Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Jedinstvo iz Sevojna kupilo Livnicu Požega
Novi vlasnik požeške Livnice, koja je od oktobra u stečaju, je Metaloprerađivačko preduzeće (MPP) Jedinstvo u Sevojnu, a predsednik te kompanije Mića Mićić najavio je da delatnost Livnice neće biti menjana, niti će biti otpuštanja radenika.

Kompanija MPP Jedinstvo je za Livnicu platila 309 miliona dinara , što je 79 odsto od procenjene vrednosti preduzeća. Za kupovinu Livnice Požega bila je zainteresovana i poljska firma Luma Investment ,koja je ponudila 71 odsto vrednosti procenjenog kapitala ovog preduzeća u Požegi.

Novi vlasnik Livnice, predsednik kompanije MPP Jedinstvo, Mićić izjavio je za Tanjug da će ovo preduzeće sa novim menadžmentom ponovo postati jedno od najuspešnijih u Požegi.
"Delatnost nećemo menjati,kao što nećemo ni otpuštati radnike. Planiramo da novim investicijama znatno povećamo proizvodnju i obezbedimo još veći plasman na tržište Ruske federacije,na kome je Jedinstvo godinama prisutno", rekao je Mićić.

Po rečima dugogodišnjeg direktora Livnice Nikole Šojića, to preduzeće je do ulaska u stečaj imalo 110 stalno zaposlenih i 30 radnika na određeno vreme.
"Novi vlasnik planira da investira 500.000 evra u proizvodnju ,kako bi proizvodili punim kapacitetom,a to je 10.000 tona livenih i 300.000 komada bezazbestnih papuča za potrebe železnice. Nova ulaganja zaposlila bi u ovoj godini još 50 do 60 novih radnika", rekao je Šojić za Tanjug.

Bivši vlasnici Livnice Požega su šabački Koncern Farmakom i JP Železnice Srbije


Srbija napredovala na listi ekonomskih sloboda
Srbija je na ovogodišnjoj listi ekonomskih sloboda napredovala iz kategorije "uglavnom ekonomski neslobodnih" u kategoriju "umereno ekonomski slobodnih zemalja", na osnovu indeksa ekonomskih sloboda, kog zajednički izrađuju Heritidž fondacija iz Vašingtona i poslovni list Volstrit džornal.

Srbija je sa 60 bodova rangirana kao umereno ekonomski slobodna zemlja, a u toj kategoriji našle su se i Slovenija (60 poena), Hrvatska (61,5 poena), Crna Gora (64,7 poena) i Albanija (65,7 poena). Bosna i Hecegovina je jedina zemlja iz okruženja koja je ostala u kategoriji "uglavnom neslobodnih zemalja" sa 59 poena.

Srbija je sa 60 poena zauzela 90. mesto na listi u koju je ove godine uključeno 178 zemalja, uz rast od 0,6 poena u odnosu na prošlogodišnji indeks, što oslikava napredak u pet od 10 ekonomskih sloboda, uključujući slobodu od korupcije, imovinska prava i monetarnu slobodu. U oblasti kontrole državne potrošnje zabeležen je značajan pad indeksa.

Među 43 zemlje evropskog regiona, Srbija zauzima 37 mesto i njen ukupan rezultat ispod je svetskog i regionalnog proseka. Heritidž navodi da je Srbija, našavši se prvi put u kategoriji "umereno ekonomski slobodnih zemalja", ostavrila nepredak u tranziciji ka tržišnoj ekonomiji, uz rast ekonomske slobode od dva poena u poslednjih pet godina.

Fondacija, međutim, dodaje da su za daljnji napredak Srbije neophodne duboke institucionalne i strukturne reforme, budući da je korupcija i dalje raširena, a pravni sistem nedovoljno nezavisan i transparentan, što podriva poverenje investitora u ekonomiju.

Ekonomski najslobodnija zemlja u svetu ove godine je Hongkong sa 89,6 poena, a slede ga Singapur (89,4), Novi Zeland (82,1), Australija (81,4) i Švajcarska (80,5) i od 178 zemalja, samo prvih pet svrstano je u kategoriju "ekonomski slobodnih" (preko 80 poena).

Još 30 zemalja spada u kategoriju "uglavnom ekonomski slobodnih" (od 70 do 80 poena), a 55 u kategoriju "umereno ekonomski slobodnih" (od 60 do 70 poena).

Kao "uglavnom ekonomski neslobodne" (od 50 do 60 poena) ocenjene su 62 zemlje, a kao "ekonomski represivne" (ispod 50 poena) 26 zemalja. Poslednje mesto na listi sa svega 1,3 poena zauzima Severna Koreja.


Telekom ponudio preuzimanje preostalih akcija Dunav banke
Telekom Srbije, kao većinski vlasnik Dunav banke, objavio je danas ponudu za preuzimanje još 7,25 odsto akcija te banke za ukupno 469,2 miliona dinara.

Kako se navodi u oglasu objavljnom u listu Politika, Telekom Srbije poseduje 55,79 odsto akcija Dunav banke, a namerava da stekne još 475.397 akcija Dunav banke po ceni od 987 dinara za jednu akciju.

Ponuda će biti otvorena do 18. februara. Prema podacima iz dokumenata objavljenih sa sajtu banke (dunavbanka.com) Telekom Srbije je većinsko vlasništvo u Dunav banci stekao 30. decembra 2014. kroz dokapitalizaciju u ukupnom iznosu od 1,17 milijardi dinara (oko 9,5 miliona evra).

Cena po kojoj je Telekom Srbije stekao akcije Dunav banke u dokapitalizaciji je 320 dinara po komadu. Telekom Srbije je tada kupio 68,86 odsto emisije, odnosno 3.658.394 akcija Dunav banke emitovanih radi povećanja kapitala banke, dok je 21,37 odsto emisije kupilo Dunav osiguranje, a 0,71 odsto Dimedia grup
iz Ženeve.

Prema podacia sa sajta Centralnog registra hartija od vrednosti (crhov.rs), najveći akcionari su Telekom Srbije koji poseduje 55,79 odsto akcija Dunav banke, Dunav odsiguranje sa 32,76 odsto, Dunav-Re sa 3,63 odsto i Srbijagas 1,32 odsto akcija.

Generalni direktor Telekoma Srbije Predrag Chulibrk rekao je prošle sedmice za Politiku da će ulaganje Telekoma u Dunav banku biti veće od 10 miliona evra.

- Na bankarskom tržištu Dunav banka bila je verovatno idealna banka za nas po svojim kapacitetima. Mi zaista kroz banku želimo da lansiramo nove bankarske usluge i pakete u sinergiji sa onim što Telekom Srbija već radi - rekao je Chulibrk.


Jedinstvo takes over Pozega foundry
Uzice-based company Jedinstvo has made a better bid than Poland's Luma Investment and become the owner of Pozega foundry in Pozega for RSD 309 million, it is said in today's issue of the daily newspaper Politika.
At public auction, the bidder from Poland offered RSD 279.2 million for the foundry, but Jedinstvo's bid was assessed as suitable because it covers 80% of the total estimated value of this Pozega-based company.
Mica Micic, the president of Jedinstvo, has announced that the core activity of Pozega foundry will not be changed, adding that none of the workers will be dismissed. The new owner of the foundry in Pozega also told Tanjug news agency that the newly acquired company with the new management would again become one of the most successful businesses in Pozega.
- Our plan is to make new investments in order to significantly increase production and ensure even bigger exports to Russian Federation, where Jedinstvo operates for years now - said Micic.
According to Nikola Sojic, long-time director of Pozega foundry, this company used to have 110 permanent employees and 30 temporary workers until it went bankrupt.
- The new owner plans on investing EUR 500,000 in production in order to reach full production capacity of 10,000 tonnes of cast pedals and 300,000 pieces of azbestos-free pedals for the needs of railways. New investments will also lead to the creation of another 50 to 60 new jobs this year - Sojic explained to Tanjug.
Pozega-based foundry was a successful export company until recently. Namely, last autumn this company fell into bankruptcy owing the problems faced by Farmakom MB, its majority owner until recently.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta