Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Beogradski aerodrom beleži nove rekorde u prevozu putnika
Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu je u 2014. imao više od 4,6 miliona putnika ili rast od skoro 32%, po kojem je među prvima u Evropi, izjavio je v.d. generalnog direktora Saša Vlaisavljević i najavio da će u 2015. biti investirano više od 20 mil EUR u proširenje aerodromskih kapaciteta.

Vlaisavljević ističe da je i u robnom prevozu ostvareno povećanje od 24% u odnosu na 2013. godinu i da su u 2014. ostvareni rekordni rezultati u istoriji Aerodroma "Nikola Tesla".

U 2014. rekordno je, kaže, povećan broj letova sa beogradskog aerodroma zahvaljujući izuzetnom porastu saobraćaja kompanije "Air Serbia".

Aerodrom trenutno ima 26 avioprevoznika, a zajedno sa čarter-prevozom - 35.

- Povećanje kapaciteta beogradskog aerodroma je dobra logistika za srpskog avioprevoznika, kako bi u 2015. na aerodromu moglo da se realizuje i više od 60.000 letova - naglasio je čelnik beogradskog aerodorma.

On je, takođe, poručio da je Aerodrom "Nikola Tesla" spreman i za očekivano uvođenje prekookeanskih letova u narednom periodu.

- Imamo dugogodišnju tradiciju dugolinijskog saobraćaja, tako je još 1989. pet mašina u vršnom satu opterećenja letelo za Ameriku i Australiju. To za Aerodrom "Nikola Tesla" i za naše kadrove i logistiku nije problem - kazao je Vlaisavljević za Tanjug

Govoreći o poslovanju u 2014, Vlaisavljević je naveo da je urađen rebalans plana u septembru, da su smanjeni troškovi za 11 mil EUR - 3 mil EUR na troškovima i 8 mil EUR na nepotrebnim javnim nabavkama.

- Tako smo napravili preduslov za domaćinsko ponašanje i mogućnosti da u 2015. napravimo rekordnu investiciju - istakao je on.

Kako je naveo, više od 20 mil EUR biće uloženo u nekoliko projekata, kao što je proširenje novog terminala, što će podići kapacitet aerodroma za četiri aviomosta i četiri pozicije.

- Podići ćemo kapacitet aerodroma na sedam do 7,5 miliona putnika. Oko 3,6-3,7% je prosečan evropski rast broj putnika, a mi idemo sigurno na više od 4% u naredne četiri godine - naglasio je Vlaisavljević.

On je naveo da će biti adaptiran i stari terminal i da će u tom poslu učestvovati domaća građevinska industrija.

- Nameravamo da već u januaru u Privrednoj komori Srbije organizujemo prezentaciju i pozovemo sve građevinske firme da učestvuju u rekonstrukciji starog i proširenju novog terminala, izgradnji veze između dva terminala, kao i nove platforme za odleđivanje aviona - rekao je Vlaisavljević.

- U 2015. će dobit biti veća za najmanje 30%. Smatramo da će Aerodrom "Nikola Tesla" u 2015. imati najbolje poslovne rezultate i opet oboriti rekord - kazao je Vlaisavljević.

Prema njegovim rečima, beogradski aerodrom trenutno ima najveći rast saobraćaj od svih glavnih aerodroma u Evropi, zbog čega je izuzetno interesasntan investitorima.

- Imamo mnogo kontakata sa njima, a tu odluku prepuštamo Vladi Srbije. Mi ćemo učiniti sve da u narednom periodu ostvarimo što bolje rezultate i da država, ako se odluči za koncesiju ili neki drugi model, dobije što višu cenu - kaže Vlaisavljević.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta