Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Agro-Đole" kupio jagodinski "Žitomlin"
Preduzće "Žitomlin" u stečaju iz Jagodine, nekada jednu od najvećih firmi u mlinsko pekarskoj industriji Srbije, kupilo je privatno preduzeće "Agro-Đole" iz Ribara kod Jagodine.

"Žitomlin" je prodat za 150.000.000 dinara, oko 8.000.000 dinara više nego što je bila početna cena, a na nadmetanju su bila tri kupca, izjavio je danas Tanjugu poverenik stečajnog upravnika Branko Perić.

Nadmetanje, koga je oglasila Agencija za privatizaciju Srbije, održano je 25. septembra u Beogradu.

Njavažnija imovina koja je prodata, su: upravna zgrada, pekara, pogon testenine, mlin, nekoliko silosa kapaciteta 40.000 tona žitarica...

U "Žitomlin" su privremene meru uveden u avgustu 2002. godine. Na trećoj aukciji za prodaju 2007. godine, kupio ga je Svetislav Maksić iz Beograda. Sa njim je Agencija 2010.godine raskinula ugvor "zbog neipunjavanja obaveza iz ugovora". Na dan uvođenja privremenih mera u "Žitomlinu" je radilo 450 radnika.


Najinteresantnija fabrika "Bivoda" - Stigle tri ponude za kupovinu imovine fabrike "Yumko"
Poljska kompanija "Andropol", prema pisanju lokalnih medija na jugu Srbije, uputila je pismo o namerama Agenciji za privatizaciju, u kome je navela da je zainteresovana za kupovinu tekstilne fabrike "Yumco", čiji je kapital u većinskom državnom vlasništvu.

Kako pišu novine "Vranjske", za "Yumco" su stigle tri ponude, ali se ostale dve odnose na "Bivodu", koja je u vlasništvu te vranjske kompanije, i koja se nalazi u bujanovačkoj opštini gde se flašira mineralna voda i prave bezalkoholni napici.

- "Andropol" je zainteresovan za "Yumco" zahvaljujući naporima Ministarstva privrede i rukovodstva kompanije. Ovo posebno ističem jer se radi o firmi koja je i ranije bila u igri, ali su Poljake uplašili i oterali štrajkači i još neke interesne grupe u lokalu, koji direktno rade za tajkune. Jer, mnogima ne odgovara što "Yumco" radi za Vojsku i policiju i hteli bi da preuzmu te poslove - prokomentarisao je tim povodom Goran Đorđević, generalni direktor "Yumca".

Rukovodstvo vranjskih tekstilaca nedavno je boravilo u Poljskoj u poseti kompaniji "Andropol". Po Đorđevićevim rečima, "radi se o velikoj, ozbiljnoj tekstilnoj kompaniji, koja je u poslednjih nekoliko godina već kupila dve firme slične "Yumcu".

- U firmama koje je kupio, poljski partner prodao je zastarele mašine, a taj novac uložio u održavanje. Održali su 1.200 radnih mesta u konfekciji, dok nekretnine koje nisu u proizvodnji rentiraju jakim firmama gde posao obezbeđuju višku svojih radnika. To je ideja i za "Yumco". Treba održati primarnu, profitabilnu proizvodnju u pogonima dorade, konca kao i u konfekciji i tu optimalno može da radi oko 1.300 radnika. Ostale hale treba izdati firmama koje će zaposliti višak "Yumco"-vih radnika, od čega ćemo imati višestruku korist zbog rente i novih radnih mesta - procena je aktuelnog menadžmenta vranjskih tekstilaca.

Kompanija "Yumco" se od 2004. nakon konverzije dugova nalazi u većinskom vlasništvu države, koja raspolaže sa oko sedamdeset procenata kapitala ovog preduzeća.


Na prodaju imovina konfekcije "Kluz" u Rumi
Konfekcija "Kluz-Srem" u stečaju iz Rume oglasio je danas prodaju pokretne i nepokretne imovine, javnim prikupljanjem ponuda.

Procenjena vrednost imovine je 198.931.118 dinara, a depozit je 39.786.223 dinara.

Ponude se dostavljaju isključivo lično u prostorijama Agencije za privatizaciju - Centar za stečaj, Terazije 23, treći sprat, do 19. novembra u 12 časova.

Javno otvaranje ponuda biće održano 19. novembra u 12 i 15 časova u prostorijama Agencije za privatizacije.


Rusi i Kinezi hoće kovinski rudnik uglja
Rudnik uglja sa podvodnom eksploatacijom u Kovinu našao se na listi 502 kompanije koje je Agencija za privatizaciju ponudila na prodaju. Prvi utisak je da im neće biti teško da nađu novog vlasnika jer su se pojavila tri zainteresovana kupca.

Jedan je grčki "Titan", koji je kod nas već kupio cementaru u Kosjeriću, zatim kinesko-ruski konzorcijum sa više firmi, te ciglana iz Kovina. U samom rudniku očekuju da ih kupi kompanija koja ima mogućnosti za veće investicije.

-U starim nalazištima ima uglja za eksploataciu još najduže šest-sedam godina. Ali, tada neće biti iscrpljene sve zalihe, tu je novo nalazište u kome ima rezervi za eksploataciju za 25. godina - kaže direktor kompanije iz Kovina Ivica Žarkov.

- Jasno je da bi nam odgovarao partner koji je spreman da ulaže jer je reč o investicijama velike vrednosti. A već duže je u planu i izgradnja termoelektrane. To nije tek ideja već za nju postoje relani planovi i osnova.


Bivoda plant is the most attractive – Three offers for acquisition of Yumco plant
Polish Andropol, according to local media in the south of Serbia, delivered a letter to the Agency for Privatziation where it expressed its interest in the purchase of textile plant,Yumco, with the state-owned majority stake.

As the newspaper Vranjske report, three offers arrived for Yumco but the remaing two refer to Bivoda, owned by the Vranje-based company and which is located in Bujanovac municipality where mineral water is bottled and beverages are produced.

- Andropol is interested in Yumco thanks to the efforts of the Ministry of trade and company management. I would like to outline this fact because it is the company which was in the game but strike and some interest local groups which work directly for tycoons scared the Polish. Many do not find it convenient that Yumco works for the Army and police and would like to take over that business - Goran Djordjevic, GM at Yumco, said.

Management of Vranje-based textile industry has recently visited Poland and Andropol company. According to Djordjevic, “it is serious, big, textile industry which has already bought two companies similar to Yumco in the past few years”.

- In the companies which it acquired, Polish partner sold old machines and invested the funds into maintenance. They kept 1.200 people in confection while they rent real estate which they did not sell to strong companies where they provide job for its surplus manpower. It is an idea for Yumco as well. It is necessary to maintain primary, profitable production in departments of additional processing and confection and this is where 1300people is an optimal headcount. Other halls should be rented to companies which will hire surplus Yumco’s manpower where we will have multiple benefits for rent and new positions– this is the estimation of Vranje-based textile company management.

Since 2004, after debts conversion, Yumco’s majority stake is state-owned with some 70% of the company’s capital.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta