Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Pokrenuta visoka peć u smederevskoj "Železari"
Nakon dvomesečne obustave proizvodnje, visoka peć broj dva smederevske "Železare" uspešno je pokrenuta jutros u 8.15 sati.

U naredna dva do tri dana prve tone tečnog gvožđa biće transportovane u pogon Čeličane, odakle će nakon kotinuiranog livenja, prvi slabovi krenuti ka Toploj valjonici.

U skladu sa proizvodnim planom ostali pogoni glavnog proizvodnog toka sukcesivno će krenuti u rad.

Zaposleni "Železare Smederevo" vraćaju se na posao u skladu sa planom rada svakog pojedinačnog pogona, saopšteno je iz te čeličane.

Paljenje jedne od dve visoke peći u "Železari" bilo je najavljivano za kraj juna, ali je odloženo iz tehničkih razloga.

Jedna visoka peć u "Železari" zbog nedostatka sirovina ne radi nekoliko godina, a druga je bila na "tihom hodu" od početka maja ove godine, u kompaniji koja zapošljava oko 5.000 ljudi.

Vlada Srbije, koja je vlasnik "Železare" od februara 2012. godine, nakon otkupa fabrike za jedan dolar od američkog "US steel"-a, formirala je u maju 2014. godine radnu grupu koja pregovara sa investitorima zainteresovanim za smederevsku čeličanu.

O privatizaciji "Železare" u Smederevu se vode razgovori sa sedam do osam ozbiljnih investitora, a tender će biti raspisan nakon razgovora sa kupcima i odluke Vlade Srbije, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu privrede.

Ministar privrede Dušan Vujović ove nedelje je za televiziju B92 najavio da će za "Železaru Smederevo" biti raspisan tender u naredna dva meseca, ali nije želeo da iznosi više detalja.


EBRD pomaže razvoj tržišta kapitala u regionu
"SEE Link", zajednička kompanija Zagrebačke, Makedonske i Bugarske berze, udružila je snage sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) kako bi podržala razvoj tržišta kapitala u tom regionu.

U okviru te saradnje, EBRD je obećao donaciju od 540.000 EUR za uspostavljanje elektronskog sistema za trgovanje akcijama, dok će svaka od pomenutih berzi uložiti po 80.000 EUR u jačanje "SEE Linka", platforme uspostavljenje za trgovanje akcijama kotiranim na te tri berze, navodi se u saopštenju EBRD-a.

Kako se dalje navodi u saopštenju, EBRD radi na jačanju lokalnih tržišta kapitala, ali i na unapređenju korišćenja lokalnih valuta u državama u kojima ta institucija deluje, kako bi se te zemlje što pre uhvatile u koštac sa velikim slabostima koje su prisutne u njihovim tranzicionim privredama.


Holcim i Lafarž prodaju imovinu, kupce traže i u Srbiji
Proizvođači cementa, švajcarski Holcim i francuski Lafrž, kojima je za najavljeno spajanje potrebna saglasnost regulatornih organa, moraju da prodaju imovinu u vrednosti oko pet milijardi evra, da bi tu saglasnost dobile, saopštile su danas dve firme.

Spajanjem bi nastala najveća svetska firma za proizvodnju cementa s godišnjim prometom od oko 44 milijardi dolara i firme moraju da se oslobode imovine u vrednosti pet milijardi evra, preneo je Rojters.


Kompanije su navele da traže zainteresovane za kupovinu svoje imovine u raznim zemljama, među kojima i u Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Srbiji, Velikoj Britaniji i Brazilu.


Uslove spajanja, prema Rojtersu, ispituju regulatorni uredi u 15 zemalja i Evropska komisija. Lafarž i Holcim potvrdili su danas da završetak fuzije očekuju najkasnije u prvoj polovini naredne godine.


Da bi nova kompanija dobila odobrenje regulatornih organa, moraće da smanji svoje imovine od 10 do 15 odsto ukupnih profita pre plaćanja kamata, poreza i otpisa (EBITDA).


Dva naveća proizvođača cementa na svetu, Lafarž i Holcim, objavili su nameru o spajanju u aprilu ove godine. Transakcija će se obaviti razmenom akcija, pri čemu će se jedna akcija Holcima menjati za jednu akciju Lafarža.


Obe cementare imaju svoje fabrike i u Srbiji. Holcim je 2002. kupio cementaru u Novom Popovcu kod Paraćina, a Lafarž iste godine Beočinsku fabriku cementa.


Brend Kosili košta 600.000 evra
Hemijska industrija "Nevena" u Leskovcu, iako je jedno od 137 preduzeća u restrukturiranju nema nikavih dugovanja prema državi i prema zaposlenima.

Novom bebi kolekcijom koja je na tržišta izašla pod novom jedinstvenom trgovačkom markom -Nevena- ovo nekada najuspešnije leskovačko preduzeće, konačno je rešilo problem sa brendom Kosili za čije korišćenje joj je švajcarski partner tražio čak 600 hiljada evra.

Odavno sve linije u Neveni nisu radile u punom kapacitetu. Potražnja za novom bebi kolekcijom Kosilija je velika pre svega u državama sa prostora nekadašnje Jugoslavije, a u završnoj fazi su i pregovori za izvoz na probirljivo rusko tržište.

"Ostalo nam je samo da dobijemo sertifikate za veliko rusko tržište. Očekujemo da taj posao završimo za dva do tri meseca kada bi trebalo da krenu i prve ture ka Rusiji. Koliki je to značaj za naše preduzeće suvišno je govoriti", kaže Tatjana Ilić direktor proizvodnje.

Pripreme za proizvodnju nove kolekcije preparata za bebe trajale su mesecima. Posebna pažnja posvećena je odabiru kombinacija sastojaka koji dolaze u dodir sa kožom beba. Stručnjaci Nevene pokazali su i ovoga puta da prate sve trendove i razvoj kozmetičke industrije u svetu.

"Mi u svakom segmentu proizvodnje pratimo svetske tokove. Tu jednostavno ne može i ne sme da bude propusta. Za novu kolekciju dodali smo neke nove supstance kako bi pomade i kreme bile što lekovitije za nežnu kožu beba", kaže Drgana Dikić rukovodilac sektora kvaliteta u Neveni.

Od kada je u procesu restrukturiranja, kako kaže direktor Nevene i zastupnik državnog kapitala Miljan Miljković, ovo preduzeće ispunjava sve obaveze prema državi radnicima i poslovnim partnerima.

"Nova kolekcija nosiće jedinstveno trgovačko ime "Nevena", a ono što je najbitnije novi proizvodni program prošao je sve kontrole nadležnih državnih institucija. U ovom preduzeću više neće osvratati na nekadašnji brend Kosili koji su u Neveni razvijali decenijama i odnosima sa partnerom iz Švajcarske koji im je za nastavak saradnje tražio čak 600 hiljada evra", dodaje Miljković.

"Za našu novu robnu marku dobili smo sve potrebne dozvole. Nedavno nam je u kontrolu dolazila i tržišna inspekcija i na naše zadovoljstvo konstatovala je da svi zakonski uslovi ispoštovani sa zadovoljstvom", kaže Aleksandar Rakić iz pravnog sektora.

U Neveni trenutno radi osamdeset radnika. Jasna strategija, investiranje u opremu nove kolekcije rast izvoza garantuju da će na proleće Nevena dobiti pravog strateškog partnera.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta