Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Zastava oružje" i "Simpo" najveći dužnici - Poreska uprava objavila novi spisak "neplatiša"
"Zastava oružje" i "Simpo" najveći dužnici - Poreska uprava objavila novi spisak "neplatiša"
Sreda, 16. 07. 2014.|08:55 | Izvor: eKapija


Poreska uprava objavila je 15. jula novu listu poreskih dužnika. Spisak i dalje predvodi "Zastava oružje" iz Kragujevca, čiji je dug u poslednja tri meseca porastao za oko 400.000.000 dinara. Dug tog preduzeća sada iznosi 7,11 milijardi dinara.

Druga kompanija na listi poreskih "neplatiša" je "Simpo" iz Vranja sa dugom od 5,7 milijardi dinara, što je povećanje od oko 700.000.000 dinara u odnosu na prethodnu listu od pre tri meseca.

Treći najveći dužnik je "Krušik Valjevo" koji duguje za poreze 2,38 milijardi dinara.

Iako je formalno četvrta na listi kompanija "PTT namenska" iz Trstenika, sa dugom od 1,94 milijarde dinara, praktično je četvrti najveći dužnik Miroslav Bogićević, čiji koncern "Farmakom" državi na ime poreza nije platio 2,08 milijardi dinara.

Firme Dragana Đurića ukupno za poreze duguju 434,69 miliona dinara. Najviše duguje Đurićeva "Zekstra", 264,36 miliona, Veterinarski zavod oko 170 miliona, pa "Optika" 63,47 miliona dinara.

"Luka Beograd", biznismena Milana Beka, za poreze duguje 729,93 miliona dinara, dok "Monus" Predraga Rankovića Peconija duguje 483,53 miliona.

Trgovinski lanac "Idea", koji posluje u okviru "Agrokora", za poreze duguje 30 miliona dinara.

Veliki poreski dužnici su i fudbalski klubovi, pa tako "Crvena zvezda" duguje 25,5 miliona dinara, "Partizan" 24 miliona, "Vojvodina" 33 miliona dinara, a "Radnički" 29 miliona dinara.

Najveći dužnici među klubovima su Fudbalski klub "Smederevo" sa dugom od 278 miliona dinara, "Hajduk" sa 132 miliona i OFK Beograd sa dugom od 90 miliona dinara.

Na listi poreskih dužnika našla se i Nacionalna služba za zapošljavanje sa dugom od 96 miliona dinara, dok Robne rezerve za poreze duguju 36 miliona.

Poreska uprava objavila je na svom sajtu spisak najvećih poreskih dužnika na dan 30. jun 2014. godine, na kome se ne nalaze dužnici koji su u postupku reprograma dugovanja.

Pogledajte spisak dužnika koji su aktivna pravna lica.


Spoljnotrogovinska razmena Srbije porasla 12,8 odsto u 2013.
Republički zavod za statistiku (RZS) objavio je u sredu da je po konačnim podacima, spoljnotrgovinska razmena Srbije 2013. godine iznosila 26,5 milijardi evra i bila veća za 12,8 odsto u nego u 2012. godini.

Spoljnotrgovinski deficit Srbije je 2013. godine smanjen za 25,2 odsto, na 4,47 milijardi evra, zahvaljujući za četvrtinu većem izvozu nego u 2012. godini.

Srbija je u 2013. godini izvezla robu za 11 milijardi evra što je povećanje od 25,8 procenata, dok je uvoz porastao za 5,1 odsto, na 15,47 milijardi evra.

Pokrivenost uvoza izvozom je 2013. godine iznosila 71,1 odsto i veća je za 11,8 procentih poena nego 2012, kada je iznosila 59,3 odsto.


Ugovoren novi posao Energoprojekta u Srbiji
Ugovoren novi posao u Srbiji vredan 7,8 miliona eur.
 


A new business deal in Serbia - Energoprojekt holding a.d. , Beograd - ENHL
A new business deal in Serbia - Energoprojekt holding a.d. , Beograd - ENHL
 


Korigovani spisak: Idea i Leoni nisu na spisku poreskih dužnika
Poreska uprava objavila je danas korigovani spisak najvećih poreskih dužnika, prema kojem kompanija Idea doo nema poreska dugovanja, kao ni kompanija Leoni vajring sistems sautist d.o.o.

Kod kompanije Idea doo je, nakon izvršenog usaglašavanja stanja u računovodstvenoj evidenciji sa stvarnim stanjem duga i kamate utvrđene po rešenju, izvršeno storniranje sistemski neosnovano više pripisane kamate.


"Prema računovodstvenoj evidenciji, zaključno sa stanjem na dan 15. jula 2014. godine, poreski obveznik Idea doo nema dug po osnovu javnih prihoda", navedeno je na sajtu Poreske uprave, na kome je juče objavljeno da trgovinski lanac IDEA, koji posluje u okviru Agrokora, za poreze duguje 30 miliona dinara.


Poreski obveznik Leoni imao je 30. juna 2014. godine evidentiran dug u iznosu od 39.527.813,67 dinara, po zaduženju evidentiranom 25. juna 2014. godine.

Pročitajte još:

Hiljadu poreznika već kontrolIše neplatiše
Tajkuni gomilaju dugove

Poreskom obvezniku je upućena opomena, a on je u međuvremenu, podneo zahtev za storniranje konkretne prijave, s obzirom na to da se ispostavilo da se radi o duplo podnetoj prijavi.


Storniranje je u međuvremenu sprovedeno, tako da poreski obveznik više nema evidentiran poreski dug.Inače, prema podacima Poreska uprave, najnoviju listu poreskih dužnika i dalje predvodi Zastava oružje iz Kragujevca, čiji je dug u poslednja tri meseca porastao za oko 400 miliona dinara i sada iznosi 7,11 milijardi dinara.


Druga kompanija na listi poreskih dužnika je Simpo iz Vranja sa dugom od 5,7 milijardi dinara, što je povećanje od oko 700 miliona dinara u odnosu na prethodnu listu od pre tri meseca.


Treći najveći dužnik je Krušik Valjevo koji duguje za poreze 2,38 milijardi dinara.
Iako je formalno četvrta na listi kompanija, PTT namenska iz Trstenika sa dugom od 1,94 milijarde dinara, praktično je četvrti najveći dužnik Miroslav Bogićević, čiji koncern Farmakom državi na ime poreza nije platio 2,08 milijardi dinara.


Firme Dragana Đurića, koji je trenutno pod istragom zbog sumnje da je učestvovao u malverzacijama u vezi sa Azotarom i Veterinarskim zavodom, ukupno za poreze duguju 434,69 miliona dinara. Najviše duguje Durićeva Zekstra, 264,36 miliona, Veterinarski zavod oko 170 miliona, pa Optika 63,47 miliona dinara.


Luka Beograd, biznismena Milana Beka za poreze duguje 729,93 miliona dinara, dok Monus Predraga Rankovića Peconija duguje 483,53 miliona.


Veliki poreski dužnici su i fudbalski klubovi, pa tako Crvena zvezda duguje 25,5 miliona dinara, Partizan 24 miliona, Vojvodina 33 miliona dinara, a Radnički 29 miliona dinara. Najveći dužnici među klubovima su FK Smederevo sa dugom od 278 miliona dinara, Hajduk sa 132 miliona i OFK Beograd sa dugom od 90 miliona dinara.


Na listi poreskih dužnika našla se i Nacionalna služba za zapošljavanje sa dugom od 96 miliona dinara, dok Robne rezerve za poreze duguju 36 miliona.


Poreska uprava objavila je na svom sajtu spisak najvećih poreskih dužnika na dan 31. jun 2014. godine, na kome se ne nalaze dužnici koji su u postupku reprograma dugovanja.


Dve kompanije u trci za Železaru
Rusko-češki kombinat Junajted grupa i američki Esmark stil ušle su u najozbiljnije pregovore oko preuzimanja Železare Smederevo, piše Danas.
Koja će od te dve kompanije postati vlasnik, verovatno se neće znati do usvajanja i stupanja na snagu novog Zakona o privatizaciji, kojim bi proces prodaje direktnom pogodbom postao deo regularne procedure.

Naime, u Vladi procenjuju da metod tenderske prodaje u ovom slučaju ne bi bio uspešan, jer ne samo da su propala prethodna dva javna poziva - jedan u decembru 2012, a drugi u februaru 2013, nego bi to u velikoj meri odužilo preuzimanje železare.

Osim procedure, Vlada bi u ovom slučaju trebalo da proceni i koja je od ponuda prihvatljivija. Izvor lista Danas kaže da je Junajted grupa spremna da preuzme Železaru u stanju u kome se sada nalazi, dok Esmark računa na neke povlastice kakve je svojevremeno imao Ju-Es stil, poput garantovane cene struje i izvoznih olakšica.

Inače, obe kompanije spadaju u ozbiljne igrače na tržištu čelika. Esmark stil grupa je ćerka firma američke kompanije Esmark iz Čikaga. Navodno, delegaciju američke kompanije koja pregovara sa nadležnima u Srbiji o Železari predvodi Mark Veland, koji je bio jedan od prvih izvršnih direktora za proizvodnju Ju-Es-Stila Srbija, dok je na čelu fabrike u Smederevu bio Tomas Keli. Otuda i specifični zahtevi koje može da iznese neko ko poznaje prilike i način poslovanja u Srbiji.

Što se tiče Junajted grupe, reč je o kompaniji osnovanoj 2008. godine u Luksemburgu, koja najveći deo imovine poseduje u Rusiji i Češkoj. Iza nje stoji ruski kapital, a predsednici kompanije, Gor Čudopolov i Igor Šamis, koji inače važe za osobe bliske Kremlju, već su viđeni u nekoliko navrata u Beogradu, gde su u Vladi razgovarali upravo o preuzimanju železare. Zanimljivo je da se ta kompanija još pre dve godine pominjala kao zainteresovani kupac, ali da je do pravih kontakata došlo tek nedavno.


Serbia reduces foreign exchange deficit by 23 percent
Serbia's external trade totaled USD 35.16 billion in 2013, which constitutes a 16.6 percent increase relative to the previous year.

The country has managed to reduce its foreign exchange deficit by 22.9 percent, the Statistical Office of the Republic of Serbia (RZS) said on Wednesday.

The value of exports amounted to USD 14.61 billion, which constitutes a 30.1 percent increase compared to the year before, while the value of imports amounted to USD 20.55 billion, or 8.6 percent more than in the previous year, RZS data shows.

The deficit dropped by 22.9 percent in relation to the same period last year, amounting to USD 5.93 billion.

The export - import ratio totaled 71.1 percent and was higher than in the year before, when it added up to 59.3 percent.

Serbia's major foreign trade partners in exports in 2013 were Italy (USD 2.38 billion), Germany (USD 1.73 billion), Bosnia-Herzegovina (USD 1.20 billion), the Russian Federation (USD 1.06 billion) and Montenegro (USD 851.5 million).

The country's major foreign trade partners in imports in the reference period were Italy (USD 2.35 billion), Germany (USD 2.25 billion), the Russian Federation (USD 1.90 billion), China (USD 1.50 billion) and Hungary (USD 1.01 billion).

The external trade in 2013 achieved its peak in the trade with the counties with which Serbia has signed agreements on free trade.

In the total external trade, EU member countries account for 62.3 percent, followed by CEFTA countries since Serbia gained external trade surplus to the total value of USD 1.76 billion, resulting mainly from exports of agricultural products and various final products.

In relation to imports, Serbia mainly imported iron and steel, electricity, as well as fruit and vegetables.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta