Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Osam firmi želi Telekom
Očekujemo da se proces privatizacije Telekoma okonča u drugoj polovini novembra, kaže za “Blic” ministar privrede Željko Sertić.

On nije želeo da komentariše u kojoj se fazi taj proces nalazi, niti koliko je prodaja nacionalnog teleoperatera izvesna. Kako saznaje “Blic”, osam kompanija koje su podnele neobavezujuće ponude i otkupile tendersku dokumentaciju trenutno su u Telekomu.


- Svi oni sada analiziraju rad Telekoma iznutra. Očekuje se da, nakon što potencijalni kupci sagledaju stanje u nacionalnom teleoperateru, u narednoj fazi “Lazardu”, a samim tim i Vladi stignu i obavezujuće ponude. One bi, sem cene za otkup vlasništva u Telekomu, trebalo da sadrže i iznose, kao i plan socijalnog, ali i investicionog programa. Na bazi toga bi privatizacioni savetnik za privatizaciju Telekoma radnoj grupi trebalo da predloži kompaniju koja bi bila najadekvatniji investitor za srpskog nacionalnog teleoperatera. Već sada je jasno da neće svi koji su otkupili tendersku dokumentaciju dati obavezujući ponudu. Očekuje se da nju, na kraju, dostave dve do tri firme - objašnjava izvor “Blica” blizak pregovaračkoj grupi za Telekom.


Mogućnost da su tendersku dokumentaciju otkupili i konkurenti koji će ulazak u sve tajne Telekoma Srbije iskoristiti samo za svoje poslovanje, u timu koji vodi ovu privatizaciju isključuju.


Među onima koji su otkupili dokumentaciju i od kojih se očekuje da podnesu obavezujuću ponudu su Advent International Plc, Evropska banka za obnovu i razvoj, Mid Europa Partners LLP, Telekom Slovenije d.d., Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) Colbeck Capital Management...Nastavljeni pregovori sa sindikatima
Pregovori o socijalnom programu sa sindikatima Telekoma idu u dobrom pravcu i očekujemo da se uskoro u potpunosti definišu iznosi otpremnina za one koji će napustiti firmu, potvrdio je za “Blic” ministar trgovine Rasim Ljajić.
Da podsetimo, pregovori su u jednom momentu zapali u ćorsokak budući da su sindikati insistirali na isplati čak 950 evra po godini staža. Inače, obaveze prema socijalnom programu preuzima budući vlasnik Telekoma.


Telekom Srbija eyed by eight companies - Privatization process ending November 2015
Serbian Economy Minister Zeljko Sertic says that the privatization process for Telekom Srbija is expected to end in the second half of November. He did not want to comment either on the current phase of this process or the certainty of sale of the national telecom firm.

According to the daily newspaper Blic, eight companies which have submitted non-binding bids and purchased tender documentations are currently in Telekom.

Citing a source close to the negotiation team for Telekom Srbija, Blic also adds that these companies should also submit binding bids that would include an investment plan and a social plan in addition to the purchase price.

Among the interested companies that are expected to submit a binding bid as well are Advent International Plc, the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), Mid Europa Partners LLP, Telekom Slovenije, Abu Dhabi Investment Authority, Callback Capital Management.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta