Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Putevi Užice" u Moskvi ugovorili posao vredan 400 mil USD
Vasilije Mićić, većinski vlasnik i predsednik "Puteva Užice", izjavio je za "Magazin Biznis" da je ova kompanija proteklih dana u Moskvi ugovorila posao vredan 400 mil USD.

Reč je o izgradnji naučno-istraživačkog centra u ruskoj prestonici, po uzoru na Silikonsku dolinu u SAD. Prema rečima Mićića, užička kompanija je za ovaj posao dobila garanciju ruske banke u iznosu od 120 mil USD što je prema njegovim rečima "nezamislivo kada su srpske građevinarske firme u pitanju".

Mićić je napomenuo da ova firma na domaćem tržištu ima velike probleme sa državom sa kojom se sudi zbog potraživanja na Koridoru 10 u visini od 14 mil EUR na Koridoru 11 od 11 mil EUR.


Putevi Uzice inks USD 400 million contract in Moscow
Vasilije Micic, the majority owner and president of Putevi Uzice, told Magazin Biznis magazine that his company had recently won a contract for a USD 400 million project in Moscow.
They are supposed to build a science and research center in the Russian capital city, modeled after the Silicon Valley in the USA. According to Micic, the Uzice-based company obtained a USD 120 million guarantee from a Russian bank for this job, which he said was unprecedented as far as Serbian construction companies were concerned.

Micic pointed out that Putevi Uzice had big problems with the state in the local market from which it claimed EUR 14 million for Corridor X and EUR 11 million for Corridor XI work.


Oglašena prodaja "Jes Jugoeksport sistema"
Agencija za privatizaciju oglasila je danas prodaju nepokretne i pokretne imovine firme "Jes Jugoeksport sistem, Jes korporacija" u stečaju, metodom javnog prikupljanja ponuda, na osnovu zaključka stečajnog sudije Trgovinskog suda u Beogradu.

Na prodaju su ponuđene četiri celine, od kojih je najvrednija prva koju čine poslovna zgrada u Kolarčevoj ulici, garaža u Siminoj ulici, površine 165,7 kvadratnih metara i lokal na Trgu republike, površine 73,8 kvadrat, a procenjeni su na ukupnih 5,84 milijardi dinara. Obavezni depozit je 1,7 milijardi dinara.

Drugu celinu čine, skladišno-proizvodno- garažni prostor u Čingirjinoj ulici, površine 4,429 kvadratnih metara i ravnog krova, predviđenog za parkiranje vozila, površine 1.393 kvadratna metra, čija vrednost je procenjena na 504,93 miliona dinara, uz depozit od 100,98 miliona.

Treća celina je poslovni prostor u Novom sadu u Bulevaru oslobođenja, površine 1.624 kvadratna metra, koji je procenjen na 503,29 miliona, uz depozit od 100,66 miliona.

Četvrtu celinu čini lokal u Francuskoj ulici u Beogradu, površine 65 kvadratnih metara, koji je procenjen na 102,96 miliona dinara, uz depozit od 20,59 miliona.

Procenjena vrednost nije ni na koji način obavezujuća za ponuđače, Stečajni upravnik je dužan da prihvati najvišu dostavljenu ponudu, ukoliko je ona iznad 50 odsto iznad procenjene vrednosti, a ako je manja, prethodno će morati da dobije saglasnost odbora poverilaca.

Krajnji rok za dostavljanje ponuda je 23. septembar, kada će biti održano javno otvaranje ponuda u prostorijama Agencije za privatizaciju.


Yes Yugoexport sistem put up for sale
The Privatization Agency today issued a notice of sale of both movables and immovables of the Yes Yugoexport sistem, Yes korporacija company in bankruptcy by public collection of bids on the basis of a decision of the bankruptcy judge of the Commercial Court in Belgrade.

The deadline to submit bids is September 23, when bids will be opened in public on the premises of the Privatization Agency.


Kompanija Delez odustala od kupovine C marketa
Kompanija Delez (Delhaize Group SA) Belgija odustala je od kupovine "C marketa", za šta je svojevremeno dala ponudu.
 
Agencija za privatizaciju danas je saopštila da ju je Delez, koji je bio jedini ponuđač na javnom tenderu za prodaju 70 odsto društvenog, odnosno 16,26275 odsto ukupno registrovanog kapitala TAD "C market" Beograd, obavestio da neće produžiti važnost svoje ponude i licitacione garancije.


Prema pravilima tenderskog postupka, Agencija za privatizaciju je donela Odluku o proglašenju javnog tendera neuspelim.


Za "Železaru" zainteresovano sedam do osam investitora
O privatizaciji Železare u Smederevu se vode razgovori sa sedam do osam ozbiljnih investitora, a tender će biti raspisan nakon razgovora sa kupcima i odluke Vlade Srbije, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu privrede.

Ministarstvo privrede je time praktično demantovalo pisanje pojedinih medija da je ruska kompanija "Junajted" kupila "Železaru Smederevo" za jedan dolar.

Ministar privrede Dušan Vujović ove nedelje je za televiziju B92 najavio da će za “Železaru Smedeervo” biti raspisan tender u naredna dva meseca, ali nije želeo da iznosi više detalja.

Za preuzimanje Železare bili su zainteresovani austrijski investicioni fond "Vestvud", ruski "Uralvagon zavod" i američka "Esmark grupa".

Od odlaska "Ju-Es stila“ iz Smedereva, u februaru 2012. godine, iz budžeta je izdvojeno oko 200 miliona evra za opstanak smederevske čeličane, ali i pored izdvojenih državnih subvencija "Železara" nije uspela da zaposli sve kapacitete, tako da je u protekle četiri godine njen ukupni gubitak porastao na oko oko pola milijardi evra.

Jedna visoka peć u "Železari" zbog nedostatka sirovina ne radi nekoliko godina, a druga je na "tihom hodu" od početka maja ove godine, u kompaniji koja zapošljava oko 5.000 ljudi.

U pogonu Proizvodnje gvožđa u "Železari Smederevo" počela je priprema neophodna za start visoke peći broj 2, koja bi za nedelju dana trebalo da da prve količine tečnog gvožđa.

Smederevska "Železara" saopštila je danas da je započela priprema sintera neophodnog za početak rada visoke peći broj 2, čime je nakon dva meseca ponovo pokrenut proizvodni proces.
Samo zaduvavanje visoke peći očekuje se u ponedeljak, 7. jula, a nakon dva do tri dana prve količine tečnog gvožđa biće upućene ka pogonu "Čeličana".

Zaposleni primarne proizvodnje, koji čine trećinu od ukupnog broja radnika Železare, nakon godišnjih odmora i delom plaćenih odsustava vratili su se na posao, a ostatak zaposlenih sukcesivno će se vraćati u pogone glavnog proizvodnog toka, navedeno je u saopštenju "Železare Smederevo".

Paljenje jedne od dve visoke peći u Železari bilo je najavljivano za kraj juna, ali je odloženo iz tehničkih razloga. Jedna visoka peć u "Železari" zbog nedostatka sirovina ne radi nekoliko godina, a druga je bila na "tihom hodu" od početka maja
ove godine, u kompaniji koja zapošljava oko 5.000 ljudi.

Vlada Srbije, koja je vlasnik Železare od februara 2012. godine, nakon otkupa fabrike za jedan dolar od američkog "Ju-Es stila", formirala je u maju 2014. godine radnu grupu koja pregovara sa investitorima zainteresovanim za smederevsku čeličanu.


Rasprava o privatizaciji i stečaju
Javna rasprava o zakonima o privatizaciji i o stečaju trajaće do 14. jula u organizaciji Ministarstva privrede, saopštila je danas Agencija za privatizaciju.
Ovi zakoni, čije se usvajanje očekuje tokom avgusta, predvidaju znacajnu ulogu Agencije za privatizaciju.

Takođe, zakoni imaju za cilj omogućavanje nastavka privatizacije društvenog i državnog kapitala, putem transparentnih i efikasnih modela i metoda privatizacije, sa ciljem da se proces privatizacije društvenog kapitala uspešno okonča do kraja 2016. godine.

Nova rešenja koja su ponuđena ovim zakonima treba da omoguće promenu vlasništva društvenog, odnosno državnog kapitala i imovine, uz uvažavanje interesa zaposlenih, sindikata, Srbije i poverilaca.

U radnoj grupi za izradu nacrta Zakona o privatizaciji i Zakona o izmenama i dopunama Zakona o stečaju učestvovali su i predstavnici Agencije za privatizaciju.

Kako se navodi, u nadležnosti Agencije za privatizaciju biće i ubuduće sprovođenje i kontrola postupka privatizacije, kao i upravljanje stečajnim postupcima u preduzećima sa većinskim društvenim, odnosno državnim kapitalom.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta