Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Država postaje većinski vlasnik Simpa
Danas je istekao rok za izjašnjavanje o pokretanju konverzije vlasništva kapitala u Simpu.

"Republika Srbija je donela odluku da preuzme većinski deo vlasništva nad imovinom Simpa, a lokalne samouprave su se izjasnile da podržavju tu odluku. To praktično znači da država Srbija postaje vlasnik oko 80% kapitala, 12% bice vlasništvo malih akcionara dok 8% imovine Simpa ostaje društvena svojina" rekao je za Tanjug generalni direktor Simpa Slađan Disić.

Transformaija, tzv. konverzija kapitala ove kompanije izabrana je kao adekvatno rešenje nakon višemesečne finansijske blokade nastale nagomilanim dugovanjma Simpa po osnovu neplaćenog poreza i doprinosa državi, koji su dostigli iznos od preko 5,8 milijardi dinara.

Direktor Disić napominje da je ovo dug koji je nastao u predhodnih desetak godina i da je reč o obavezama koje su bile regulisane ranijim zaključcima vlade da će to preuzeti na sebe i rešiti do početka privatizacije, ali se to nije sprovelo u delo.
"Ovo je jedini način da firma trenutno izađe iz problema. Pored konverzije mi smo uspeli sa bankama da dogovorimo mirovanje svih dugovanja do 31. 10. sa mogućnošću produženja do 31.12. ove godine. U tom periodu nameravamo da u skladu sa finansijskim planom restruktuiranja, sa bankama dogovorimo reprogram kredita na duži vremenski period, sa grejs periodom od godinu dana i kamatom na godišnjem nivou od 4-5%" rekao je Disić za Tanjug.

Ovo je drugi dan od kako je pokrenuta proizvodnja u Fabrici tapetarskih proizvoda u Vranju i Fabrici dušeka u Bujanovcu koji upošljavaju ukupno 120 radnika.
"Na nivou Simpa sa povezanim duštvima imamo 4.108 radnika dok je u matičnoj firmi tenutno zaposleno 2.990 radnika. Mi smo planirali sukcesivan početak rada, sada smo pokrenuli ova dva pogona, naredne nedelje će krenuti sa radom i to punim kapacitetom Fabrika dekorativnih štofova ovde u Vranju. U oktobru i novembru obim proizvodnje i korišćenje kapaciteta će se znatno povećati, ali ozbiljniju proizvodnju možemo očekivati tek kada dobijemo kreditnu podršku Fonda za razvoj" naglasio je Disić.

Disić smatra da je potrebno dosta vremena da se Simpo vrati na tržište sa poljuljanim poverenjem i dobavljača i kupaca.
"Mi očekujemo da u novembru radimo sa 50% kapaciteta, da u decembru to bude već 70% a da u martu naredne godine dostignemo čak 90% ukupnog kapaciteta proizvodnje", kaže on.

Prema njegovoj proceni ako sve bude urađeno po planu Simpo bi krajem 2015 godine mogao da počne da posluje bez gubitaka.

Plan izlaska Simpa iz krize po rečima direktora Sladajana Disića obuhvata konverziju vlasništva, reprogram dugova kod banaka, socijalni progrm zaa 800 do 1000 radnika, rešavanje statusa pridruženih fabrika, smanjenje broja rukovodećeg kadra, modernizaciju pojedinih pogona i prilagođavanje proizvodnog programa zahtevima tržišta.

Ovaj nekadašnji gigant u proizvodnji nameštaja imao je godišnji prihod od 52 do 68 miliona evra, a prizvode je plasirao na zahrevno tržište širom Evrope.


Politika kvaliteta "Sojaproteina" potvrđena kroz tri nova sertifikata
Sledeći politiku kvaliteta i opredeljenost za kontinuirano unapređenje poslovanja, fabrika "Sojaprotein", članica "Victoria Group", završila je sertifikaciju prema ISCC standardu, te se u narednom periodu očekuje i prijem sertifikovanog sojinog zrna, kao i proizvodnja sojinog ulja u skladu sa zahtevima ISCC. ISCC je međunarodno prihvaćen sistem sertifikacije za održivost i emisiju gasova, kojim "Sojaprotein" dokazuje usklađenost sa EU regulativom o obnovljivim izvorima energije.

Pored toga, "Sojaprotein" je, kako je kompanija objavila na svom sajtu, nedavno dobila još dva sertifikata. U kompaniji je uspešno realizovan etički SMETA/SEDEX audit o usklađenosti poslovanja sa relevantnim standardima u oblasti rada, zaštite životne sredine, bezbednosti i zdravlja na radu i poslovne etike. SEDEX je neprofitabilna organizacija posvećena unapređenju odgovornog i etičkog poslovanja globalnih lanaca snabdevanja, pa se na ovaj način "Sojaprotein" pridružio velikim svetskim kompanijama kao što su "Nestle", "Pepsi Co", "Adidas Group" i mnoge druge, koje su ovim sertifikatom potvrdile da posluju u skladu sa najvišim etičkim zahtevima.

Ujedno, fabrika je proširila krug svojih proizvoda sertifikovanih Exova VALID IT sertifikatom na teksturirane sojine proteinske koncentrate. U pitanju je baza dobavljača NON-GMO proizvoda od soje i kukuruza koju koriste renomirani trgovinski lanci širom sveta kao jedan od kriterijuma za odabir poslovnih partnera. VALID IT sertifikat je još jedna potvrda kompatibilnosti proizvođačke i poslovne prakse "Sojaproteina" sa najstrožim međunarodnim zahtevima.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta