Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Srbiji od Brisela 1,5 milijardi evra do 2020.
Srbija će iz pretpristupnih fondova EU za period 2014-2020. dobiti 1,51 milijardi evra, objavila je danas Evropska komisija.
 
Ukupan iznos pretpristupnih fondova za zemlje Zapadnog Balkana i Tursku je 11 milijardi evra, od čega je najveći deo za Tursku - 4,45 milijardi evra.

Za Srbiju je za 2014. predviđeno 195,1 miliona evra, a taj iznos se u narednim godinama blago povećava, pa u 2015. iznosi 201,4 miliona, u 2016. je 207,9 miliona, u 2017. je predviđeno 215,4 miliona, a za period od 2018. do 2020. godine ukupno 688,2 miliona, u proseku 229 miliona po godini.

IPA fondovi su bespovratna sredstva za reforme i prilagođavanje evropskim standardima, a Srbija je i u prethodnim godinama dobijala po oko 200 miliona evra godišnje.

Pre korišćenja iznosa za određenu godinu izdvajaju se prioriteti i prave planovi, koji se potvrđuju u Briselu, i na osnovu toga se sa Evropskom komisijom potpisuje finansijski sporazum.

Za IPA 2014. se to očekuje do kraja ove godine, pa će se novac uglavnom koristiti od 2015, a takvo trošenje sa zadrškom je uobičajeno zbog složenih procedura.Kako je ranije objasnio stručnjak za EU fondove Ognjen Mirić, najveća promena u odnosu na prethodni period je ukidanje komponenti IPA, po kojima su ranije planirani projekti, i umesto toga uvođenje prioritetnih oblasti i sektora.

Pored toga, kako je rekao za EurAktiv, projekti će morati da se pripremaju sveobuhvatnije, odnosno da se povezuju interesi sektora koji su u nadležnosti različitih ministarstava kako bi projekti još više bili usmereni ka opštem razvoju ekonomije i društva.

Predviđeno je i da Srbija u ovom ciklusu IPA pređe na trogodišnje planiranje, sa početkom 2015. godine. Srbija je u prvoj polovini ove godine dobila akreditaciju za decentralizovani sistem upravljanja sredstvima IPA, što znači da će biti odgovorna i za sve procedure za njihovo trošenje.

Albanija će u periodu 2014-2020. moći da računa na 649,5 miliona evra, Makedonija na 664,2 miliona, Kosovo na 645,5, Crna Gora na 270,5, a iznos za Bosnu i Hercegovinu biće naknadno objavljen jer potrebna procedura nije obavljena zbog nedostatka koordinacije struktura u zemlji.

Iznos za BiH za sada je uključen u stavku od 2,96 milijarde za zajedničke prioritete u regionu, informacije i komunikacije, nadzor, procene i revizije i za kancelariju Visokog predstavnika u BiH. O ukupnom iznosu IPA dogovorile su se zemlje članice u okviru pregovora o višegodišnjem budžetu 2013. godine, a u utvrđivanje ključnih oblasti bile su uključene vlasti zemalja korisnica, ističe
se u saopštenju Evropske komisije.


EU: EUR 1.5 billion for Serbia
Serbia can count on more than EUR 1.5 billion from the Instrument of Pre-Accession Assistance (IPA) over the next 6 years, the European Commission said on Friday.

Spokesperson of the enlargement commissioner Peter Stano presented to reporters the EU plans for assistance to candidates for membership from the so called IPA-2 funds, covering the period until 2020, and he said that he had some good news for the countries in the enlargement region.

According to the list made public on Friday, Serbia will get EUR 1.5 billion in this period.

The new thing in the IPA-2 programme is that the funds are given ou according to a simplified procedure, which candidates to be more flexible in setting the priorities for their use, Stano explained.

The funds are meant to be used on structural reforms and improvements to regional cooperation, he stated.

According to the plan, Turkey will get the largest portion, almost EUR 4.5 billion, followed by Serbia with EUR 1.508, Albania, Macefonia and Kosovo with around EUR 650 million each and Montenegro with EUR 250 million.

Iceland and Bosnia-Hercegovina are not included in the programme, since Iceland has withdrawn its application for membership in the EU, while Bosnia-Herzegovina has not established a mechanism that would coordinate the use of the funds, Stano pointed out.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta