Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Er Srbija na dobrom putu da ostvaruje profit do kraja 2014.
Srpska nacionalna aviokompanija Er Srbija je na dobrom putu da počne da posluje sa profitom do kraja godine pošto je za prvih šest meseci zabeležila rast ukupnog prihoda od 82 odsto u odnosu na isti prošlogiodišnji period.

U prvoj polovini 2014. godine zabeležen je ukupni prihod od 102 mikliona evra u odnosu na 56 miliona evra, koliko je ostvareno u isto vreme 2013. godine, navela je Er Srbija. Ukupno 944.000 putnika je koristilo usluge ove aviokompanije između januara i juna ove godine, gotovo 70 procenata više nego u istom periodu prošle godine.

Er Srbija Kargo je takođe poslovao značajno bolje u prvoj polovini godine i prevezao ukupno 907 tona tereta, što predstavlja rast od 65 procenata u odnosu na prvu polovinu 2013. godine. Prihod od prevoza tereta porastao je 32 odsto, što ga čini važnom uslugom i faktorom rasta za Er Srbiju.

Kapacitet za prevoz putnika Er Srbije, koji se meri proizvodom ukupnog broja raspoloživih sedišta i ukupno pređenih kilometara (Available Seat Kilometers - ASK), je iznosio 1.588 miliona do kraja prve polovine 2014. godine, što predstavlja rast od 85 procenata u odnosu na isti period prošle godine.

Od 26. oktobra 2013. godine, Er Srbija je uvela u upotrebu devet aviona Erbas, od kojih su dva aviona Erbas A320 predata u drugom kvartalu 2014. godine, čime je prosečna starost flote umanjena sa 25 godina na 10 godina.

Generalni direktor Er Srbije Dane Kondić je tim povodom rekao da je nacionalni avio prevoznik na dobrom putu da stvori profitabilnu, snažnu aviokompaniju do kraja tekuće finansijske godine, u skladu sa obavezom koju ima prema deoničarima - Vladi Srbije i Etihad ervejzu.

“Očekujemo da će se trend rasta nastaviti i u drugoj polovini 2014. godine, kada ćemo nastaviti proces ponovnog povezivanja Balkana sa novim tržištima, kombinacijom direktnih letova i proširenja saradnje sa našim kod-šer partnerima. Nesumnjivo pružamo širok izbor, brojne pogodnosti i udobnost našim putnicima," rekao je Kondić.

Ubrzani rast regionalne mreže linija Er Srbije ka ukupno 38 destinacija do kraja juna 2014. godine, jedno novo i četiri proširena kod-šer partnerstva i savremenija i pouzdana flota su ključni faktori rasta broja prevezenih putnika i obima tereta.

U prvoj polovini godine, Er Srbija je uspostavila 11 novih linija.

Uz to, kod-šer sporazum Er Srbije sa Etihad Ridženelom (Etihad Regional), koji je potpisan 1. jula 2014. godine, putnicima predstavlja dve atraktivne destinacije u Švajcarskoj, Ženevu i Lugano.

Rast Er Srbije takođe je rezultirao i otvaranjem značajnog broja novih radnih mesta za državljane Srbije. U prvoj polovini 2014. godine, ova aviokompanija je uvećala svoj sastav i zaposlila dodatnih 300 profesionalaca. Kao još jedan vid ulaganja u svoju budućnost, Er Srbija namerava da ponovo pokrene program obuke pilota-kadeta.

Direktor Kondić je rekao da je Er Srbiji potrebno još dobrih ljudi koji bi se priključili njegovom timu.
“Imamo određen broj slobodnih radnih mesta i pozivam građane Srbije da posete našu internet stranicu. Mi smo srpska kompanija koja pravim kandidatima može da ponudi veoma dobre mogućnosti za razvoj karijere", rekao je Kondić, navedeno je u asopštenju Er Srbije.


Polugodišnji izveštaj za 2014. godinu - Aerodrom Nikola Tesla a.d. , Beograd - AERO
Polugodišnji izveštaj za 2014. godinu - Aerodrom Nikola Tesla a.d. , Beograd - AERO


Svi srpski aerodromi u BG Aerodrom
Preduzeće Aerodromi Srbije biće formirano tako što će beogradskom aerodromu biti pridruženi mali aerodromi u Srbiji, kaže Zorana Mihajlović.

"Neće biti formirano novo javno preduzeće jer će se postojećem privrednom društvu Aerodrom 'Nikola Tesla' pridodati malih aerodromi, kojih u Srbiji ima 25", rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović novinarima u Vladi Srbije.

Ona je rekla da je za sada sigurno da će šest aerodroma biti u okviru preduzeća Aerodromi Srbije, a razgovara se i sa ostalima jer su neki civilno-vojni, a neki samo vojni koji se ne koriste.

"Sasvim je sigurno da će tu biti aerodromi u Nišu, Užicu i Kraljevu", rekla je Zorana Mihajlović koja je i potpredsednica Vlade Srbije.

Ona je rekla da novi zakon o vazdužnom saobraćaju, o kojem je završena javna rasprava, daje mogućnost da se uz velike aerodrome u Srbiji razvijaju i mali.

"Sigrni smo da razvojem malih aerodroma, pored velikog, možemo da obezbedimao povećanje prevoza, pre svega putnika, razvoj turizma i saobraćaja u Srbiji. To je dobro za Srbiju", rekla je Mihalović.

Ministarka je u četvratak najavila da bi Vlada Srbije u narednih nekoliko dana mogla da formira preduzeće Aerodromi Srbije.

Sada su aerodromi u Srbiji odvojena preduzeća, a redovni aviosaobraćaj obavlja se samo sa Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu.


Foreign investor interested in Zastava’s car plant
A foreign company is interested in Zastava’s car plant which has not been functioning for four and a half years and whose production departments, other facilities, factory area and employees were taken over by Fiat in 2010 while the remaining property was sold to compensate trustees, Danas finds out.

Yesterday, the Group of Zastava vehicles and car plant confirmed to Danas that the a “serious foreign company “with which discussions have been in progress is interested for a one part of its property.


Razmena sa svetom 15,38 milijardi evra, skok od 4,5 odsto
Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u periodu januar-juli 2014. porasla je za 4,5 odsto, na 15,381 milijardi evra, u odnosu na isti period prošle godine, a povećana je i pokrivenost uvoza izvozom sa lanjskih 69,3 na 72,9 procenata, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Izvezeno je robe u vrednosti 6,488 milijardi evra, što je povećanje od 7,7 procenata u poređenju sa odgovarajućim lanjskim razdobljem a uvezeno za 8,892 milijardi evra, ili za 2,3 odsto više nego za sedam meseci 2013.


Deficit iznosi 2,404 milijarde evra, i manji je za 9,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine.


U strukturi izvoza najviše su bili zastupljeni proizvodi za reprodukciju sa 52,8 odsto, roba za široku potrošnju 39,7 procenata, i oprema 7,5 odsto.
Što se tiče uvoza, najzastupljeniji su bili proizvodi za reprodukciju sa 60,4 odsto, roba za široku potrošnju 18,7, i oprema 10,1 odsto.


Glavni spoljnotrgovinski partneri pojedinačno u izvozu bili su Italija, Nemačka, Bosna i Hercegovina, Ruska Federacija i Crna Gora, a na strani uvoza: Nemačka, Italija, Ruska Federacija, Kina i Poljska.


Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 64,8 odsto ukupne razmene.


Drugi po važnosti partner jesu zemlje CEFTA, sa kojima je ostvaren suficit u razmeni od 851,34 miliona evra, koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda (žitarice i proizvodi od njih i razne vrste pića), kao i izvoza raznih gotovih proizvoda. Kada je reč o uvozu, najzastupljeniji su gvoždje i čelik, električna energija, kameni ugalj i briketi.


Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa bivšim jugoslovenskim republikama: Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom. Od ostalih zemalja ističe se i suficit sa Italijom, Rumunijom, SAD, Bugarskom.


Najveći deficit javlja se u trgovini sa Kinom (zbog uvoza telefona za mrežu stanica i laptopova) i Ruskom Federacijom (zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa). Sledi deficit sa, Poljskom (uvoz delova za motorna vozila), Mađarskom, Nemačkom, Turskom, Austrijom, Kazahstanom.


Srbija je samo u julu 2014. izvezla robe u vrednosti od 973,4 miliona evra, odnosno za 10,9 odsto manje nego u istom mesecu lani, dok je uvoz bio veći u odnosu na prošli jul za 1,8 odsto i iznosio je 1,380 milijardi evra, navodi u saopštenju RZS.


External trade up 4.5 percent
In the January-July 2014 period, Serbia’s foreign trade increased 4.5 percent compared to the same period last year to EUR 15.381 billion.

The export-import ratio was up from last year’s 69.3 percent to 72.9 percent, the Statistical Office of the Republic of Serbia (RZS) said on Friday.

From January through July this year, Serbia exported goods worth EUR 6.488 billion, an increase of 7.7 percent compared to the corresponding period last year, while imports amounted to EUR 8.892 billion, up 2.3 percent against the first seven months in 2013.

Trade deficit was EUR 2,404 million, a decrease of 9.9 percent compared to the same period last year.

Looking at Serbia’s exports, the country’s main trade partners were Italy, Germany, Bosnia-Herzegovina, the Russian Federation and Montenegro, and on the import side, the main partners were Germany, Italy, the Russian Federation, China and Poland.

The external trade in the reference period noted the highest level with the counties with which we have signed agreements on free trade, with EU member countries accounting for 64.8 percent.

Serbia’s second most important trade partner was the regional free trade group, CEFTA. Serbia gained surplus in external trade amounted to USD 742.3 million, resulting mainly from the exports of agricultural and various finished products.

Regarding imports, items mainly related to iron and steel, electricity, as well as hard coal and briquettes. Our exports in the referent period amounted to USD 1625.5 million, while the imports were USD 502.3 million. The export– import ratio equaled 323.6 percent, the Statistical Office said.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta