Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Vlada prihvatila ponudu Esmarka
Vlada Srbije prihvatila je danas ponudu kompanije Esmark Juroup B.V iz Amsterdama za strateško partenrstvo u Železari Smederevo, a slede pregovori sa izabranim ponuđačem radi zaključivanja ugovora, saopštila je Kancelarija sa saradnju s medijima.

Vlada je ponudu Esmarka prihvatila nakon razmatranja izveštaja Komisije za sprovođenje modela strateškog partnerstva u postupku privatizacije Železare.

Inače, za privatizaciju Železare su ranije bila raspisana dva tendera na koja se nije javio nijedan ponuđač.

Na treći tender raspisan u decembru prijavljena su tri ponuđača od kojih je jedina validna bila ponuda kompanije Esmark.

Javnim pozivom za izbor strateškog partnera za dokapitalizaciju Železare ponuđena je kupovina udela od 80,01 odsto, a vlasnik preostalih 19,99 odsto bi ostala država.

Osnivač i prvi čovek Esmark stil grupe Džejms Bušar je ranije rekao Tanjugu da će ta kompanija, ukoliko pobedi na tenderu, u srpsku čeličanu uložiti 400 miliona dolara u narednih nekoliko godina, kao i da neće biti otpuštanja.

On je istakao da bi Esmark samo u 2015. investirao 28 miliona dolara u smederevsku Železaru, da bi se pokrenula druga visoka peć koja već neko vreme ne radi, a ulagalo bi se, kaže, i u centralnu fabriku.

Želzara je prvi put prodata nakon stečaja u martu 2003. američkom "Ju-Es stilu" za 23 miliona dolara i do početka 2012. je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije.

Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila Železaru od američkog "Ju-Es-Stila" za simboličan jedan dolar.

Država sada mesečno pomaže proizvodnju u Železari sa oko 10 miliona dolara.


"Gazprom" kupuje tursku kompaniju "Akfel Gaz"
Zavisno preduzeće "Gazprom"-a - "Gazprom Schweiz" podnelo je prijavu turskoj antimonopolskoj agenciji za kupovinu udela u trgovinskoj kompaniji "Akfel Gaz", preneo je ruski list Vjedomosti.

Kako je objavljeno na sajtu turske agencije, prodavci su fizička lica. Obim udela i vrednost transakcije nisu navedeni.

"Akfel Gaz" se bavi uvozom i veleprodajom prirodnog gasa na tržištu Turske. U avgustu 2012. "Akfel Gaz" je sklopio ugovor s kompanijom "Gazprom Export" o isporuci 2,25 milijardi m3 gasa godišnje. Ugovor s rokom od 30 godina stupio je na snagu početkom 2013. godine.

"Gazprom" već ima u vlasništvu 71% drugog turskog uvoznika gasa - "Bosphorus Gaz". Ta kompanija je 2012. godine sklopila ugovor o isporuci 1,75 milijardi m3 gasa godišnje, a još po jednu milijardu kubika mogu da uvoze "Kibar Enerji" i "Eksim holding". "Gazprom" je na privatne uvoznike preneo 6 milijardi m3 gasa godišnje. Ranije je tu količinu uvozila državna kompanija Botas.

Botas je 2005. godine predao polovinu svog ugovora od 8 milijardi m3, od kojih je 750 miliona dobio "Bosphorus Gaz". Taj ugovor važi do 2022. godine. "Gazprom" je kupio 20% "Bosphorus Gaza" za 15,7 milijardi dolara 2012. godine. Strane su se o kupovini dogovorile još 2009. godine, ali je "Gazprom" tri godine čekao odobrenje turskog regulatora.

Kako navode Vjedomosti, ako kupi "Akfel Gaz", Gazprom će moći da kontroliše uvoz 4,75 milijardi m3 gasa u Tursku godišnje. U 2013. godini Turska je izbila na drugo mesto, iza Nemačke, među uvoznicima ruskog gasa, jer je uvezla 26,7 m3. Od toga je 16 milijardi transportovano gasovodom Plavi tok, a ostalo zapadnom maršrutom preko Ukrajine, Rumunije i Bugarske.

Tranzit preko Turske u budućnosti bi mogao da se poveća, ako se izgradi cevovod kapaciteta 63 milijardi m3 umesto Južnog toka. Od tog kapaciteta, samo četvrtina je planirana za tursko tržište, a ostalo će ići na granicu Turske i Grčke gde će gas moći da kupuju evropski potrošači.

Kupovina još jednog turskog uvoznika omogućiće da Gazprom postane najveći igrač na turskom tržištu gasa posle Botasa, ukazao je zamenik direktora Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost Aleksej Grivač. To je jasan znak Ankare da je spremna da proširi saradnju s Gazpromom, navodi on i dodaje da pristup krajnjem korisniku omogućava Gazpromu da obezbedi obim izvoza.


Gov't accepts Esmark bid for Smederevo Steelworks
The Serbian government accepted on Monday a bid from the Amsterdam-based Esmark Europe B.V. for a strategic partnership in the Smederevo Steelworks, and signaled talks aimed at concluding the contract, the press office stated.

The government accepted Esmark's bid after considering a report by the commission set up to implement a strategic partnership model for the privatization of Serbia's steel mill.

Previously, two tenders were called for the Smederevo steel plant, but no bids were submitted.

The third tender was called on December 5. Three companies submitted their bids, but only the one from Esmark proved to be valid.
“The negotiations on the strategic partnership with the Smederevo Steelworks will begin during this week,” Chair of the Commission Bojan Bojkovic told Tanjug after the government meeting.

Serbia's Privatization Agency issued an invitation to tender for a strategic partner with a capital input in the steel plant, where the government is to preserve a 19.99 percent stake in the ownership structure.

James Bouchard, Esmark's founder, chairman and CEO, told Tanjug recently that the company would invest USD 400 million in the Serbian steel plant over the following few years if it won the tender, adding that nobody would lose their job at the plant.

He stressed that Esmark would invest USD 28 million in the Smederevo Steelworks in 2015 alone, and would restart the second blast furnace and make new investments in the central plant.

The steel mill was first sold after the bankruptcy in March 2003 to U.S. Steel for USD 23 million. By early 2012, it was a big exporter and accounted for 13 percent of Serbia's total exports.

In January 2012, the Serbian government bought the Smederevo Steelworks back from U.S. Steel for a symbolic price of one dollar.

The government has been providing around USD 10 million every month to sustain the plant's production.
The re-sale of the Steelworks is expected to save 5,000 jobs and probably open 17,000 new ones.


Pokrenuta proizvodnja u pančevačkoj "Azotari"
Proizvodnja u pančevačkoj "Azotari" počela je tokom vikenda, posle pauze od šest meseci.

Fabrika nije radila od jula 2014. godine, prvo zbog redovnog remonta, a kasnije zbog toga što nisu imali gasa.

Gas je sada obezbeđen, i to po nižoj ceni. Pokrenuti su pogoni za proizvodnju kana, kiseline i amonijaka, a uskoro će početi i proizvodnja karbamida.

Zaposleni u fabrici uskoro očekuju i privatizaciju.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta