Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Bakinu tajnu" kupuje Soko Štark
Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je Soko Štarku, konditorskoj kompaniji multinacionalne Atlantik grupe, da formalno preuzme prehrambenu firmu Fudlend.
Kako se navodi u rešenju koje se objavljeno na sajtu KZK, koncentracija koja će nastati spajanjem te dve prehrambene kompanije "ne dovodi do značajnog sprečavanja, ograničavanja ili narušavanja konkurencije na srpskom nacionalnom tržištu ili njegovom delu, a naročito do stvaranja ili jačanja dominantnog položaja".

Komisija je to ocenila na osnovu analize tržišta proizvodnje i prodaje proizvoda od paprike (ajvar, zimnica i slično), tržišta proizvodnje i prodaje džemova, pekmeza i drugih voćnih namaza i tržišta proizvodnje i prodaje slatka i voćnih sokova i sirupa.

Navodi se da je Soko Štark morao da prijavi koncentraciju jer je vlasnik te beogradske kompanije Atlantik grupa u 2013, poslovnoj godini koja prethodi godini prijave koncentracije, ostvarila ukupne prihode koji višestruko nadmašuju propisane finansijske pragove koji predstavljaju uslov za postojanje obaveze prijave koncentracije.

Atlantik grupa je 12. novembra 2014. potpisala ugovor o stopostotnom preuzimanju kompanije Fudlend sa sedištem u Beogradu i proizvodnim pogonima u podnožju Kopaonika, koja je poznata po brendu "bakina tajna".

Asortiman Fudlenda prisutan je u više od 20 zemalja, a oko trećine ukupne proizvodnje izvozi se na tržišta izvan regiona (zapadnoevropsko, američko, australijsko, rusko, japansko).

Atlantik grupa, sa sedištem u Zagrebu, aktivna je i prisutne na više od 30 nacionalnih tržišta širom sveta. U svom poslovanju objedinjuje proizvodnju, distribuciju i prodaju širokog asortimana proizvoda iz segmenta robe široke potrošnje.

Ta grupacija u Srbiji, pored Soko Štarka, poseduje i firme Grand prom, Palanački kiseljak i Multivita.


EBRD: U Srbiji pozitivan privredni rast u 2015.
Srbija će se u 2015. vratiti na put privrednog rasta od 0,5 odsto, iako će taj rast biti manji u odnosu septembarsku prognozu od dva procenta, objavila je danas Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), u svojoj najnovijoj prognozi privrednih kretanja u zemljama jugoistočne Evrope u ovoj godini.

EBRD podseća da je Srbija u 2014. potonula u recesiju, s obzirom na to da je privredna situacija bila dodatno otežana zbog majskih poplava, navodi se u saopštenju te banke dostavljenom Tanjugu.

Prema oceni ovog evropskog kreditora, domaća tražnja će u 2015. doprineti privrednom rastu zemalja jugoistočne Evrope, ali bi nezivesnost povezana sa izborima u Grčkoj mogla da se odrazi na ekonomije tog regiona.

Oštar pad cena nafte izvršio je dodatni pritisak na ionako slabu rusku ekonomiju, kao i na druge izvoznike energenata i zemlje u usponu usko povezane sa najvećom ekonomijom istočne Evrope.

Prema najnovijoj proceni EBRD-a, Hrvatska će u 2015. imati privredni rast od 0,5 odsto, kao što je predviđano i prošlog septembra, za Sloveniju se očekuje skok BDP-a od 1,6 odsto, što je 0,6 procenata više nego u prethodnoj proceni.

Prognoza rasta privrede Bosne i Hercegovine ostala je nepromenjena na 2,7 odsto, a procena rasta BDP-a Makedonije za tekuću godinu je povećana 0,5 odsto na 3,5 procenata. Takođe je za 0,5 odsto podignuta prognoza rasta za Crnu Goru na 3,0 odsto.

EBRD je snizio međutim očekivani rast privrede Bugarske sa 2,0 na 0,8 odsto, dok je za Rumuniju ostavio nepromenjenu prognozu na 2,8 procenata.

Ekonomisti EBRD veruju da će ruski bruto domaći proizvod (BDP) u 2015. potonuti blizu pet odsto, što je znatno lošiji rezultat u odnosu na prognozu iz septembra, kada se očekivao negativan rast od 0,2 odsto.

Sa druge strane, niske cene sirovina dobra su vest za zemlje centralne i jugoistočne Evrope i južnog i istočnog Mediterana i pomažu u ublažavanju negativnih efekata slabe interne tražnje u evrozoni.

U 34 članice EBRD, banka prognozira prosečan negativni privredni rast od 0,3 odsto u 2015, nakon što je u septembru prognozirala pozitivan rast od 1,7 odsto.
"Prognoza, međutim, može biti dodatno snižena u slučaju novog pada cena nafte, eskalacije krize u Ukrajini i eventualnog povećanja neizvesnosti u evrozoni", navodi vršilac dužnosti glavnog ekonomiste EBRD, Hans Peter Lankes.

Prepolovljene cene nafte donele su nove probleme Rusiji, čiji je privredni rast već usporavao zbog niskog poverenja investitora i sankcija zapada iz 2014. Poteškoće su pretrpeli i drugi izvoznici energenata, kao što su Kazahstan, Azerbejdžan i Turkmenistan.

Deprecijacija rublje povećala je pritisak na valute zemalja sa snažnim trgovinskim i investicionim vezama sa Rusijom, pre svega Belorusije, Turkmenistana i Jermenije.

Privreda Ukrajine u najvećim je problemima, a pored konflikta na istoku zemlje, preti joj i neizvesnost oko međunarodne finansijske pomoći. Nakon oštrog pada BDP-a iz 2014, u 2015. se očekuje novi pad od pet odsto.

U Turskoj se ove godine očekuje privredni rast od tri odsto, zahvaljujući nižim izdacima na uvoz nafte i potencijalnom monetarnom labavljenju, dodaje EBRD.


Atlantic can take over Bakina tajna
Competition Protection Commission of Serbia announced it approved to Belgrade’s Soko Stark, a confectionary company of multinational Atlantic Group to formally take over food industry, Foodland.

As it was stated in a decision published at the Commission’s website, concentration which will appear after the merge of two food companies “does not lead to significant turbulence of competition at Serbian national market or its part, and especially to generation or strengthening of dominant position".

The Commission estimated that based on analysis of the pepper products production and sale, jam sand other fruit creams ale and production market , sale of confectionary products, fruit juices and syrups.

It was states that Soko Stark had to report concentration since in 2013 the owner of Belgrade company Atlantic, which precedes to the year of concentration registration, generated total profits which multi exceed defined financial thresholds which represent condition for obligation to register concentration.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta