Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Do juna priprema tendera za prodaju Telekoma
Javni poziv za izbor privatizacionog savetnika za prodaju Telekom Srbija A.D. biće raspisan u naredne dve nedelje, a očekuje se da tender za prodaju te kompanije bude pripremljen do juna.

Kako je Tanjugu rečeno u Ministarstvu privrede, rok za prijavu konsultanata biće 25 dana od dana objavljivanja javnog poziva u "Službenom glasniku", a rok za završetak posla biće, verovatno, tri meseca.

Sve ovo će omogućiti da do juna ove godine bude pripremljen tender za prodaju "Telekoma", kažu u Ministarstvu.

Privatizacioni savetnik imaće zadatak da utvrdi koji model prodaje nacionalnog teleoperatera je najoptimalniji za državu, a zatim i da pripremi tender za prodaju "Telekoma".

U dokumentu koji izradi savetnik videće se šta je tačno to što se investitorima nudi, ali i koja je cena ispod koje se ova kompanija ne sme nuditi na tržištu, zaključuju u Minsitarsrvu.

Telekom neće morati da poništi paket akcija od 20 odsto

Telekom Srbija neće morati da poništi svoj paket akcija od 20 odsto vlasništva, koji je pre tri godine otkupio od grčke kompanije OTE, predviđeno je izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima koje će se sutra naći pred poslanicima.

Prema važećem zakonu akcionarska društva, bez obzira da li su javna ili privatna, imala su rok od tri godine da, ukoliko poseduju više od 10 odsto sopstvenih akcija, sve što je preko tog procenta ponište.

U slučaju Telekoma Srbija, taj rok ističe 25. januara 2015. godine, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu privrede.

Razlozi za donošenje tih izmena Zakona po hitnom postupku zasnovani su na činjenici da sada važeći zakonski trogodišnji rok, čijim istekom je svako akcionarsko društvo, bez obzira da li je javno ili ne, a koje poseduje vise od 10 odsto sopstvenih akcija, obavezno da sve akcije koje poseduje, preko navedenog procenta poništi, preciziraju u Ministarstvu.

Predloženim zakonskim rešenjima otklanja se obaveza poništenja sopstevnih akcija za čije sticanje su izdvojena značajna finansijska sredstva, a poništenjem sopstvenih akcija morao bi da bude smanjen osnovni kapital Telekoma, kažu u Ministarstvu.

To bi se, kako navode, negativno odrazilo i na imovinu Republike Srbije i brojnih malih akcionara kompanije.

U Ministarstvu privrede podsećaju da je Telekom Srbija, kao akcionarsko društvo od posebnog značaja za Srbiju, kao i njegove brojne akcionare, građane, zaposlene i bivše zaposlene, čiji je značajan deo osnovnog kapitala 20 odsto, izražen kroz takozvane sopstvene akcije, koje je kompanija stekla realizacijom transkacije njihove kupovine od ranijeg manjinskog akcionara - grčke telekomunikacione kompanije OTE, početkom 2012.godine.


Delegacija nemačke mesne industrije "Tonnies" u Beogradu 15. januara
Delegacija nemačke mesne industrije "Tonnies" razgovaraće sutra u Beogradu sa predstavnicima nadležnih državnih institucija o planovima za unapređenje stočarske proizvodnje i prerade mesa u Srbiji, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Nakon posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Nemačkoj u septembru 2014. i susreta sa vlasnikom nemačkog "Tonniesa" Klemensom Tenisom, ta nemačka mesna industrija objavila je da je zainteresovana za ulaganje 200 mil EUR u otvaranje pogona u Srbiji i gajenje svinja.

Investicija kompanije "Tenis", kako je tada rečeno, mogla bi za dve godine da obezbedi proizvodnju oko milion grla svinja.

"Tonnies" je počeo kao porodični biznis, a danas zapošljava 8.000 radnika. "Tonnies" godišnje preradi 17 miliona svinja, a polovina proizvoda se izveze. Ta kompanija ima godišnji obrt od 5,6 mlrd EUR, po čemu je na prvom mestu u Nemačkoj.

Kako je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković ranije kazala, Srbija proizvodi oko 3,6 miliona svinja godišnje, što je milion komada manje nego pre deset godina.


January 15, Belgrade to host delegation of German meat industry, Tonnies
Delegation of German meat industry, Tonnies, will talk tomorrow in Belgrade with representatives of authorized governmental institutions about the plans for development of cattle production and meat processing in Serbia, the Serbian Chamber of Commerce announced.

After the visit of the Serbian Prime Minister, Aleksandar Vucic, to Germany in Septmeber 2014, and the meeting with the owner of German Tonnies, Klemens Tonnies, the German meat industry announced it is still interested in investing EUR 200 m in opening production department in Serbia and pigs breeding.

Tonnies’ investment, as it was told then, could provide in two years production of million pigs.

Tonnies started as a family company and today it has 8000 people. It annually processes 17 million pigs and half of the production is exported. The company’s annual turnover totals EUR 5,6 billion which makes it the first-ranked in Germany.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta