Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Poslovne informacije - Energoprojekt holding a.d. , Beograd - ENHL
Ugovoren novi posao Energoprojekta u Srbiji vredan 25,8 miliona evra.
 


Business information - Energoprojekt holding a.d. , Beograd - ENHL
Energoprojekt signed a new contract in Serbia worth 25.8 million eur.
 
 
 


Polugodišnji izveštaj za 2014. godinu - NIS a.d., Novi Sad - NIIS
Polugodišnji izveštaj za 2014. godinu - NIS a.d., Novi Sad - NIIS
 
 


Interim condensed financial statements for H1 2014 released - NIS a.d., Novi Sad - NIIS
Interim condensed financial statements for H1 2014 released - NIS a.d., Novi Sad - NIIS
 


Polugodišnja dobit RTB-a Bor 7,5 miliona dolara
Rudarsko topioničarski basen Bor u prvom polugođu 2014. ostvario je sedam i po miliona dolara dobiti, rekao je danas generalni direktor te kompanije Blagoje Spaskovski i najavio da će do kraja godine biti završena nova topionica i fabrika sumporne kiseline.

"Projekat izgradnje nove topionice i Fabrike sumporne kiseline u RTB-u Bor biće završen do 23. decembra 2014. godine, nakon čega sledi uhodavanje postrojenja koje će trajati šest do devet meseci", rekao je Sapaskovski na konferenciji za novinare.

Ocenjujući poslovne rezltate, on je naglasio da je zadovoljan učinkom u prvom polugodištu, napominjući da su u pojedinim delovima proizvodnje zabeleženi rezultati ispod plana, ali da za to postoje opravdani razlozi.
"Ako govorimo o rezultatima između dva Dana rudara, ja sam definitivno zadovoljan iako ima prostora da oni budu i bolji. U prvih šest meseci ove godine beležimo male podbačaje u odnosu na plan što se iskopina tiče, ali iz objektivnih razloga, jer su kopovi bili poplavljeni", rekao je Spaskovski.

Ipak, kako je dodao, kompanija je uspela da i u tim okolnostima realizuje 90 odsto planiranih iskopina i rude, pročemu je sadržaj bakra u rudi bio u granicama planiranog.
"S druge strane, proizvedeno je za 50 odsto zlata i 28 odsto srebra više u odnosu na plan, dok je bakra proizvedeno 95 odsto. Finansijski gledano dobit RTB-a Bor u prvih šest meseci iznosi sedam i po miliona dolara. Očekujem da će druga polovina godine biti još bolja", rekao je Spaskovski za Tanjug.


NIS pustio u rad postrojenje za proizvodnju komprimovanog prirodnog gasa - Investicija vredna 1,7 mi
"Naftna industrija Srbije" (NIS) pustila je u rad postrojenje na naftno-gasnom polju Palić na kojem će se proizvoditi i prodavati komprimovani prirodni gas (KPG) kroz sistem veleprodaje. Ovo je prvi NIS-ov objekat osposobljen za pripremu i komprimovanje prirodnog gasa. Do kraja 2014. kompanija će pustiti u rad i postrojenje u Novom Sadu, na kojoj će se ovaj derivat prodavati i kao motorno gorivo namenjeno putničkim automobilima. Ukupna investicija u projekte NIS-a u oblasti monetizacije prirodnog gasa do kraja ove godine iznosiće gotovo 1,7 mil EUR, naveo je NIS u saopštenju.

Na novoizgrađenom postrojenju predviđen je obim proizvodnje komprimovanog prirodnog gasa od 330 Sm3 gasa/sat. Postupak komprimovanja prirodnog gasa pod velikim pritiskom i njegovog punjenja u specijalna vozila sa baterijskim bocama je tehnički siguran, zahvaljujući kompresorima proizvedenim u tu svrhu. Inače, postrojenje za KPG je izgradila kompanija "Gas Teh" iz Inđije u skladu sa svim zakonskim propisima i postavljeno je u blizini gasnog ležišta na merno otpremnoj stanici Palić.

Komprimovani prirodni gas, bilo da se prodaje kao energent ili pogonski derivat, smatra se gorivom budućnosti zbog svojih ekoloških osobina. Glavni sastojak je metan, koji u poređenju sa ostalim derivatima, ima najmanji koeficijent emisije CO2 po jedinici oslobođene energije i kao takav doprinosi poboljšanju kvaliteta vazduha. Upotrebljava se kao gorivo za grejanje u industriji i domaćinstvu, ali i kao motorno gorivo za motore sa unutrašnjim sagorevanjem.


"Esmark" jedan od potencijalnih partnera "Železare"
remijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu s predstavnicima američke kompanije "Esmark" koja je zainteresovana za kupovinu "Železare" Smederevo, saopštila je Vlada.

Vlada Srbije koja je pokazala nameru da proda "Železaru" u Smederevu, smatra da je "Esmark" jedan od kredibilnih potencijalnih partnera, sa kojima će u narednom periodu biti definisan konačan status "Železare".

Vučić je u razgovoru s predsednikom Odbora "Esmarka" Džimom Bušardom istakao značaj očuvanja što većeg broja radnih mesta u "Železari", navedeno je u saopštenju.

"Esmark Steel Group" je jedan je od vodećih prerađivača i distributera ravno-valjanog čelika i treći proizvođač čeličnih ploča u Americi. Poseduju više postrojenja za preradu čelika.

Vlada Srbije je vlasnik "Železare" Smederevo od februara 2012. godine kada se povukla američka firma "U.S. Steel".

Do sada je dva puta objavljivan tender za prodaju "Železare", ali nije stigla nijedna ponuda, a novog tendera biće, kako je najavljeno, posle razgovora s potencijalnim kupcima.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta