Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Nemački "Tonnies" gradi farmu i u Sremskoj Mitrovici
Dolazak nemačkog mesnog giganta u Sremsku Mitrovicu izvestan je, saznaje RTV. Nemačka mesna kompanija "Tonnies", prema najavama, na proleće bi trebalo da počne izgradnju pet velikih objekata savremenih farmi, a potom i mešaona stočne hrane kao i fabrika za preradu mesa.

Prvi čovek opštine Branislav Nedimović potvrdio je da je delegacija kompanije "Tonnies" bila u Sremskoj Mitrovici i da nameravaju da otvore farmu svinja sa nemačkom genetikom i razviju kooperaciju.

Branislav Nedimović rekao je i to da će opština sa svoje strane učiniti sve da se pojednostave procedure za dolazak te kompanije i da će se u svemu tome poštovati zakoni koji važe u Srbiji i kada je reč o zakonu o poljoprivrednom zemljištu, građevinskim dozvolama i zaštiti životne sredine.

Kako RTV saznaje, jedna od lokacija najverovatnije će biti na području Sremske Mitrovice gde nemački investitor planira da izgradi farmu i razvije kooperantske odnose sa tamošnjim uzgajivačima svinja.

Prema njihovim saznanjima, jedna od poželjnih lokacija je u Jarku a druga u sremskom selu Čalma.

Stručnjaci smatraju da sa aspekta razvoja kooperativnih odnosa dolazak nemačkog mesnog giganta može doneti boljitak u razvoju svinjarstva. Problem su, kako navode, objekti za tov koji ne odgovaraju nemačkim standardima.

A, kako smo mogli čuti u opštini Sremska Mitrovica, samo 12% objekata za tov svinja je pun, tako da se od dolaska nemačkog investitora mnogo očekuje, naročito u pogledu popravljanja stanja u proizvodnji svinja na nivo koji je ovaj kraj imao pre devedesetih godina.


Postignut dogovor o deblokadi računa kompanije "Lasta"
Predstavnici rukovodstva "Laste", finansijskih poverilaca te kompanije i Ministarstva privrede postigli su dogovor o stabilizaciji trenutnog stanja, kao i nastavku normalnog odvijanja saobraćaja ovog prevoznika, saopšteno je iz "Laste" u četvrtak (29. januara 2015. godine).

Kako se navodi u saopštenju, problem će biti prevaziđen tako što će svi finansijski poverioci bezuslovno deblokirati račun "Laste".

U toku naredne nedelje, nastaviće se razgovori na kojima će se raspravljati o refinansiranju postojećih obaveza na duži vremenski period, kako bi "Lasta" nesmetano mogla da ispunjava svoje obaveze, kaže se u saopštenju.

U Kragujevcu, gde "Lasta" održava saobraćaj na 17 gradskih i osam prigradskih linija, sa ukupno 590 polazaka dnevno, očekuje se deblokada kartica za gorivo i uspostavljanje normalizacije saobraćaja u naredna 24 sata.


Turska kompanija zapošljava stotinu radnika u Krupnju
Turska tekstilna kompanija "Džinsi" (Jeanci), koja bi od marta u Krupnju trebalo pokrenuti proizvodnju džins garderobe, zaposliće do 1. marta stotinu radnika, a u naredne dve godine još dve stotine.

To je precizirano ugovorom lokalne samouprave sa turskim investitorom, izjavio je u petak novinarima predsednik Opštine Krupanj Rade Grujić.

On je ocenio da će najavljeno zapošljavanje tri stotine radnika značiti veliku razvojnu šansu za ovu malu nerazvijenu opštinu na severozapadu Srbije.

Predhodno se u decembru prošle godine, na poziv zainteresovanim za posao, uz ograničenje godina od 18 do 32, prijavilo više od 500 kandidata.

"Džinsi" je za potrebe proizvodnje, zakupila jednu od hala tekstilne fabrike "Krupanjka", koja je nekada radila u sastavu lozničke "Viskoze".

Turska kompanija u Srbiji je već otvorila proizvodnju džins konfekcije u fabrici u Leskovcu, koja zapošljava oko 600 radnika.


Serbia wants Esmark to stay longer - Negotiations on Zelezara Smederevo steelworks to continue Febru
Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic announced last night that the talks with Esmark officials about the acquisition of Zelezara Smederevo steelworks would be continued early next week, voicing his expectation that final agreement would be reached within the next ten days or so.

- I believe that not only the citizens of Smederevo and 5,000 employees, but also entire Serbia is looking forward to this becuase it would be an important step forward. My opinion is that we've made a progress and taken a significant step forward from the difficult, almost hopeless situation we found ourselves in few days ago - Vucic told the press in Vienna where he was staying one day.

As the daily Novosti reported, most time during the negotiations was spent on discussing the Serbian government's request for the U.S. partner to provide long-term guarantees and, thus, ensure production at Zelezara Smederevo in the long term. Esmark Group President James Bushar has recently said that his company plans to invest USD 400 million over the next five years. On the other hand, there's an information that the cooperation with Smederevo-based steelworks is given a time limit of 36 months in Esmark's business plan.

One of the topics discussed between future partners is the construction of railway tracks from the new port of Smederevo to the existing railroad. The plan to build five kilometers of railroad to enable the transport of raw materials for the needs of Zelezara Smederevo is almost a decade old, and the value of this project is estimated at about EUR 8 milllion. This new railroad would speed up the transport and reduce the costs of transportation of raw materials and ready-made products from the Smederevo steelworks.


Srbija zahteva da "Esmark" ostane duže - Nastavak pregovora o smederevskoj "Železari" 2. februara
Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je sinoć da će razgovori sa predstavnicima kompanije "Esmark" o kupovini smederevske "Železare" biti nastavljeni početkom sledeće sedmice, te da očekuje da u narednih desetak dana bude postignut konačan dogovor.

- Verujem da, ne samo svi građani Smedereva i 5.000 zaposlenih, već cela Srbija to iščekuje, jer bi to bio važan korak napred. Mislim da smo napravili pomak i značajan korak napred u odnosu na tešku, gotovo bezizlaznu situaciju, u kojoj smo se našli pre nekoliko dana - rekao je Vučić novinarima u Beču gde boravi u jednodnevnoj poseti.

Premijer je dodao da kod nas obično postoji fama kako nešto dajemo nekome i da će neko da nas iskoristi i objasnio da nema šta da iskoristi, jer država plaća "Železaru" 10 do 15 miliona dolara mesečno.

Kako je rekao, mi tražimo garancije da bi ljudi ostali na svom poslu, bili zaposleni, tražimo garancije da se ne potroši sva naša sirovina koju imamo...

Vučić je rekao da ako bi dobili nekakve korporativne garancije u visini od nekoliko miliona ili desetina miliona evra, onda bi značilo da oni ulaze u taj posao da povećaju proizvodnju, da radi i druga visoka peć i da to bude najveća proizvodnja.

Najviše vremena tokom pregovora, kako su pisale "Novosti", oduzeo je upravo ovaj zahtev Vlade Srbije da američki partner da dugoročne garancije, čime bi bila obezbeđena proizvodnja u "Železari" na duži vremenski period. Predsednik "Esmark grupe" Džejms Bušar nedavno je izjavio da ova kompanija planira investiciju od 400 mil USD u narednih pet godina. S druge strane, postoje informacije da je u biznis planu američkog "Esmarka" saradnja sa "Železarom" "oročena" na 36 meseci.

Jedna od tema razgovora budućih partnera jeste i izgradnja dela koloseka koji spaja novu luku Smedereva sa postojećim kolosekom. Plan da se izgradi pet kilometara pruge kojim bi se transportovale sirovine za potrebe "Železare" star je, inače, gotovo čitavu deceniju, a vredan je oko osam miliona evra. Ta pruga ubrzala bi transport i smanjila troškove transporta sirovina i gotovih proizvoda iz smederevske čeličane.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta