Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Ponude za Železaru dostavilo devet kompanija
Ponude za privatizaciju Železare Smederevo, za čije je podnošenje rok istekao 5. januara, dostavilo je devet kompanija, objavio je "Blic".

Ponude su dostavile kompanije "Krasni oktobar" iz Rusije, "United Maćinery Corporation", takođe iz Rusije, luksemburški "United Group SA", poljski "Re Allozs SP Zoo", britanski "North London Trade Centre Limited", "Esmark Europe B.V." SAD-Holandija, švajcarski "Prominvest AG", "Rafflesia Trading Pvt. Ltd" iz Bangladeša i švajcarski "Steel Metal One Holding AG".

"Blic" navodi i da je pronalaženje strateškog partnera za smederevsku Železaru u samoj završnici poprimilo sve elemente "prave spasilačke misije", ne samo za fabriku već i za Srbiju, što je potvrdio i premijer Aleksandar Vučić.

Dan kada se otvaraju pristigle ponude zainteresovanih kompanija za kupovinu 80 odsto akcija smederevske Železare je petak, 9. januar, a premijer Vučić već sada je rekao da su dve ponude validne, ali da bi Srbija kao partnera volela da vidi američku kompaniju "Esmark".

Osnivač i vlasnik ove kompanije Džejms Bušar, ranije je najavio da će, ukoliko pobedi na tenderu, u srpsku čeličanu uložiti 400 miliona dolara i da neće biti otpuštanja, prenosi "Blic".

Direktor Železare Bojan Bojković, rekao je da će prodajom te kompanije biti spaseno 5.000 radnih mesta i da će biti otvoren prostor za zapošljavanje još 17.000 ljudi.


"Lidl" ipak dolazi u Leskovac?
Pred nama je godina u kojoj očekujemo dolazak većih investitora u Leskovac i otvaranje novih radnih mesta, izjavio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović u prazničnom intervju za agenciju "Jugmedia".

- U 2014, najlepše je to što smo završili jedan deo obilaznice oko grada, povezivanjem Bulevara Nikole Pašića sa 9. ulicom. Sada svi koji žele da mimoiđu grad na putu ka Lebanu i Bojniku ili obrnuto iz tih pravaca ka Nišu, mogu to zahvaljujući obilaznici - rekao je Cvetanović.

- Takođe, u potpunosti smo rekonstruisali Ulicu Viljema Pušmana za šta smo izdvojili 27 miliona dinara. Završen je deo Tekstilne ulice, popločani trotoari u centru grada, asfaltirana ulica Nikole Djurić u Bobištu… Rade se trotoari i biciklističke staze u Donjem Sinkovcu, u dužini od 1.600 metara, a zamenjena je i atmosferska kanalizacija na ovoj lokaciji za šta je izdvojeno 4,5 miliona dinara.

Gradonačelnik Leskovca istakao je da je važna činjenica da je pokrenuta rekonstrukcija vodovodne i toplovodne mreže.

- Reč je o izuzetno skupim projektima koji se ne vide, ali su važni jer niko do sada u prethodnih 60 godina nije krenuo sa rešavanjem ovakvih problema.

Na pitanje šta je lokalna vlast nameravala, a nije uspela da realizuje, Goran Cvetanović naglasio je da "ono što smo obećali mora se i desiti".

- To znači da će u Leskovac doći trgovinski lanac "Lidl", da ćemo završiti Glavni gradski trg, snimiti film o Leskovcu između dva rata, a očekujemo i investitora koji će nam doneti nova zapošljavanja.


Lidl is coming to Leskovac after all?
A year when we are expecting the arrival of bigger investors to Leskovac and opening of new vacancies is ahead of us, the major of Leskovac, Goran Cvetanovic, said in his holiday interview for Jugmedia agency.

The mayor of Leskovac outlined that important thing is the reconstruction of water and heat supply network started.

When asked what local authorities were planning and failed to do, Goran Cvetanovic outlined that "what we promised, must be implemented".

- This means Leskovac will host trade chain "Lidl", that we will finish the Main city square, shoot a movie about Leskovac between the two wars and we expect investor which will bring new hires.


Nine companies delivered offers for Zelezara
Nine companies delivered offers for privatization of Zelezara Smederevo where delivery deadline expired January 5, Blic reported.

Offers were delivered by: Russian "Krasni oktobar", Russian "United Machinery Corporation", "United Group SA" from Luxemburg , Polish "Re Allozs SP Zoo", British "North London Trade Centre Limited", Dutch "Esmark Europe B.V." SAD, Swiss "Prominvest AG", "Rafflesia Trading Pvt. Ltd" from Bangladesh and Swiss "Steel Metal One Holding AG".

Blic reports that finding a strategic partner for Smederevo-based Zelezara in the final round got all the elements of "true saving mission", not only for the plant but for Serbia as well which the Prime Minister, Aleksandar Vucic, confirmed as well.

Delivered offers of the interested companies for the acquisition of 80% stake at Smederevo-based Zelezara is Friday, January 9 and the Prime Minister has already said two offers are valid and that Serbia would like to see American Esmark as a partner.

Founder and owner of this company, James Bouchard, said that, if they win the tender, they wil invest USD 400 m into Serbian steel plant and that there will be no lay-offs, Blic reports.

GM at Zelezara, Bojan Bojkovic, said the sale of the company will save 5000 jobs and that there will be room to hire 17.000 people more.


Južni tok propao, ali akcije nisu - Ruska kompanija "Gazprom" preuzela kontrolu nad tim projektom od
Ruski gasni gigant "Gazprom" poslednjeg radnog dana 2014. godine potpisao je ugovore sa italijanskim ENI-em, nemačkim "Wintershall"-om i francuskim EDF-om o preuzimanju akcija koje su ove kompanije imale u firmi "Južni tok transport".

"Gazprom" je u tom zajedničkom preduzeću imao 50% udela, Italijani 20%, a Francuzi i Nemci po 15%. Kompanija "Južni tok transport" bila je operater crnomorskog dela gasovoda Južni tok, koji je trebalo da se gradi od Anape na ruskoj obali do Varne u Bugarskoj.

Potpisivanjem ovog ugovora, "Gazprom" je praktično postao stopostotni i jedini vlasnik u "Južnom toku transport", projektu koga praktično nema, pa se postavlja pitanje šta je razlog za to, ako od gradnje neće biti ništa.

Interesantno je da osim ove šture informacije i toga da je ovakvu odluku doneo Upravni odbor "Gazproma", na sajtu ove kompanije, nema nikakvog bližeg objašnjenja.

S druge strane francuski EDF i nemački "Wintershall" potvrdili su izlazak iz ovog projekta. Nemački partner kaže da se otkupnom cenom zapravo nadoknađuje novac koji su uložili u projekat gradnje gasovoda Južni tok.

Ako je tako, postavlja se pitanje da li će "Gazprom" i sve druge zemlje i kompanije obešteti na isti način. Tim pre što sve te zemlje imaju ravnopravno učešće od po 50% u projektu, osim Srbije koja je manjinski vlasnik s 49%.

I dok se s jedne strane spekuliše da bi razlog preuzimanja stopostotnog vlasništva u "Južnom toku transport" mogao da bude dogovor "Gazproma" i bivših suvlasnika da ruska strana na ovaj način plati penale za odustajanje od gradnje gasovoda, kako cela stvar ne bi došla do suda, s druge strane se tvrdi da je takav potez "Gazproma" potvrda da će ovaj projekat zaživeti kad-tad.

Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije, kaže da su akcije "Južnog toka transport" posle odluke da se ovaj gasovod ne gradi izgubile vrednost na berzi i da je "Gasprom" sada to iskoristio da ih kupi po mnogo nižim cenama nego što su vredele.

A sve to ne bi uradio da zna da od projekta neće biti ništa. Samo čeka pogodan trenutak, a to je 2017. godina kada ističe ugovor Rusije i Ukrajine o tranzitu gasa preko ove zemlje, što dovodi u pitanje snabdevanje Evrope gasom, kategoričan je Vuletić.

Svaka firma, kaže on, prilikom zaključivanja ovakvih ugovora preuzima odgovornost na sebe i ako posao uspe i ako ne uspe, tako da ne vidi razlog zbog koga bi "Gazprom" trebalo bilo kome da plaća penale.

Srbija sve i da hoće da naplati uloženo, a to je oko 30 mi EUR, teško da to može da učini, jer nijednim članom potpisanog ugovora o gradnji Južnog toka ne postoji takva obaveza.

Upitan da li mu je kao brokeru normalno da "Gazprom" preuzima akcije firme koje više nema, Nenad Gujaničić, kaže, da su se prema raspoloživim informacijama ENI, "Wintershall" i EDF povukli iz posla usled neizvesnosti oko budućnosti ovog projekta pa je tako "Gazprom" postao 100% vlasnik u Južnom toku.

– Ranije se spekulisalo da će ove tri kompanije izgubiti oko 2,5 mlrd EUR zbog otkazivanja posla. Dakle, u pitanju je gubitak potencijalnog posla, a ne uloga. Ne verujem da su unapred prilikom formiranje kompanije sa "Gazprom"-om unosile neki veći kapital, pa samim tim otkup ovih 50% akcija verovatno nije bila neka mnogo skupa transakcija, kaže on.

Bilo kako bilo, za sada je izvesno da "Gazprom" više neće raditi sa konačnim potrošačima, a zemlje Evropske unije moraće da kupuju gas na granici Turske i Grčke. Ili će, možda, ko zna kada, ulog u "povampireni" Južni tok biti mnogo veći i za probranije društvo.


NIS: Gorivo jeftinije za još 2 RSD
Beograd -- Naftna industrija Srbije od sutra će sniziti cene dizel goriva i benzina za po dva dinara po litru.
 
Autogas biće jeftiniji za jedan dinar, navodi se u saopštenju.

To je drugi put od početka godine da je NIS snizio cene na više od 330 benzinskih stanica u svojoj mreži, pa je benzin jeftiniji za po tri dinara nego pre 1. januara.

Ukupno, od početka novembra cena motornog benzina (E BMB 95, E BMB 98) niža je za 22 dinara po litru, dizel goriva (Evro dizel, Gasoil 0.1, Ultra D) za 14 dinara, dok je auto gas jeftiniji za 12,5 dinara po litru.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta