Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Ko se sve javio za državne firme - Matijević hoće još deset kombinata, Rusi "Budmiku", "Knez Petrol
"Knez Petrol" hoće da kupi PIK "Zemun", Petar Matijević je zainteresovan za više od 10 poljoprivrednih preduzeća, firma iz Dubaija bi "Aviogenex", a Rusi "Budimku", piše "Blic".

Za tri nedelje otkako je objavljena prodaja 502 državne firme, na adresu Agencije za privatizaciju stigle su ponude za kupovinu 87 preduzeća, saznaje list "Blic". Potencijalni kupci dostavili su 126 pisama o namerama od kojih je 30 za poljoprivredne firme.

Izvor "Blica" kaže da dominira kompanija "Matijević", koja pokazuje interesovanje za imovinu više od 10 preduzeća koja imaju atraktivno poljoprivredno zemljište. Među njima su firme "Bačka Sivac", PIK "Zemun"...

Desetak pisama stiglo je i od firme "Teraprodukt61". To preduzeće je zainteresovano za investicije u ratarsku i voćarsku proizvodnju u celoj Srbiji. U pismu se navodi da bi ulagali u poljomehanizaciju, sistem za navodnjavanje i zapošljavanje.

Vlasnici kompanije "Teraprodukt61", prema APR-u, su: AMK Azerbejdžan (75%), Radiša Jevtović (20%) i "Hurol Emre Candan" iz Turske (5%). Od poljoprivrednih proizvođača šansu ima i "Budimka", za koju se interesuju Rusi. Za PIK "Zemun", osim "Matijevića" zainteresovani su i "Knez Petrol", koji je nedavno kupio farmu od 25.000 svinja.

Vlasnik "Knez Petrola" Srđan Knežević kaže da mu je plan da u PIK "Zemun" ulože 7 mil EUR i da broj muznih krava sa 450 povećaju na 1.500.

Izvor lista "Blic" kaže da su se kupci javljali i za "Šamot" iz Darosave, i to jedna austrijska kompanija.


Prodaja Telekoma pitanje za Vladu
Menadžment i zaposleni u Telekomu nisu zaokupljeni pitanjem privatizacije kompanije, već su fokusirani na rezultate i sprovođenje biznis planova, kaže Ćulibrk.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je krajem aprila, prilikom iznošenja ekspozea u Skupštini Srbije početak privatizacije Telekoma Srbije. Četiri meseca kasnije, još nema naznaka kada će taj proces početi.

Vlada Srbije koju je tada vodio Mirko Cvetković pokušala je da proda Telekom pre tri godine, ali se od toga odustalo pošto je država bila nezadovoljna sa milijardom i sto miliona evra koliko je ponudio Telekom Austrije. Prema rečima ministra finansija Dušana Vujovića, ni sada ne treba bezglavo juriti u privatizaciju. Iz Telekoma poručuju da su spremni za sve opcije.

"Ako Vlada odluči da udje u proces privatizacije, mi iznutra unutar kompanije, menadzment i zaposleni cemo se potruditi da u najboljem svetlu i na najbolji način predstavimo kompaniju potencijalnim investitorima. A, ako do toga ne dodje, mi cemo nastaviti da realizujemo nase strateški zacrtane poslovne ideje", kaže direktor Telekoma Predrag Ćulibrk.

Prvi ljudi ostalih telekomunikacionih kompanija koje posluju u Srbiji ističu da se ne plaše moguće nove konkurencije.

"Borimo se za tržište s Telekomom već osam godina i veoma ih poštujemo. Mi prihvatamo konkurenciju bez obzira ko ce biti vlasnik te kompanije sutra", kaže Uve Fredhajm iz Telenora.

"Želeli bi da se desi u nekom obliku. Pogotovo, samo zbog jednog razloga, da bi Telekom dobio ozbiljnog strateškog vlasnika", kaže Dejan Turk iz VIP-a.

U javnosti je nemački Dojce telekom pominjan kao jedan od mogućih kupaca. Potpredsednik kompanije za Evropu Ivica Mudrinić kaže da nema ovlašćenje da govori direktno tome, ali smatra da sektor telekomunikacija ne bi trebalo da bude u državnom vlasništvu.

"To su većina država već napravile i rezultati su uglavnom povoljni, zavisno od regulative naravno. U većini slučajeva došlo je do porasta nivoa usluge, doslo je do dodatnih investicija i poboljšanja kroz naticanje na tržištu", kaže Mudrinic.

S druge strane, protivnici prodaje Telekoma Srbije ističu da on svake godine donosi oko 200 miliona evra u budžet i da zbog ograničenja frekventnih opsega, sektor telekomunikacionihh usluga ostaje jedan od najprofitnijih privrednih grana.


Who is interested in state-owned companies – Matijevic wants ten combines more, Russians want Budimk
Knez Petrol wants to buy PIK Zemun, Petar Matijevic is interested in more than 10 agricultural companies, Dubai-based company in Aviogenex and the Russians in Budimka, Blic reports.


In three weeks, since sale of 502 companies was announced, the Agency for Privatziation received offers for the purchase of 87 companies, Blic finds out. Potential buyers delivered 126 letters of intentions, 30 of which is for agricultural companies.


The source of Blic says Matijevic dominates, showing interts in more than 10 companies which have attractive agricultural land. Backa Sivac", PIK "Zemun", etc. are among them.

Teraprodukt61 sent some 10 letters. The company is interested in crop and fruit production in whole Serbia.


According to the Agency for Business Registries, owners of Teraprodukt61, are: AMK Azerbaijan (75%), Radisa Jevtovic (20%) and Turkish Hurol Emre Candan(5%). When it comes to agricultural producers, Budimka has a chance since the Russians are interested in it. Apart from Matijevic, Knez Petrol which has recently bought a farm with 25.000 pigs is interested in it as well.


The owner of Knez Petrol, Srdjan Knezevic says he is planning to pour EUR 7 m in PIK Zemun and to increase the number of cows from 450 to 1500.


The source of Blic says buyers sent letters for Darosava-based Samot. The company is Austrian.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta