Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
1.732 offers for companies in restructuring delivered - Investors from Serbia and Germany the most i
The Minister of Economy, Zeljko Sertic, has said this evening that 1.732 proposals for 403 companies in restructuring arrived and that now consideration follows.

Upon his appearance at RTS, Sertic said that offers do not only contain the offers for company purchases but that they also include interests for strategic partnerships as well as serious work on companies’ rehabilitation.

The largest number of offers arrived from Serbia, Germany 72, USA 35, Russia 26, Bulgaria 34, Great Britain 21, the minister says.

According to, the best ranked are the companies which have growing opportunities and which can function in better and more quality way.

He announced the offers will be considered with trade unions and companies’managemnet, ministry representatives and in the next period it will be deiced which companies must enter bankruptcy procedure.

Special plan and program of sales, structuring and strategic partnership is made for each company.
- However, 99 firms did not get the offer and one part of 403 companies will not be quality enough. We cannot say the number of those to go bankrupt but significant number will have to go – the minister said.

When commenting bad situation in Simper, the minister said that the state was helping the company to survive because it was very important and known brand.


Kineski JAC poslao ponudu - Za privatizaciju "Zastave kamiona" zainteresovano više inostranih kompan
Za privatizaciju "Zastave kamiona" zainteresovano je četiri ili pet značajnih inostranih kompanija. Ponudu za strateško partnerstvo sa "Zastavinom" fabrikom kamiona, Agenciji za privatizaciju, u predviđenom roku, poslala je, saznaje "Danas", i kineska kompanija "JAC motors", sa kojom kragujevačke "kamiondžije" imaju potpisan Memorandum o saradnji.

Podsetimo, grupa "Zastava vozila" i kineska državna kompanija "JAC motors" još u martu potpisale Memorandum o razumevanju, to jest o poslovno - tehničkoj saradnji "Zastave kamiona" i JAC-a u proizvodnji teretnih i terenskih vozila koja bi bila realizovana u tri faze. Prva faza te saradnja predviđa sklapanje jednog lakog kineskog vozila u pogonima "Zastave kamiona". U drugoj bi se u sklapanje tog vozila uključili i pojedini domaći dobavljači, dok treća podrazumeva strateško partnerstvo, odnosno zajedničku proizvodnju teretnih i terenskih vozila "Zastave kamiona" i "JAC motorsa" u novoj srpsko-kineskoj fabrici koja, prema ranijim najavama, treba da bude izgrađena na Kormanskom polju, nadomak Kragujevca.

Kineski kamioni koji bi se najpre sklapali, a potom i proizvodili u Kragujevcu prodavali bi se u zemljama CEFTA sporazuma i severne Afrike, ali i na tržištu Evropske unije, pošto se u njih ugrađuju motori koji zadovoljavaju evropske standard u oblasti zaštite životne sredine. Upućeni smatraju da su Kinezi zainteresovani za kragujevačku fabriku kamiona upravo zbog Evropske unije, odnosno zbog toga što bi im fabrika u centru Šumadije obezbedila slobodan izvoz u evropske države.

Uskoro pregovori o partnerstvu

Fabrika "Zastava kamioni" je sredinom leta od Agencije za privatizaciju zatražila saglasnost za početak pregovora o strateškom partnerstvu sa kompanijom "JAC motors", a tim povodom obraćala se i drugim nadležnim organima, pre svega Vladi i Ministarstvu privrede. U kragujevačkoj fabrici za "Danas" kažu da očekuju da će pregovor sa Kinezima, ali i ostalim zainteresovanim kompanijama započeti u prvoj polovini oktobra.


"Luka Bar" u gubitku
"Luka Bar" završila je prvu polovinu godine sa neto gubitkom od 80.700 evra, dok je u istom prošlogodišnjem periodu imala dobitak od 14.670 evra.

Poslovni prihodi kompanije su, prema podacima iz izveštaja o poslovanju koji je objavljen na sajtu Komisije za hartije od vrednosti (KHOV), na kraju juna iznosili 3,74 mil EUR i bili su neznatno veći nego u uporednom periodu.

Poslovni rashodi "Luke Bar" porasli su 3,5% na 3,73 mil EUR. Troškovi zarada, naknada i ostali lični rashodi iznosili su 1,53 mil EUR, amortizacije i rezervisanja 508.370 EUR, a materijala 534.720. Ostali poslovni rashodi iznosili su 1,06 mil EUR.

Ukupna aktiva kompanije na kraju juna je vredela 77,83 mil EUR, što je neznatno manje nego u uporednom periodu.

Akumulirani gubitak kompanije iznosi 2,89 mil EUR, dugoročna rezervisanja i obaveze 4,14 mil EUR, a kratkoročna 4,15 mil EUR.

Većinski vlasnik "Luke Bar" je država sa 54,05% akcija. Fondovima u postupku transformacije, HLT-u i "Atlas-montu", pripada 2,64%, odnosno 2,49% akcija, a fondu zajedničkog ulaganja "Trend" 1,56%.

Društvo za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG ima 1,18% deonica "Luke Bar", dok ostali akcionari imaju manje od 1% udela.


Kineski CWE ulagaće u Srbiju
Kineska kompanija "China International Water and Electric Corporation" (CWE) zainteresovana je za ulaganje u Srbiji.

CWE je veoma zainteresovana da udje na energetsko tržište severoistočne Evrope, a naročito Srbije, koja je centar čitavog regiona, saopšteno je iz kompanije povodom predstavljanja novootvorenog ogranka kompanije.

Kineska kompanija se nada da će u svom budućem poslovanju u Srbiji uposliti lokalne kompanije, radnike i materijale u najvećem mogućem kapacitetu i da će na taj način obezbedti znatno povećanje radnih mesta i prosperitet srpske ekonomije.

U poslednjih 60 godina, koliko kompanija postoji potpisala je više od 800 internacionalnih ugovora u više od 70 zemalja i regiona. Ugovori se odnose na infrastrukturu kao što su hidroelektrane, brane, luke...

Dogadjaju će, kako je najavio organizator, prisustvovati ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić i ambasador Kine u Srbiji Li Mančanga.


Chinese JAC sends offer – More foreign companies interested in privatization of Zastava kamioni
Four of five important foreign companies are interested in privatization of Zastava kamioni (Zastava trucks). Chinese JAC motors with which Kragujevac-based plant has a Memorandum of cooperation, has also delivered the offer for strategic partnership to the Agency for privatization, Danas finds out.

Negotiations on partnership underway

In the middle of the summer, Zastava kamioni asked for the approval from the Agency for Privatization for the beginning of negotiations on strategic partnership with JAC motors and addressed other authorities as well, first of all the Government and the Minister of economy. Kragujevac-based plant says for Danas that they expect negotiations with the Chinese and other interested companies will start in the first half of October.


Kanadske kompanije RGMI i "Dundee Capital Markets" zainteresovane za saradnju sa RTB "Bor"
Kanadske kompanije RGMI i "Dundee Capital Markets" zainteresovane su za saradnju s Rudarsko-topioničarskim basenom (RTB) "Bor", rečeno je u ponedeljak (22. septembra 2014. godine) u Beogradu, na sastanku predstavnika tih firmi s ministrom rudarstva i energetike Srbije Aleksandrom Antićem.

U razgovoru, kome je prisustvovao i ambasador Kanade Roman Vaščuk, istaknuto je da su te kompanije zainteresovane za saradnju kroz dugogodišnju, unapred ugovorenu avansnu kupovinu proizvoda RTB "Bor", i da za to raspolažu obezbeđenim finansijskim sredstvima.

Antić je potvrdio spremnost države za pronalaženje strateških partnera koji imaju tendenciju da unaprede funkcionisanje RTB "Bor". On je rekao da će o ovom predlogu Kanađana obavestiti Vladu Srbije, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

U okviru posete Srbiji, predstavnici kanadskih kompanija posetiće Bor i sastaće se s rukovodstvom Rudarsko-topioničarskog basena.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta