kroz ostvarenje ekonomskog, kulturnog i socijalnog rasta.


FIAT najveći izvoznik u prvoj polovini godine
Kompanija FIAT automobili Srbija je u prvoj polovini godine ostvarila najveći izvoz od 797,7 miliona evra, koji je 21,5 odsto veći nego u istom periodu lane.

Sa izvozom od 178,5 miliona evra, kompanija NIS je druga na listi najvećih izvoznika u peridou januar-jun, koju je objavilo Ministarstvo finansija. Slede Tigar sa izvozom vrednim 117,1 miliona evra, Železara Smederevo sa 94,6 miliona evra i Gorenje čiji je iyvoy bio vredan 91 milion evra.

Petrohemija je u inostranstvu prodala robe za 82,4 miliona evra, a Tetra Pak Production za 76 miliona evra. Podaci Ministarstva finansija pokazuju i da je Hemofarm ostvario izvoz od 71,6 milion evra, Jura 62,3 miliona evra, a Tarket 59 miliona evra.

Impol seval je izvezao 53,9 miliiona evra, Sirmium steel 53,3 miliona evra, dok je RTB Invest u inostranstvo prodao robe za 53,1 miliona evra.

Ball pakovanja Evropa su u prvih šest meseci izvezla 50,8 miliona evra, a Leoni 42 miliona evra.


Predstavljen Izveštaj o održivom razvoju za 2013.godinu - NIS a.d., Novi Sad - NIIS
Predstavljen Izveštaj o održivom razvoju za 2013.godinu - NIS a.d., Novi Sad - NIIS
 


2013 Sustainable Development Report is released - NIS a.d., Novi Sad - NIIS
2013 Sustainable Development Report is released - NIS a.d., Novi Sad - NIIS
 


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta