Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Tri tržišta dižu cenu "Telekomu"
Kupac srpskog teleoperatera postaće i većinski vlasnik šest zavisnih firmi. Među preduzećima i "Telekom Srpske" u Banjaluci i crnogorski "Mtel"

NA svetskom tržištu akutelno je ukrupnjavanje vlasništva među telekomunikacionim kompanijama. Manjinski akcionari "Portugalija telekoma SFPS" odobrili su prodaju svojih akcija francuskom "Altisu" za 7,4 milijarde evra, dok hongkonški konglomerat "Hačinson Vampoa" pregovara sa španskom "Telefonikom" o kupovini ogranka "O2" u Velikoj Britaniji za, nagađa se, čak 13,5 milijardi evra. Da li ova promena vlasništva nad teleoperatorima u zapadnoj Evropi može da se odrazi i na predstojeću privatizaciju domaćeg "Telekoma Srbija", tek treba da se vidi.

Pitanje je, naime, da li je nekom stranom teleoperatoru stalo da, kao "novi igrač", osvoji ovdašnje tržište, što bi, kako poznavaoci tržišta tvrde, moglo znatno da uveća cenu domaćoj kompaniji, ili je reč o uveliko prisutnom operatoru koji želi da proširi svoje poslovanje u regionu.

Već uveliko se, za najozbiljnijeg kupca domaćeg "Telekoma" pominje nemački "Dojče telekom". On je već prisutan u našem komšiluku: Hrvatskoj, Mađarskoj i Crnoj Gori, pa bi ovaj "pazar" za njega predstavljalo širenje na poznatoj teritoriji.

- Činjenica je da bi "Telekom Srbija" mogao da računa na veću prodajnu cenu ukoliko ga kupi kompanija koja tek ulazi na ovdašnje tržište - ocenjuju stručnjaci iz oblasti telekomunikacija. - U svakom slučaju, važno je da srpski teleoperator dobije novog vlasnika koji bi ulagao u dalji razvoj kompanije, jer bi profit mogao da se reinvestira, a "Telekom" bi zadržao korak sa konkurencijom.

Novi vlasnik srpskog operatora, će, ulaskom na srpsko, praktično kročiti i na tržište Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Jer, "Telekom Srbije" u većinskom vlasništvu ima i "Telekom Srpske" sa sedištem u Banjaluci (65 odsto vlasništva) i crnogorski "Mtel" u Podgorici (83 odsto vlasništva). Novi gazda će, praktično, postati vlasnik još šest zavisnih preduzeća. Osim ova dva, na spisku su još i beogradski "Telus", firma u 100-procentnom vlasništvu "Telekoma", koja se bavi pružanjem usluga fizičkog obezbeđenja, održavanja higijene i objekata; zatim "Fibernet" iz Podgorice (100 odsto vlasništva), "TS net" sa sedištem u Holandiji (100 odsto) i "HD vin" iz Beograda (51 odsto udela), koji je registrovan za delatnost kablovskih komunikacija.


ZAPOSLENI KAO IZAZOV

Jedan od najvećih izazova za novog vlasnika biće svakako i broj zaposlenih. Po zbirnim bilansima "Telekoma", kompanija i šest zavisnih preduzeća upošljava ukupno 13.235 zaposlenih. Od toga u matičnom preduzeću radi više od 9.000 ljudi, i potpuno je jasno da će jedan od prvih poteza novog vlasnika biti - sređivanje stanja u ovoj oblasti.


Serbian agricultural exports reached EUR 2.1 bn in 2014
Serbian Minister of Agriculture and Environmental Protection Snezana Bogosavljevic-Boskovic said that the exports of agricultural and food products increased to EUR 2.1 billion in the first 11 months of 2014.

"We have secured a surplus of some EUR 1 billion in the agricultural and food trade, which is a rise of 23 percent compared to 2013," the minister told Belgrade-based TV Pink on Sunday.

The impact on economy would have been considerably more positive if the exported goods included more meat, milk, and meat and dairy products, she said.

"For that reason, the government of Serbia and the Ministry of Agriculture intend to provide stronger incentives for the cattle farming in the coming period," Bogosavljevic-Boskovic stressed.

The minister recalled that the European Commission allocated a budget of EUR 175 million for the rural development program in Serbia for the next six years, noting that Serbian farmers will be able to apply for the funding for their individual projects.

"Cattle farming, milk and meat production, and building processing capacities will be the priorities," she added.

Bogosavljevic-Boskovic said that the competitiveness of Serbian agricultural products in the international market should be increased and invited foreign companies to invest in Serbia.

We need to further improve the production process and the quality of Serbian agricultural products, and foreign investments will certainly be beneficial in that sense, the minister said.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta