Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Usvojen Unapred pripremljeni plan reorganizacije "Tigra"
Privredni sud u Nišu usvojio je juče Unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR) kompanije "Tigar" AD iz Pirota, potvrđeno je za "eKapiju" u ovoj pirotskoj kompaniji.

Problemi u poslovanju sa kojima se korporacija "Tigar" suočavala duži period, u 2012 godini su eskalirali, da bi početkom 2013 i proizvodnja bila u potpunosti obustavljena.

- Dolaskom Nebojše Đenadića na mesto generalnog direktora u martu 2013. i promenom menadžmenta, pokrenuta je proizvodnja i poslovne aktivnosti u svim celinama, međutim finansijska opterećenja od 54 mil EUR bila su omča oko vrata da se oporavak "Tigra" realizuje u skladu sa novom poslovnom politikom Korporacije - kažu u"Tigru".

Blokade koje su usledile u 2013. Dodatno su onemogućile nastavak poslovanja u cilju daljeg oporavka korporacije. Stav većinskih poverilaca da "Tigar" putem UPPR- a nastavi sa svojim aktivnostima, rezultiralo je da se u februaru 2014. otpočne sa pripremom UPPR-a , koji je usvojen juče.

UPPR-om je definisano da će se reprogram obaveza prema većini poveriocima realizovati u periodu od 7 godina sa grace periodom od 2 godine. "Tigar" je na ovaj način dobio novu šansu da povrati svoje mesto u vrhu proizvođača gumene obuće, tehničke gume i lepila ,gde je bio pre mnogo godina.

Cena akcija je "Tigra" je u zadnjih 10 dana skočila više od 45%, pri čemu je istrgovano 45.000 akcija ili 2,62% kapitala, što je najveći obim još od oktobra 2013. godine.


Pao kapital, a porasla bilansna suma osiguravajućih kuća
Kapital sektora osiguranja u Srbiji je u drugom tromesečju ove godine iznosio 34,5 milijardi dinara, što je 2,2% manje nego u istom periodu 2013, dok je bilansna suma porasla 7,8% i iznosi 162,7 milijardi, objavila je u petak Narodna banka Srbije.

Ovaj sektor je, istovremeno, ostvario povećanje ukupne premije od 4,2% i ona iznosi 35,5 milijardi dinara.

Dominantno je učešće neživotnih osiguranja u ukupnoj premiji i ono iznosi 79,6%, dok premija neživotnih osiguranja beleži rast od 0,9%, pri čemu premija osiguranja motornih vozila – kasko beleži pad od 6%, a imovinska osiguranja od 0,7%.

Zanimljivo je da životna osiguranja povećavaju učešće u ukupnoj premiji sa 17,8% na 20,4% u drugom tromesečju 2014. u odnosu na isti period 2013.

U strukturi premije, kako je navedeno, u istom periodu, učešće neživotnih osiguranja iznosilo je 79,6%, a životnih 20,4%.

Na kraju drugog kvartala u Srbiji je ukupno poslovalo 28 osiguravajućih kuća, koje su zapošljavale ukupno 11.518 ljudi.

Isključivo poslovima osiguranja bavi se 24 društva, a reosiguranjem njih četiri. Od društava koja se bave poslovima osiguranja, isključivo žvotnim se bavi njih sedam, isključivo neživotnim 11, a i životnim i neživotnim šest društava.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta