Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Dug Simpa konvertovan u udeo grada
Odbornici Skupštine Beograda usvojili su danas odluku o konverziji duga kompanije "Simpo" iz Vranja u udeo grada u vlasništvu te kompanije.

Dugovanja kompanije "Simpo" iz Vranja sa 30. junom 2014. godine iznose oko 40 miliona dinara.

Kako je navedeno, ova odluka se donosi u skladu sa preporukom Vlade Srbije koja je dug kompanije "Simpo" prema državi takođe konvertovala u udeo u kapitalu.

Kako je ranije naveo gradski menadžer Goran Vesić, cilj je da se kompaniji omogući pronalazak stranog investitora, pri čemu je ona u većinskom vlasništvu države.


Beogradski aerodrom 12. februara dobija novi Nadzorni odbor
Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" objavio je danas poziv za vanrednu Skupštinu akcionara tog preduzeća, koja će biti održana 12. februara radi razrešenja i imenovanja članova Nadzornog odbora.

Nadzorni odbor sada ima predsednika i šest članova. Trenutni predsednik je, kako je objavljeno na sajtu aerodroma, Snežana Paunović, a članovi su Darko Glišić, Jovan Vorkapić, Goran Mirković, Petar Jarić, Aleksandar Marković i Dragoslav Stanković.

Kako je navedeno u pozivu, akcionari koji poseduju manje od 34.289 akcija mogu se udruživati radi ostvarivanja prava učešća u radu skupštine i prava glasa u skupštini, preko zajedničkog punomoćnika ili mogu da glasaju u odsustvu.

Država je većinski akcionar sa 83,15 odsto, a preostali kapital pripada manjinskim akcionarima.

Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu je u 2014. imao više od 4,6 miliona putnika odnosno rast od skoro 32 odsto, po kojem je među prvima u Evropi, izjavio je ranije Tanjugu v.d. generalnog direktora Saša Vlaisavljević i najavio da će u 2015. biti investirano više od 20 miliona evra u priširenje aerodromskih kapaciteta.

Vlaisavljević je istakao da je i u robnom prevozu ostvareno povećanje od 24 odsto u odnosu na 2013. godinu i da su u 2014. ostvareni rekordni rezultati u istoriji aerodroma "Nikola Tesla".

On je kazao da je u 2014. rekordno povećan broj letova sa beogradskog aerodroma zahvaljujući izuzetnom porastu saobraćaja Er Srbije.


Za RTB Bor zainteresovan 31 investitor
RTB Bor je kompanija za koju je stiglo najviše pisama o zainteresovanosti potencijalnih investitora, čak 31.

Za 109 preduzeća, koja su kao RTB Bor u portfelju Agencije za privatizaciju, ne postoji nijedan potencijalni kupac, obljavljeno je u analizi Ministarstva privrede "Aktuelna privredna kretanja".

"Pokretanje stečajnog postupka se može očekivati za 187 preduzeća kod kojih ne postoji interes za privatizaciju, odnosno čije poslovanje je ocenjeno kao neodrživo usled neobavljanja delatnosti u periodu dužem od šest meseci", navodi se u ovoj analizi.

U periodu avgust-oktobar, objavljen je javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za privatizaciju 522 preduzeća iz portfelja Agencije za privatizaciju.

Na osnovu iskazanog interesovanja potencijalnih investitora i ocene održivosti poslovanja, Agencija za privatizaciju treba da pripremi predloge modela i metoda privatizacije za svako pojedinačno preduzeće.

Privatizacija društvenog kapitala, kako se navodi, oročena je do kraja 2015.godine, dok će se privatizacija preduzeća u javnoj svojini, preostalih državnih preduzeća od posebnog interesa, kao i preduzeća namenske industrije, odvijati u skladu sa odlukama Vlade.


Za agrarni sektor 175 miliona evra
Delegacija Evropske unije (EU) u Srbiji saopštila je u četvrtak da će EU podržati poljoprivredni sektor u Srbiji sa 175 miliona evra u narednih šest godina.

Novac će biti na raspolaganju srpskim poljoprivrednicima u vidu grantova (bespovratnih sredstava) za sufinansiranje proizvodnje i prerade.

U saopštenju se podseća da je Evropska komisija usvojila Program EU za ruralni razvoj u Srbiji (IPARD) 20. januara, čime je stvorena osnova za podršku EU poljoprivrednom sektoru u Srbiji u narednih šest godina.

Glavni ciljevi Programa su unapredjenje bezbednosti hrane u Srbiji i konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje i prerade, kao i pomoć tom sektoru da se postepeno uskladi sa standardima EU.

Na osnovu detaljne i objektivne analize sektora i nakon konsultacija sa interesnim grupama, vlasti u Srbiji su odabrale da se novac EU investira u poljoprivredna gazdinstva koja proizvode mleko, meso, voće i povrće i druge useve.

Odlučeno je da se EU pomoć daje i za preradu i plasman poljoprivrednih proizvoda i biće namenjene mikro, malim i srednjim preduzećima za preradu mleka, mesa, voća i povrća.

Podrška će se pružati i poljoprivrednim proizvodjačima koji uvode metode organske proizvodnje, ali i u sprovodjenju strategija lokalnog razvoja.

Kako je navedeno, pomoć će biti namenjena i razviju privatnih kapaciteta za seoski turizam, a predvidjena je i tehnička pomoć stručnjaka iz EU koji će domaćim vlastima pomoći u realizaciji programa.


Dragi: ECB ubrizgava čak bilion EUR
Evropska centralna banka najavila je danas, kako se i očekivalo, masivan program otkupa obveznica, kako bi podstakla rast u evrozoni.

Prvi čovek ECB Mario Dragi najavio je da će ta finansijska institucija mesečno kupovati obveznice vredne čak 60 milijardi evra, u okviru programa takozvanog kvantitativnog labavljenja, prenosi Bi-Bi-Si.

Sprovođenje odluke počeće u martu i trajaće do septembra 2016. godine, moguće i duže.

To znači da će ukupan otkup vredeti više od bilion evra.

Dragi je kazao da će se program sprovoditi sve dok inflacija ne dosegne održiv nivo od skoro 2 odsto.

Iznos koji će ECB upotrebiti veći je nego što je najavljivano uoči objave ove odluke, kada se spekulisalo sa iznosom od oko pola biliona evra.

Ovakva odluka EBC-a, izazvala je sunovrat evra prema dolaru, pa je jedinstvena evropska valuta na Londonskoj berzi pala na 1,1513 dolara sa jutrošnjih 1,162 dolara.

Evropska centralna banka (ECB) je ranije danas na prvom zasedanju u ovoj godini, zadržala referentnu kamatnu stopu na 0,05 odsto.

Kao što je očekivano, ECB je zadržala REPO kamatnu stopu na nepromenjenih 0,05 odsto, a druge dve kamatne stope (graničnu kamatnu stopu i kamatnu stopu na depozite) na 0,30 odsto, odnosno minus 0,20 odsto, prenosi agencija Frans pres.

ECB se odlučila za program tzv. kvantitativnog popuštanja sledeći američku Upravu za federalne rezerve (FED), kao i Banku Engleske i Banku Japana. FED je kupovinom obveznica izmedju 2008. i 2014. omogućio snažan oporavak američke privrede.

Za Evropu je, ocenjuju analitičari AP, pravi trenutak da pribegne programu kvantitativnog popuštanja - privredni rast je slab, stopa nezaposlenosti visoka a inflacija niska i sve su veće bojazni da će se region suočiti sa hroničnom deflacijom.

Kupovina obveznica će pomoći u borbi sa tom pošasti "upumpavanjem" svežeg novca u ekonomiju, povećanjem inflacije i pojevtinjenjem kredita, ali i ublažavanjem uslova za uzimanje kredita. Evro će oslabiti, što je podsticaj za izvoz.

Najveći protivnik tzv. kvantitativnog popuštanja za koje se ECB odlučila jeste Nemačka.


ECB agrees landmark sovereign bond-buy plan
The European Central Bank agreed on Thursday to embark on a quantitative easing (QE) programme, which together with its existing schemes will pump 60 billion euros a month into the euro zone economy from this March until September next year.

Countries under a bailout programme, such as Greece, will be included but with some additional criteria.

The ECB is launching the programme with a view to buoying the flagging euro zone economy, where inflation has turned negative and - at minus 0.2 percent - is far below the central bank's target of just under 2 percent.

"Under this expanded programme the combined monthly purchases of public and private sector securities will amount to 60 billion euros," ECB President Mario Draghi said at a news conference.

"They are intended to be carried out until end-September 2016 and will in any case be conducted until we see a sustained adjustment in the path of inflation."


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta