Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Farmaceutska industrija uložila više od 800 mil EUR u Srbiju
Farmaceutske kompanije i njihovi dobavljači do sada su u Srbiju investirali više od 800 mil EUR od čega je najveći deo uložen u vojvođanske gradove i opštine. Postoji još puno potencijala i prostora za dolazak farmaceutskih kompanija i prvi korak je osmišljavanje strategije njihovog privlačenja jer je reč o industriji koja donosi tehnologije, zapošljava visokokvalifikovane radnike i isplaćuje visoke zarade, rečeno je na okruglom stolu o potencijalima za razvoj farmaceutske industrije u Vojvodini, održanom u opštini Vršac u okviru projekta "Povoljno poslovno okruženje kao pokretač razvoja Vojvodine", koji sprovode Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je da se mora poći od osmišljavanja strategije razvoja farmaceutskog sektora i na nivou države i na nivou lokalnih samouprava. Kao dobar primer istakao je opštinu Vršac koja je razvila Industrijsko-tehnološki park i nakon dolaska Štade privukla investicije kompanija poput "Fresenius medical care", "Lamp east", "Ave Pharmaceutical", što je primer koji bi druge lokalne samouprave trebalo da slede.

- Težište farmaceutske industrije je u Banatu odnosno Vršcu i Zrenjaninu jer je naše iskustvo pokazalo da investitori idu tamo gde postoji tradicija proizvodnje u određenom sektoru. Za Vršac je važno da nastavi da razvija Industrijsko-tehnološki park i ulaže u naučno-istraživački rad i razvija biznis inkubator, a za Zrenjanin da se pomogne razvoju Jugoremedije - rekao je Bugarski.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladan Atanasijević izjavio je da će gradovi i opštine imati značajno više uspeha ako ciljaju privlačenje ulaganja u privrednu granu u kojoj imaju najviše šansi i raspoloživih resursa i ponude atraktivno poslovno okruženje.

- Investitori su ti koji očekuju od lokalne administracije brze procedure, fer tretman i predvidivo okruženje. Lokalne samouprave te standarde mogu da dostignu uz pomoć NALED-ovog programa certifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem. Reč je o programu koji nudi jasne smernice kako da unaprede rad administracije i stvore ambijent koji će ih učiniti atraktivnim na investicionoj mapi. O kvalitetu ovog jedinstvenog programa govori činjenica da su i naši susedi iz regiona, Hrvatska, Makedonija i BiH, odlučili da se priključe i certifikuju svoje lokalne samouprave - rekao je Atanasijević.

Prenoseći iskustva Vršca u razvoju farmaceutske industrije, predsednik opštine Čedomir Živković podsetio je da je Industrijsko-tehnološki park razvijen na inicijativu kompanije Hemofarm sa idejom da okupi dobavljače, ali i druge kompanije iz tog sektora, kako bi bili smanjeni troškovi proizvodnje. Sada u Vršcu rade ne samo proizvođači lekova već i ambalaže i prateće opreme. Razvoj ITP, koji je finansirala EU sa tri miliona evra, pomogao je opštini da dobije 750.000 EUR za razvoj biznis inkubatora u okviru parka, kao i oko 800.000 EUR za izradu studije za intermodalni terminal koji bi trebalo dodatno da smanji troškove transporta kompanijama u Vršcu.

Konsultant NALED-a i ekspert za zdravstvo Simo Vuković istakao je da je važno privući nove investicije u farmaceutsku industriju jer je to jedan od pet najvažnijih sektora u EU, za koji se procenjuje da će biti ključ ponovnog pokretanja evropske i svetske privrede.

- Karakteristika farmaceutske industrije u Srbiji je da je još nerazvijena i slabo učestvuje u bruto domaćem proizvodu. Na strani izvoza nije u prvih 10 sektora dok je peta na strani uvoza s obzirom na to da na strane lekove trošimo 600 mil EUR godišnje. Šansa za nas je u proizvodnji generičkih lekova jer su to lekovi koji su 20% jeftiniji - ocenio je Vuković.

Okupljenim predstavnicima vojvođanskih lokalnih samouprava i privrede svoja iskustva preneli su i investitori u Vršcu. Vojislav Bugarski, direktor proizvodnje "Fresenius Medical Care Srbija", izjavio je da je odluka o gradnji fabrike u ovoj opštini doneta zbog povoljnog prostora za ulaganje i obučene radne snage.
Direktor "Ave Pharmaceutical" Aleksandar Brankov, ocenio je da su iskustva sa opštinom pri realizaciji investicije bila odlična i da je veći problem bio u odnosima sa republičkom administracijom ilustrujući to podatkom da su za devet meseci izgradili fabriku, a 15 meseci potrošili na birokratiju oko registracije lekova i drugih poslova. Direktor kompanije "Lamp East" Ljubiša Milosavljević savetovao je opštine da budu transparentne i poštuju ugovore sa investitorima, kao i da sprečavaju moguće pojave mešetarenja zemljištem za koje se zna da je namenjeno investitorima.


Gašić: Ugovor sa Jumkom vredan 200 miliona dinara
Ministarstvo odbrane i Holding kompanija pamučni kombinat "Jumko" a.d. iz Vranja potpisaće do kraja nedelje ugovor u vrednosti od 200 miliona dinara za izradu uniformi za pripadnike Vojske Srbije, izjavio je danas ministar odbrane Bratislav Gašić.

Gašić, koji je danas u Vranju sa poslovodstvom i predstavnicima sindikata razgovarao o saradnji tog preduzeća sa Ministarstvom odbrane i rešenju problema zaposlenih, koji štrajkuju zbog neisplaćenih zarada već sedam meseci, rekao je da će "Jumko", kroz taj ugovor i druge narudžbine, imati obezbeđene stabilne prihode do kraja 2014.

Prema njegovim rečima postojeći ugovor od 340 miliona dinara Vojska Srbije i "Yumco" privode kraju, a očekuje se potpisivanje novog, kao i kvalitativni prijem do sada izrađenih uniformi u Vojnotehničkom institutu.
"Dogovorili smo i da do kraja nedelje potpišemo novi ugovor sa Jumkom od 200 miliona dinara koji će biti realizovan do kraja 2014. Jumko je dobio dodatnih 200 miliona od Pošta Srbije. Očekujemo i da policija izađe sa svojom narudžbinom i time Jumko ima za 2014. obezbeđene stabilne prihode, samo jednom mora da počne i da se radi u Jumku. Znači više ne mogu da se dobijaju pare, a da se ne radi", istakao je Gašić.

Kada je reč o razgovoru sa predstavnicima sindikata, Gašić je novinarima objasnio da je obećao da će razgovarati sa ministrom privrede Dušanom Vujovićem da i on što pre dođe u Vranje i da se sastane sa nezadovoljnim radnicima.

Ministar odbrane dodao je i da svi zahtevi sindikata datiraju od 2004. do 2010 i da su kritike na račun rukovodstva koje je vodilo fabriku do 2014.
"Niko od članova vlade neće dozvoliti da sve eventualne malverzacije i krivična dela ne budu kažnjena i ispitana. To mora da radi policija i tužilaštvo, to nije posao ministara. Ali sigurno da niko neće bilo koga da štiti ako je na bilo koji način oštetio radnike Jumka, Jumko i državu Srbiju", poručio je Gašić.

Generalni direktor HK PK "Jumko" a.d. iz Vranja Goran Đorđević izjavio je da je zahvaljujući naporima Vlade Srbije, a posebno Ministarstva odbrane, to preduzeće pokrenulo proces proizvodnje.
"U Jumku trenutno radi oko 1.400 radnika. Isplaćene su tri zarade, a u toku sledeće nedelje isplatićemo još jednu zaradu. S obzirom da smo danas dogovorili ove ugovore, a u prethodnom periodu potpisali ugovore sa Poštama Srbije, a nude nam se ugovori i sa ministarstvima, i javnim preduzećima i ustanovama, vidimo dobru budućnost za Jumko. Jumko ima perspektivu i budite sigurni da ćemo ovde na jugu Srbije očuvati radna mesta u ovoj kompaniji", rekao je Đorđević.

Predsednica sindikata ASNS u kompaniji "Jumko" Snežana Veličković podsetila je da grupa nezadovoljnih radnika štrajkuje već sedam meseci i dodala da će protest prestati kada se ispune četri uslova - isplata bar još dve minimalne plate, sprovođenje socijalnog programa, preispitivanje i povlačenje prijava prema radnicima u štrajku, kao i isplata zarada u visini od 65 odsto u periodu štrajka.
"Dobili smo obećanje da će se sve malverzacije ispitati i da će odgovarati svako ko je naneo štetu kompaniji Jumko. Zamoli smo Gašića da stupimo u kontakt sa Ministarstvom privede i kada dođe do tog sastanka nadamo se da ćemo naći kompromis, izaći iz štrajka, početi sa radom, i naći najbolje rešenje za radnike", rekla je Veličković.

Ministarstvo odbrane je od 2010. do 2013. zaključilo četiri ugovora za nabavku oko 30.000 kompleta vojničke maskirne uniforme M-10, od kojih je do sada isporučeno 23.000 kompleta, dok se isporuka preostalih 7.000 očekuje do kraja avgusta ove godine.

U toku je nabavka oko 3.300 kompleta vojničke maskirne uniforme za opremanje pripadnika Vojske Srbije i za opremanje pripadnika VS koji se upućuju u multinacionalne operacije.

Kako je saopštilo to ministarstvo, Vojska Srbije nastoji da obezbedi uniformu koja će u svemu zadovoljiti potrebe savremenog vojnika koja je istovremeno i univerzalna, odnosno da osnovni odevni predmeti iz sastava kompleta treba da mogu da se koriste u svim godišnjim dobima, vremenskim prilikama i pri raznovrsnom intenzitetu aktivnosti.
Tim pristupom, kako se ističe, obezbeđuje se potreban kvalitet uniforme i značajna ušteda novca.


Novi pogon Kapriola u Bačkoj Topoli
U Bačkoj Topoli počela izgradnja novog pogona fabrike bicikala Kapriolo (Capriolo) u koji će biti uloženo oko 50 miliona dinara.

Kamen temeljac za izgradnju pogona položio je predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

Kako se navodi u saopštenju Pastorovog kabineta, radi se o pogonu u kome će biti farbani bicikle, a završetak radova na fabrici planiran je u roku od 90 dana.

Predviđeno je da u pogonu za farbanje bude otvoreno 20 novih radnih mesta.

Pastor je rekao da je Kapriolo firma koja ima "značajnu tržišnu poziciju u veoma zahtevnoj oblasti, koja je slična automobilskoj industriji".

"Ko uspe iz Srbije na tom tržištu da se razvija, opstane i razvija sopstveni biznis, dokazuje koliko je uspešan. Očekujem da ovom investicijom ta tržišna stabilnost bude jača, jer se sa ovom farbarom firme brže i jednostavnije mogu prilagoditi tržišnim zahtevima", rekao je Pastor.

Firma Kapriolo radi od 1996. godine, zapošljava oko 150 ljudi, a godišnji proizvodni kapacitet joj je 150.000 bicikala.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta