Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Budimka" spremna za privatizaciju
Ukoliko se desi da u narednih nekoliko dana ne bude zainteresovanih za kupovinu jedne od najpoznatijih fabrika za preradu i promet voća i povrća na ovim prostorima, "Budimka" iz Požege bi mogla da ode u istoriju.

Uprkos prvoj, vrlo lošoj privatizaciji, u poslednje vreme poslovodstvo, kao i svi zaposleni u "Budimki", potrudili su se da kompaniju održe ne bi li se što bolje pripremili za drugi krug privatizacije koji će, kako se nadaju, biti uspešniji od prvog. Trenutno je u toku poslednji krug javnog poziva za privatizaciju fabrike koja postoji još od 1947.

- Do 14. oktobra zainteresovani investitori će moći da otkupe dokumentaciju radi učešća u privatizaciji i nakon toga u roku od pet dana odlučuju da li će ili neće da uplate depozit - kaže za "Danas" zastupnik kapitala u ovoj fabrici Rade Tanasković.

"Budimka" trenutno zapošljava 75 radnika, ali i sarađuje sa 2.000 dobavljača, tako bi uspešna privatizacija pomogla ne samo direktno zaposlenima i njihovim porodicama, već i celom požeškom kraju. "Budimka" proizvodi koncentrate od voća, voćne sokova, džemove, marmelade, proizvode od povrća, zamrznuto voće i povrće, sa voćnjakom jabuka od 10 hektara i hektarom maline pod plastenicima, plasirajući svoje proizvode na domaće i strano tržište.

U prethodnom krugu javnog poziva za privatizaciju "Budimke", koji je objavljen 26. maja ove godine nije bilo zainteresovanih kupaca. Tada nije bila dostavljena nijedna prijava za učešće u postupku javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem za većinsko vlasništvo. Tanasković veruje da se to ovog puta neće desiti jer bi sada trebalo da bude rešena glavna prepreka za privatizaciju - a to su neraščišćeni odnosi s bivšim kupcem "Pankomercom" iz Novog Sada.

foto: kaband/shutterstock.com
"Pankomerc" je 2008. privatizovao "Budimku", ali je ta privatizacija raskinuta dve godine kasnije. U Ministarstvu privrede za "Danas" tvrde da su uložili mnogo napora da reše dužničko poverilačke odnose koji su opterećivali ovo preduzeće.

- "Budimka" je nažalost bila žrtva loše sprovedene privatizacije koja je za sobom ostavila mnogo problema koji su opterećivali rad ovog preduzeća i njegovu ponovnu prodaju. Ministarstvo privrede je uložilo veliki napore da reši imovinske i dužničko poverilačke odnose i administrativno pripremi "Budimku" za prodaju. Pripremljen je zaključak kojim se rešavaju odnosi sa bivšim vlasnicima i on će se uskoro naći na Vladi - kaže za "Danas" državni sekretar Dragan Stevanović.

On podseća da je javni poziv za učešće u postupku prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala "Budimke" objavljen 18. septembra, a rok za podnošenje prijava je 19. oktobar.

"Budimka" će na prodaju ponuditi paket od 56,19% kapitala preduzeća u vlasništvu Agencije za privatizaciju i Akcionarskog fonda, koji prema izveštaju ovlašćenog procenitelja iznosi 1,2 mil EUR. Početna cena paketa je 411.830 EUR, a prodajna dokumentacija će moći da se otkupi za 150.000 dinara.


NIS otvorio prvu pumpu prirodnog gasa u Srbiji
Naftna kompanija Srbije (NIS) otvorila je danas u Novom Sadu prvu benzinsku pumpu za prodaju komprimovanog prirodnog gasa (CNG).

Početku maloprodaje CNG gasa prisustvovali su generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

"NIS ima više od 400 pumpi, ali nijednu na CMG gas", rekao je Kravčenko, dodajući da ta naftna kompanija planira da do 2020. godine ima 20 pumpi CMG gasa širom Srbije.

On je istakao da NIS CMG gas već proizvodi u prostrojenju na naftno gasnom polju "Palić" i da ga putem veleprodaje distribuira za korišćenje u industriji.

Komentarišući polemiku za koju je čuo neposredno pre otvaranja benzinske stanice a koja se, kako je rekao, vodi preko društvenih mreža zašto tako visoke zvanice otvaraju jednu pumpu, Kravčenko je istakao da je ovo vrlo važan događaj za tu kompaniju što pokazuje i njihovo prisustvo.

Vučević je rekao da za Novi Sad nema malih investicija, da je svaka bitna i da će grad podržati svaku investiciju.

Izražavajući zadovoljstvo što je NIS svoju prvu pumpu CNG gasa otvorio baš u Novom Sadu, on je izrazio nadu da će ta kompanija nastaviti sa investicijama, bilo velikim ili malim, i da će otvarati nova radna mesta.

"Novi Sad NIS smatra svojom kompanijom i ta kompanija Novi Sad smatra svojim gradom", istakao je Vučević, izrazivši želju da se taj dobar odnos nastavi.

On je podsetio da NIS svake godine izdvaja, kako je rekao, ne mala sredstva za lokalne zajednice, nevladin sektor i sport i da Novi Sad to ceni.

Reagujući, takođe, na polemike oko visokih zvanica koje prisustvuju otvaranju benzinske stanice, Vučević je rekao da smatra da je prirodno da gradonačelnik prisustvuje otvaranju pumpe CNG gasa, pogotovo ako je u pitanju prva takva benzinska stanica u zemlji.

Otvaranju benzinske pumpe prisustvovali su i predstavnici kompanije FIAT Krajsler automobili Srbija Aleksandra Ranković i kompanije IVEKO Miloš Lalović koji su govorili o praktičnoj primeni CMG gasa u vozilima tih proizvođača.

Komprimovani prirodni gas koristi se kao alternativno gorivo za sve vrste vozila, ali i kao važan enegent u industriji.

Zbog svojih ekoloških osobina i odličnih perfomansi koje pruža vozilima i ekonomske isplativosti, CNG gas mnogi smatraju gorivom budućnosti.

CMG gas je prirodni gas koji se komprimuje ( sabija) pod pritiskom, a glavni sastojak je metan koji u poređenju sa ostalim derivatima ima najmanji koeficijent emisije ugljendioksida po jedinici oslobođene energije, što značajno doprinosi poboljšanju kvaliteta vazduha.

Zbog svojih karakteristika i pozitivnog uticaja na životnu sredinu CNG gasa se sve više koristi kao gorivo za vozila javnog prevoza, pa tako u Madridu više od 800 autobusa kao korivo koristi upravo taj gas.

Jedna od prednosti ovog gasa je i cena, a kako je rečeno ovom prilikom, ukoliko se kupi gas za 1.000 dinara automobilom se može preći oko 250 kilometara, dok za istu cenu vozila na običan benzin prosečno prelaze oko 95 kilometara.

Prva benzinska stanica na prirodni gas u Srbiji, "Novi Sad 10" nalazi se u ulici Sentandrejski put bb.


Prodaje se "PIK Bečej" - Vrednost kapitala procenjena na 87 mil EUR
Na poslednjem sastanku Odbora poverilaca "PIK Bečej" odlučeno je da će Kombinat biti prodat u celosti kao pravno lice. Na istom sastanku usvojena je i nova procena vrednosti kapitala koja sada iznosi 87 mil EUR.

Sastanku je predsedavao pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije mr Nenad Katanić koji je usvajanje odluka ocenio kao potvrdu dobre komunikacije svih aktera u ovom procesu – republičke Vlade, Ministarstva poljoprivrede, najvećih poverilaca PIK-a Bečej, lokalne samouprave i sindikata.

Očekuje se da će do kraja godine biti raspisano javno nadmetanje za prodaju celokupnog Kombinata.


PIK Becej under hammer - Capital estimated at EUR 87 m
At the last meeting of the Board of trustees of PIK Becej, it was decided that it will be completely sold as a legal entity. New capital estimation which now totals EUR 87 m was adopted at the same meeting.

The meeting was headed by the assistant minister of agriculture and environmental protection of the Government of the Republic of Serbia, Nenad Katanic who estimated adoption of decision as a conformation of good communication of all players in the process – the republic Government, Ministry of agriculture, major trustees at PIK Becej, local self-governance and trade unions.

It is expected that by the end of the year, public auction for the sale of entire Combine will be released.


"Ferrari" izašao na Njujoršku berzu - Vrednost akcija od 48 do 52 USD
Automobilska kompanija "Fiat Chrysler Automobili" (FCA) pokrenula je danas dugo očekivani postupak inicijalne javne ponude akcija (IPO) svog luksuznog proizvođača sportskih automobila "Ferrarija".

Očekuje se da će cena akcija na Njujorškoj berzi biti u rasponu od 48 do 52 USD, a njima će se trgovati pod oznakom RACE, navodi se u saopštenju FCA, prenosi agencija AP.

Posle javne ponude akcija, FCA, koji poseduje 90% akcija u "Ferrariju", zadržaće oko 80% deonica koje planira da preraspodeli sopstvenim akcionarima početkom 2016. godine.

Ovakav potez je "deo serije transakcija namenjenih odvajanju Ferrarija od FCA", dok je iza ovog koraka, prema ocenama američke agencije AP, namera da se ovaj luksuzni brend odvoji od majke-firme, kao i da se prikupi novac za planove rasta FCA.


Lasta postigla dogovor sa svim finansijskim poveriocima
Saobraćajno preduzeće Lasta je sa 19 svojih finansijskih poverilaca potpisala Ugovor o restrukturiranju finansijskih obaveza.

"Na ovaj način Lasta je obezbedila normalno funkcionisanje i rasterećenje keš floua (cash-flow) koji je pretio da potpuno uruši poslovanje preduzeća", stoji u saopštenju tog preduzeća.

Na istoj adresi ističu da će ovo restrukturiranje predstavljati značajnu osnovu za stabilizaciju preduzeća, njegov dalji oporavak uz racionalizaciju troškova, kao i dobru pripremu za proces privatizacije.

U Lasti podsećaju da je ovaj ugovor sa poveriocima potpisan nakon što je račun firme u januaru bio u blokadi i firma bila na ivici stečaja.

Pregovori sa svim poveriocima su, kako je predočeno, vođeni uz veliku pomoć vlade na čelu sa ministrom privrede, državnim sekretarom i pomoćnikom Željkom Sertićem, Draganom Stevanovićem i Milunom Trivuncem.

"Sam proces je realizovan uz veliki trud i angažman svih zaposlenih, predstavnika oba reprezentativna sidnikata i razumevanje svih finansijskih poverilaca", kažu u Lastu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta