Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Formiran farmaceutski gigant - "Actavis" okončao kupovinu kompanije "Forest Laboratories"
Farmaceutska kompanija "Actavis", u okviru koje posluje i fabrika "Zdravlje" u Leskovcu objavila je da je okončana akvizicija farmaceutske kompanije "Forest Laboratories" vrednosti oko 28 mlrd EUR.

Ovim spajanjem nastala je jedna od najbrže rastućih farmaceutskih kompanija na svetu sa očekivanim godišnjim prihodom više od 15 mlrd USD u 2015. godini.


Agrokor oglasio preuzimanje preostalih deonica Merkatora
Koncern Agrokor, koji je prošlog petka uplatio dogovoreni iznos vlasnicima 53 odsto deonica Merkatora, objavio je danas nameru preuzimanja preostalih deonica u najvećem slovenačkom trgovačkom lancu a cena koju će ponuditi je 86 evra za deonicu.

Agrokor je oglas o nameri 100-postotnog preuzimanja Merkatora objavio danas na svojoj internet strani i u slovenačkom poslovnom listu Finance, prenosi Poslovni dnevnik.

Hrvatska grupacija Ivice Todorića, sada poseduje 2.000.278 deonica, ili 53,12 odsto Merkatora, i njegova nova ponuda za preuzimanje se odnosi na 1.765.083 deonice, ili 46,88 odsto kapitala koje imaju manjiski deoničari, a cena od 86 evra za deonicu je ista po kojoj je kupljen i većinski paket od konzorcijuma prodavaca Merkatora.

Prema slovenačkom zakonu, Agrokor najkasnije u roku 30 dana od današnjeg oglasa o nameri za preuzimanje mora objaviti ponudu za preuzimanje.

Kako je javila slovenačka agencija STA, u Agrokoru danas nisu želeli da otkrivaju pojedinosti o daljim koracima, rekavši samo da će poštovati zakonsku proceduru koja je na snazi u Sloveniji.

Agrokor je za 53 odsto deonica Merkatora platio ukupno 172 miliona evra, a stopostotni vlasnički udeo bi ga, po ceni od 86 evra za deonicu, stajao ukupno 324 miliona evra. Pored toga, hrvatski konzorcijum je već doznačio dodatnih 200 miliona evra za smanjivanje postojećeg Merkatorovog duga bankama, kao i 20 miliona za operativno finansiranje tekućeg poslovanja slovenačkog prodajnog lanca.

Agrokorove aktivnosti na preuzimanju Merkatora vodiće ljubljanska brokerska kompanija Alta Invest.

STA navodi da su vlasnici preostalih 47 odsto deonica Merkatora na koje će se odnositi nova Agrokorova ponuda za preuzimanje splitska banka-Sosijete Ženeral (10,76 odsto) i Unikredit banka Slovenija (8,01 odsto), te da su se među pojedinačnim vlasnicima poslednjih godina pojavili i hrvatski penzioni fondovi koji deluju preko hrvatskih podružnica Sosijete Ženerala i Unikredita.

Nešto više od 10 odsto deonica Merkatora je u vlasništvu investicionih kompanija i uzajamnih fondova, dok oko 13 odsto imaju mali deoničari, među kojima je, preko suvlasništva u firmi KLM, i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković.


Pharmaceutical giant formed - Actavis completes acquisition of Forest Laboratories
The pharmaceutical company Actavis, a part of which is Leskovac-based Zdravlje, has announced that it has finished about EUR 28 billion worth of acquisition of the Forest Laboratories pharmaceutical company.

This merger has created one of the world's quickest-growing pharmaceutical companies with an expected annual revenue of over USD 15 billion in 2015.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta