Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Metal Logistic" kupio objekte bivše pančevačke industrije nameštaja "Gaj"
Nekadašnja pančevačka industrija nameštaja "Gaj" ili, bolje rečeno, objekti u Ulici Žarka Zrenjanina, u petom pokušaju prodaje dobili su vlasnika. Kupac je preduzeće "Metal Logistic", koje će izdvojiti 53 miliona dinara, prenosi "Radio-televizija Pančevo".

"Metal Logistic" se pojavio i na četvrtoj prodaji, a tada je ponudio milion dinara manje (52 miliona). U petom pokušaju, dobili su odobrenje Odbora poverilaca. Prodaja je ugovorena 14. avgusta, kupac je uplatio depozit, a za za trideset dana treba da izvrši uplatu ostatka, rekao je Milovan Ćuk, stečajni upravnik preduzeća "Gaj".

Vlasnici firme "Metal Logistic", prema rečima Ćuka, nemaju nikakve obaveze prema bivšim radnicima "Gaja", jer su oni već isplaćeni. Novi vlasnici kupili su samo objekte i nisu imali obavezu da navode buduću delatnost koju će obavljati ovde.

Zemljište "Gaja" i daje nije prodato.

- Zemljište ostaje problem sve dok zakon o konverziji zemljišta ne dođe pred Narodnu skupštinu. Kupili su samo objekte koji se nalaze na površini od pet hektara, na zemljištu koje je u državnoj svojini - kazao je Ćuk.

Sedište preduzeća "Metal Logistic" je u Pančevu, a njihova delatnost je otkup sekundarnih sirovina,

"Gaj" je jednom već bio prodat - Pavla Tmušića i Slobodana Vujovića, sredinom marta 2003. godine, za 5,1 miliona dinara. Posle toga, od 113 radnika, ubrzo je ostalo samo njih 20, uglavnom službenika i radnika obezbeđenja. Na kraju 2004. zabeležen je gubitak od skoro 13 miliona dinara. Privatizacija je raskinuta 2005, a stečaj proglašen 2010. godine, prenosi RTV "Pančevo".


Vlada formira preduzeće za 25 malih aerodroma u Srbiji
Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović nagovestila je danas, tokom posete Zrenjaninu, da će vlada u narednih nekoliko dana doneti odluku o formiranju novog javnog preduzeća u kojem će biti okupljeno svih 25 malih aerodroma u Srbiji.

Tokom sastanka sa čelnim ljudima u Opštini Zrenjanin bilo je reči o aerodromu Ečka, prenela je Mihajlović i najavila da će uskoro predstaviti plan Vlade Srbije da se svih 25 malih aerodroma u Republici okupe u jedno preduzeće.

Prema njenim rečima, o formiranju javnog preduzeća "Aerodromi Srbije" biće reči u narednih nekoliko dana na jednoj od sednica vlade.

Mihajlović, koja je i ministar građevinarstva, danas je razgovarala sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem o, kako je rekla, završetku projektne dokumentacije za izgradnju auto-puta Beograd-Zrenjanin.

Ministarka je navela da će se vlada najverovatnije opredeliti za raspisivanje javnog poziva za prikupljanje ponuda zainteresovanih investitora za izdavanje koncesije za izgrađu puta Beograd-Zrenjanin.

- Budući da ima zainteresovanih investitora za koncesiju na ovoj deonici, to je ne samo za Zrenjanin, nego i za ovaj deo Srbije, veoma značajno - rekla je Mihajlović.

Navodeći da je sa lokalnim rukovodstom Zrenjanina razgovarala i o izgradnji obilaznice oko tog grada, ona je napomenula da će izgradnja tog objekta biti jedan od prioriteta vlade i samog grada Zrenjanina.

- Ono što ja moram da pohvalim, to je odeljenje za koje sam čula da postoji u lokalnoj samoupravi za razgovor sa potencijalnim investitorima - kazala je Mihajlović.

Kako je dodala, na osnovu novog zakona o planiranju i izgradnji u svakom gradu će biti predviđeno otvaranje posebnog šaltera za usluge potencijalnim investitorima, tako da će se i ovaj, u Zrenjaninu, sasvim sigurno uklopiti.

Mihajlović je u Zrenjaninu otvorila i Sajam preduzetništva, inovacija i kooperacija "Inokop 2014", koji je okupio brojne izlagače iz zemlje i inostranstva, kao i mnogobrojne posetioce, privrednike i članove diplomatskog kora u Srbiji.


Privatizacija u Srbiji prioritet za EBRD
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je spremna da podrži Agenciju za privatizaciju u nalaženju strateških investitora za 502 preduzeća koja su oglašena na prodaju jer to je prioritet u novousvojenoj strategiji te međunarodne finansijske institucije za Srbiju, izjavio je Tanjugu direktor EBRD u Srbiji Mateo Patrone.

Patrone kaže da je ta banka uverena da će privatizacija povećati konkurentnost i produktivnost srpske privrede.

- EBRD nudi širok asortiman proizvoda i stručnosti kako bi podržala privatizaciju - od kreditiranja, do kupovine udela, kao i finansiranja kupovine udela u drugim preduzecima ili investiranje u imovinu koja je već kupljena - objasnio je on.

Upitan koja su, po njegovom mišljenju, najatraktivnija preduzeća za investitore sa spiska Agencije, Patrone kaže da je za takvu ocenu potrebna detaljna analiza.

- Generalno, ima preduzeća sa atraktivnijom imovinskom bazom i verovatno kompetitivnijom pozicijom, koja bi mogla da privuku veliko interesovanje investitora - naveo je prvi čovek EBRD-a u Srbiji.

Za konkretniju ocenu, kaže, morala bi da se analizira svaka pojedinačna kompanija.

Smatra da je detaljna lista preduzeća za privatizaciju važan korak ka implementaciji novog Zakona o privatizaciji, koji je EBRD inače, pozitivno ocenila.

- Usvajanje novog Zakona o privatizaciji vidimo kao pozitivan pomak. Sada sledi uspešna implementacija, koja bi osnažila privatan sektor, što bi donelo korist ekonomiji Srbije i smanjilo teret javnim finansijama - rekao je Patrone.


Working group for local market protection set up
The Serbian Ministry of Agriculture and Environmental Protection set up a working group for coordination of the work of agricultural inspections and administrations for protection of herbal products and veterinary medicine with a view to providing adequate protection for the local market, the Ministry released.

The group was set up with the task of monitoring the implementation of the official controls in the facilities for production and sale of food and it will also follow the certification process in terms of the required conditions and requests concerning food and feed safety and import/export quality, the release states.

Constituted in keeping with the decision of Minister of Agriculture Snezana Bogosavljevic-Boskovic, the working group will be tasked with protection of the local market and fulfilment of foreign markets standards, and it will also propose measures for removal of potential flaws, the release states.


"Žitomlin" na prodaju
Agencija za privatizaciju oglasila je prodaju Preduzeća "Žitomlin" u stečaju, u Jagodini, nekada najveću firmu u mlinsko pekarskoj delatnosti u centralnoj Srbiji, koja je procenjena na 141,4 miliona dinara.

Njavažnija imovina koja se nudi su: Upravna zgrada, pekara, pogon testenine, mlin,
nekoliko silosa kapaciteta 40.000 tona žitarica...

U "Žitomlin" sa 450 zaposlenih, privremene mere su uvedene u avgustu 2002. godine. Na trećoj aukciji za prodaju 2007. godine, kupio ga je Svetislav Maksić iz Beograda.

Sa njim je Agencija 2010. godine raskinula ugvor "zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora", rečeno je danas Tanjugu u ovom preduzeću.

Nadmetanje će se održati 25. septembra, a depozit je 56,6 miliona dinara i traba da se uplatiti do 18. septembra, navedeno je u u oglasu.


Formirana Radna grupa radi zaštite domaćeg tržišta
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine formiralo je Radnu grupu za koordinaciju rada poljoprivredne inspekcije i Uprave za zaštitu bilja i veterinu, radi zaštite domaćeg tržišta, saopštilo je to ministarstvo.

Grupa je oformljena radi provere sprovođenja službene kontrole u objektima za proizvodnju i promet hrane, kao i u postupku sertifikacije, u pogledu propisanih uslova i zahteva bezbednosti hrane i hrane za životinje, ali i njihovog kvaliteta prilikom uvoza i izvoza, navodi se u saopštenju.

Radna grupa, koja je formirana odlukom ministarke Snežane Bogosavljević - Bošković i sa ciljem zaštite domaćeg ali i ispunjavanja standarda inostranih tržišta, predlagaće mere za uklanjanje eventualnih nedostataka, navodi se u saopstenju.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta