Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Simpo" izašao iz blokade, kreće proizvodnja - Država preuzima kompaniju i menja kompletan menadžmen
Kompanija "Simpo" je izašla iz blokade, čime se stvaraju uslovi za početak procesa proizvodnje u pojedinim fabrikama već od 15. septembra, pre svega u Fabrici tapetarskih proizvoda u Vranju i Fabrici dušeka u Bujanovcu, izjavio je Tanjugu generalni direktor Simpa Slađan Disić.

- Ostale fabrike će sukcesivno krenuti sa radom u zavisnosti od dinamike pristizanja repromaterijala iz zemlje i inostranstva. U toku su intenzivni razgovori i pregovori sa dobavljačima o reprogramu starih obaveza koje "Simpo" ima i definisanje novih uslova saradnje u narednom periodu - objašnjava Disić.

On dodaje da će u toku ove nedelje kompaniju posetiti dobavljači ključnih repromaterijala iz Srbije, Slovenije, Bugarske, Makedonije i drugih zemalja. Disić je ocenio da bi "Simpo" trebalo da krene sa većim obimom rada u svim fabrikama krajem septembra i početkom oktobra, jer kompanija nakon završetka postupka konverzije očekuje da Vlada razmotri mogućnost odobravanja kredita za nesmetano funkcionisanje proizvodnih kapaciteta u kor biznisu.

On je precizirao da su pre skoro mesec dana banke povukle blokadu, a da je Poreska uprava isto to učinila u prošli četvrtak i petak, na osnovu zaključka Vlade Srbije od 30. avgusta. Početkom septembra je, prema njegovim rečima održana i vanredna sednica Skupštine akcionara "Simpa" na kojoj je između ostalih, doneta odluka o sedmoj emisiji akcija za kvalifikovanog investitora Republiku Srbiju po nominalnoj ceni pojedinačne akcije od 1.801,50 dinara po akciji.

- To je cena akcija po kojoj će se izvršiti konverzija potraživanja države po osnovu poreza i doprinosa i ostalih javnih prihoda u trajni ulog Republike Srbije u kapital "Simpa" - kaže Disić.

On kaže da potraživanja koje državni poverioci imaju prema "Simpu", a koja će se konvertovati u kapital društva, prema podacima poreskih uprava iznose 5,8 milijardi dinara. Disić je rekao i da su u toku aktivnosti koje sprovodi Ministarstvo privrede sa fondovima PIO, RFZO i Nacionalnom službom za zapošljavanje, kao i lokalnim samoupravama grada Vranja, opštinama Bujanovac i Trgovište i pojedinih opština grada Beograda kako bi doneli odluke na bazi preporuke Vlade Republike Srbije o konverziji njihovih potraživanja u kapital "Simpa".

Da bi se ispoštovao rok za završetak postupka konverzije, a to je 15. septembar, u poslovnom centru "Simpo" u Vranju, 5. septembra je, kako je naveo, održan sastanak predstavnika Ministarstva privrede, državnog sekretara Dragana Stevanovića i pomoćnika ministra Miluna Trivunca sa predstavnicima grada Vranja i opštinama Bujanovac i Trgovište, na kome je dogovoreno da se ubrza donošenje odluka skupština lokalnih samouprava o konverziji njihovih potraživanja u kapital društva.

- Time će Republika Srbija zajedno sa fondovima i lokalnim samoupravama postati većinski vlasnik "Simpa" sa učesćem od blizu 80% - ističe Disić.

"Simpo" je u julu sa bankama potpisao ugovor o mirovanju duga.

List "Blic" danas piše da će Vlada uskoro doneti odluku o konverziji duga u kapital države, ali da je uslov koji oni postavljaju da se promeni kompletan menadžment firme.


Simpo steps out of blockade, production starts - The state takes over company and changes entire man
Simpo has stepped out of the blockade which generates conditions to start production in some plants as of September 15, first of all in Fabrika tapetarskih proizvoda in Vranje and Fabrika duseka in Bujanovac, GM at Simpo, Sladjan Disic, said for Tanjug.

He added that this week suppliers of key production materials from Serbia, Slovenia, Bulgaria, Macedonia and other countries will visit the plant.

According to his words, in early September, there was a meeting of the Simpo’s Shareholder Assembly where they decided on the seventh emission of shares for qualified investor the Republic of Serbia at nominal share price of RSD 1.801,50 per share.

In order to stick to deadline for completion of conversion September 15, September 5 in the business center Simpo in Vranje, as he said, there was the meeting between representatives of the Ministry of Trade, state secretary Dragan Stevanovic and assistant minister, Milun Trivunac with representatives of Vranje and municipalities Bujanovac and Trgoviste, where they agreed to speed up decision making of assemblies of local self-governances on conversion of their claims into state-owned capital.
 


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta