Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Polugodišnji izveštaj za 2014. godinu - Energoprojekt Entel a.d. , Beograd
Polugodišnji izveštaj za 2014. godinu - Energoprojekt Entel a.d. , Beograd
 


Konsolidovani polugodišnji izveštaj za 2014. godinu - Energoprojekt Entel a.d. , Beograd
Konsolidovani polugodišnji izveštaj za 2014. godinu - Energoprojekt Entel a.d. , Beograd
 


Atlas banka hoće da radi u Moskvi
Predsednik "Atlas grupe" Duško Knežević izjavio je da sa ruskim vlastima pokušava da nađe rešenje koje će zadovoljiti obe strane da bi Atlas banka mogla da nastavi rad u Moskvi.

Centralna banka Rusije (CBR) je Atlas banci oduzela licencu za rad 5. maja 2014. uz obrazloženje da se ta banka, sprovodeći naloge i izvršavajući transakcije nekih klijenata, nije u potpunosti pridržavala propisa o sprečavanju pranja novca, odnosno o izvozu kapitala.

Crna Gora se prethodno pridružila sankcijama koje je EU uvela Rusiji zbog krize u Ukrajini, zbog čega su analitičari procenili da je oduzimanje licence Atlas banci odgovor Rusije na takav potez zvanične Podgorice.

Predsednik Atlas grupe Duško Knežević je agenciji Beta tokom boravka u Moskvi rekao da se sada razmatraju tri modela.

Jedan je vraćanje u prethodno stanje uz dokapitalizaciju banke, drugi ulazak strateškog partnera u kapital banke, o čemu su trenutno najaktuelniji pregovori sa partnerima iz Kazahstana, a treća mogućnost je spajanje Atlas banke s nekom od banaka koje posluju u Rusiji.

Predsednik Atlas grupe je rekao da je odnos Centralne banke Rusije korektan u upravljanju imovinom, depozitima klijenata i kreditnim portfeljem i da je zahvaljujuci tome Atlas banka solventna i likvidna.

Knežević je rekao da je 18. avgusta u Moskvi održano glavno ročište u Arbitražnom sudu na osnovu tužbe Atlas banke protiv Centralne banke Rusije za neosnovano oduzimanje licence za rad.

Advokat Atlas grupe Dmitrij Šubin iz advokatske kompanije "Justina", rekao je agenciji Beta da su na suđenju izneli dokaze da je odluka Centralne banke Rusije nelegitimna, odnosno da je odluka nesrazmerna težini prekršaja.

- Većina prekršaja za koje se banka tereti suštinski i ne predstvaljaju prekršaje. Neki prekršaji uočeni pri proveri banke,
nisu značajni i pojavljuju se u radu bilo koje banke, a bili su odmah otklonjeni. Pri tom dokazi da je neko od klijenata prao novac, u materijalu nisu predstavljeni - rekao je Šubin.

Po njegovim rečima, pravna pozicija Centralne banke Rusije zasniva se na sumnji da postoje "sumnjive operacije".

- Činjenica da je banka provela bankarske operacije po nalogu klijenata ne može da svedoči da je banka prekršila zakon. Na sudu smo te argumente izneli dokazujući da nema osnova za oduzimanje licenc - rekao je advokat.

Pravni tim Atlas banke je predložio da se protiv odgovornih lica u banci koja su propustom u radu dovela do takvog stanja i odluke Centralne banke Rusije pokrene sudski postupak.

Šubin je dodao da predstavnici Centralne banke Rusije na narednom ročištu 1. oktobra treba da iznesu konkretna objašnjenja i činjenice kojima treba da dokažu legitimnost svoje odluke.


"Export to Russia is unique chance for Serbia"
Export to Russia is a one-of-a-kind opportunity that Serbia must use, but only if it respects Russia’s demanding standards and rules.

This is what Serbian Agriculture Minister Snežana Bogosavljević-Bošković told the Belgrade-based daily Večernje Novosti ahead of her trip to Moscow.

“The Russian side is interested in all of our agricultural and food products, particularly in meat, milk, processed meat and milk products, and fruits and vegetables and we could also export as much cheese as we can produce,” she said.

The minister pointed out that the expected volume of exports would not affect domestic prices.

In this context, she stressed the need to encourage production in small enterprises, saying it was "a great chance for Serbian agriculture."

Commenting on the damages caused to yields by the massive flooding that hit Serbia in May, Bogosavljević-Bošković said that the damage was enormous, but fortunately, some parts of the country had been spared and good production was expected there.

“The estimated damages to yields alone amount to more than RSD 9 billion. Destroyed equipment and facilities also need be added to the sum. We were able to re-sow part of the arable land, about 22,000 hectares. We have received donations in seeds for 16,000 hectares,” the minister said.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta