Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Veliko interesovanje za privatizaciju 502 preduzeća
U prvih šest dana nakon objavljivanja spiska sa 502 preduzeća spremna za privatizaciju, sajt Agencije za privatizaciju zabeležio je 40.000 poseta, najviše iz Srbije, rekla je Tanjugu vršilac dužnosti direktora Agencije Marijana Radovanović.

Pregleda, kaže, ima i iz SAD, Grčke, Nemačke i zasad jedino nisu zabeleženi iz Austrije, ali veruje da je to zato što Austrijanci u Srbiji imaju oko 400 predstavništava, pa se pretpostavlja da brojni pregledi dolaze iz tih predstavništva u Srbiji.

Od kako je poziv raspisan, 15. avgusta, primetno je interesovanje za gotovo sve sektore. Ipak, investitori se najviše zanimaju za sam postupak privatizacije.
"Naredne sedmice započećemo sastanke sa rukovodstvima tih preduzeća i sindikatima, jer i od njih želimo da čujemo mišljenje po pitanju najboljih modela privatizacije. Spajanjem viđenja investitora i subjekata privatizacije doćićemo do finalnog rešenja prilikom predlaganja konačnog modela", rekla je Radovanovićeva za Tanjug.

To je, ističe, osnovna prednost novog Zakona o privatizaciji - interaktivan odnos sa investitorom.
"Ovo je prvi put da investitor ima šansu da učestvuje u kreiranju modela privatizacije. To je jako dobro jer smo u prethodnom periodu zbog jednostranosti zakona imali situacije da se kupcu nameće nešto što ne prati realne potrebe preduzeća, poput broja zaposlenih ili strukture investicionog programa", objašnjava Radovanovićeva.

Prema njenim rečima, investitor često zna bolje šta su realne potrebe preduzeća da bi ono u budućnosti bolje poslovalo.

To, međutim, ne znači, dodaje, da će Agencija za privatizaciju i Ministarstvo privrede prihvatati sve njihove predloge, ali će ti predlozi biti dobra smernica za određivanje modela privatizacije.

Govoreći o najboljem modelu za velike sisteme, Radovanović je izdvojila strateško partnerstvo. Razlog je, kaže, pre svega što u tim situacijama strateški partner neće morati da ulaže novac u kupovinu imovini ili kapitala, već će unosom u preduzeće, recimo tehologije, povećavati vrednost te firme.
"Na primer, ako ulagač unese novu tehnologiju ili kupi licence koje će omogućiti izvoz proizvoda ili druge vrste investicija u svakom slučaju povećavaju vrednost preduzeća i omogućava povećavanje produktivnosti i realne zaposlenosti. Zato mislimo da je taj model posebno adekvatan za velike sisteme", zaključila je Radovanovićeva.


German Fraport interested in Nikola Tesla airport
German Fraport is interested in the acquisition of the Nikola Tesla airport in Belgrade and is one of the most serious competitors for its takeover, Ljubljana –based Dnevnik reports.

The company has big ambitions in the entire region. Fraport offered the best terms for the acquisition of the Airport Ljubljana so it is obvious that it will sign the acquisition contract next week.

In its final negotiations for the Airport Ljubljana, Fraport offered significantly more than competitors on tender from Italy and France and a few financial funds which were also interested and the sale price is still not known, Slovenian magazine, Dnevnik writes and Seebiz reports.

As it was added, Fraport will next week sign the contract on takeover of Ljubljana-based airport with Slovenian state-owned holding (SDH), the agency of the Government of Slovenia which manages the portfolio of state-owned property and privatization.

Freport has big plans in the entire region and the nearest airport manages and owns is in Bulgaria.


"Fijat" povećao izvoz Srbije za 10 odsto
Na listi 15 najvećih srpskih izvoznika koju je objavilo Ministarstvo finansija, prvo mesto zauzima "Fijat automobili Srbija" (FAS). U prvih sedam meseci 2014. FAS izvezao automobile u vrednosti od 921,6 miliona evra.

Kako se navodi na sajtu tog ministarstva, sedmomesečni izvoz kragujevačke fabrike automobila je bio veći za 9,8 odsto nego u istom periodu prošle godine, prenosi Beta.

Na toj listi na drugom mestu je Naftna industrija Srbije (NIS) - 214,5 miliona evra, a na trećem "Tigar tajers" iz Pirota sa 139,9 milion evra.

Među najvećim izvoznicima su i "HIP Petrohemija" iz Pančeva sa 109,9 miliona evra, "Gorenje Srbija" sa 106,3 miliona evra, "Železara Smederevo" - 91,8 miliona evra i "Tetrapak" iz Beograda sa izvozom od 90,7 miliona evra.

Slede "Hemofarm" iz Vršca sa 84,1 miliona evra, "Jura korporacija" iz Rače sa 71,3 miliona, "Tarket" iz Bačke Palanke sa 70 miliona, "Bol pekidžing" sa 68 miliona evra, "Sirmijum stil" iz Sremske Mitrovice sa 62,3 miliona.

Prema podacima Uprave carina, uspešni izvoznici su i "RTB Invest" iz Bora sa izvozom od 61,7 miliona, "Impol Seval" iz Sevojna sa 57,8 miliona i "Leoni" iz Prokuplja, čiji je izvoz u prvih sedam meseci ove godine bio 52,1 miliona evra.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta