Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Dragan Marković" iz Obrenovca na prodaju
Agencija za privatizaciju objavila je poziv za privatizaciju preduzeća "Dragan Marković" Beograd-Obrenovac metodom javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem.

Predmet prodaje čini paket akcija koji predstavlja 71,97% ukupnog kapitala. Prema izveštaju ovlašćenog procenitelja, ukupna procenjena vrednost kapitala koji je predmet prodaje iznosi: 6.633.898,21 EUR. Početna cena iznosi 100% procenjene vrednosti.

Visina depozita je 663.389,82 EUR, a naknada za otkup prodajne dokumentacije 150.000 dinara.

Rok za prijavu je 13. novembar u 15 časova, a rok za otkup prodajne dokumetacije je 6. novembar.

Otvaranje ponuda najavljeno je za 16. novembar u 12 sati.


Svakome po 40 evra od akcija Telekoma
Kad država proda Telekom Srbiju svaki građanin koji ima pravo na besplatne akcije dobiće između 37 i 46 evra.

Od prodaje Telekoma, koja se očekuje u drugoj polovini novembra, neće profitirati samo državna kasa, već i 4,8 miliona građana koji imaju pravo na besplatne akcije.

- Nakon kupovine državnog paketa, novi vlasnik Telekoma bi otkupio i deonice od građana po istim uslovima i istoj ceni. On će odlučiti da li će novac od akcija uplatiti na račune građana ili će mali akcionari moći da ih prodaju na Beogradskoj berzi. Građani imaju pravo na 15 odsto akcija ove kompanije, a šta će to konkretno značiti za njihov novčanik zavisiće od cene po kojoj država proda Telekom - kaže izvor „Blica“ iz Vlade Srbije.

Naš sagovornik tvrdi da Srbija od prodaje ove kompanije očekuje 1,5 milijardi evra. Nezvanično se spominje da su kupci za Telekom spremni da izdvoje 1,2 milijarde evra.

- To znači da bi svako od 4,8 miliona građana mogao da dobije najmanje 37,5 evra, odnosno 46 evra u slučaju da država proda Telekom za 1,5 milijardi evra. Što država postigne bolju cenu, to će biti bolje za građane - objašnjava za „Blic“ broker Miroslav Radaković.

Za nacionalnog teleoperatera zainteresovano je osam kompanija - „Advent International Plc“, Evropska banka za obnovu i razvoj, „Mid Europa Partners LLP“, Telekom Slovenje, „Abu Dhabi Investment Authority“ i „Colbeck Capital Management“.

Inače, građani koji nisu prodali besplatne akcije juče su na Beogradskoj berzi imali 3.330 dinara, plus 1.200 dinara dividende.


Produžen rok za kupovinu imovine "Industrije za preradu Majdanpek"
Agencija za privatizaciju objavila je izmenu javnog poziva za učešće u postupku prodaje imovine preduzeća "Industrija za preradu Majdanpek" iz Majdanpeka.

Zainteresovana lica mogu podneti prijave za najkasnije do 22. oktobra 2015. godine do 15 časova.

Otvaranje ponuda biće održano 23. oktobra 2015. godine u prostorijama Agencije za privatizacije u Beogradu u 10 časova.

Svi ostali podaci iz javnog poziva ostaju nepromenjeni, navedeno je u obaveštenju.


IMK "14. oktobar" ima ugovorene poslove od 150 miliona dinara
Kruševačka Industrija mašina i komponenata (IMK) "14. oktobar", koja se nakon ukidanja državne zaštite od naplate poverilaca nalazi u predstečajnom postupku, trenutno ima ugovorene poslove od 150 miliona dinara, saopšteno je iz tog preduzeća.

Generalni direktor IMK "14. oktobar" Miloš Isailović na konferenciji za novinare povodom imendana preduzeća saopštio je da je 60% ugovorenih poslova za Vojsku Srbije, a ostatak za tradicionalne kupce.

Kako je preneto na sajtu te kompanije, postoje predugovori za izvoz u vrednosti od blizu 6 mil USD, od kojih se 3,8 mil USD odnosi na remont tenkova za Irak, a 2,2 mil USD za planirani posao sa Arapskim Emiratima.

U firmi je, kako se dodaje, trenutno angažovano oko 300 radnika, od kojih oko 270 na osnovu ugovora o povremenim i privremenim poslovima, a zarade i doprinosi se za prethodna dva meseca redovno izmiruju, kao i računi za utrošenu struju.

Ukupna dugovanja iznose 14,4 milijardi dinara, od kojih se 10 milijardi odnosi na tri velika poverioca.

Iz te fabrike je krajem prošle godine kroz socijalni program otišlo oko 690 radnika, da bi je tokom jula, a nakon pomenutog prestanka državne zaštite, takođe kroz socijalni program napustilo još oko 750 ljudi, nakon čega je ostalo svega 30-tak zaposlenih.

Na nezavidnu situaciju zaposlenih po ugovoru, nedavno je na sednici sindikalnog Veća ukazao predstavnik Povereništva Samostalnog sindikata Goran Marković, koji je rekao da su radnici zaplašeni i da ne dobijaju obračun ni listić za platu, nemaju pravo na bolovanje ni odmor, a poslovodstvo neće da razgovara sa sindikatom.

Podsetio je tada i da je menađžment ostao nepromenjen, odnosno da su ga u fabrici od 1.500 radnika činila četiri izvršna direktora, koliko ih ima i sada kada je zaposleno 300 ljudi. Fabrika, prema ranijim podacima, zaposlenima duguje plate iz 2013. i 2014. godine.


Etihadov posao od 700 mil $, korist i za Er Srbiju
Avio-kompanija iz UAE Etihad ervejz i IBM potpisali su sporazum o tehnološkim uslugama u vrednosti od 700 miliona dolara.

Sporazum će omogućiti avio-kompaniji da poboljša operacije i bezbednost aviona i da smanji troškove kompanije.

Sporazum podrazumeva uspostavljanje novog centra podataka u oblaku u Abu Dabiju. Centar, koji će uspostaviti i njime rukovoditi IBM, će biti jedan od najsofisticiranijih tehnoloških objekata na Bliskom istoku.

"Ovo je dugoročno, strateško partnerstvo koje će omogućiti Etihad ervejzu i njegovim partnerima da primene najnovije tehnologije pružajući svoje višestruko nagrađivane usluge. Ovaj revolucionarni dogovor za Etihad ervejz, za naše partnere i zaposlene, i za Abu Dabi", rekao je Džejms Hogan, predsednik i generalni direktor Etihad ervejza.

Putem IBM mobilnih rešenja, razvijenih u savezu Epl-IBM, avio-kompanija će pružiti unapređene mogućnosti mobilnih tehnologija za svoje zaposlene i putnike. Druga rešenja će omogućiti da se aktivnosti na aerodromu efikasnije obavljaju, što će unaprediti iskustvo putnika kao rezultat unapređenog sveobuhvatnog procesa. Ovaj sporazum će takođe pružiti avio-kompaniji Etihad ervejz i njenim partnerima pristup IBM-ovoj kognitivnoj tehnologiji Votson, saopšteno je iz Etihada.

"Ovaj vrlo značajan ugovor, osnovni deo naše tehnološke i inovativne strategije, će nam doneti globalnu IT platformu koja je bezbedna, elastična, spremna za budućnost i prilagođena Etihad ervejzu i njegovim putnicima, kao i partnerskim avio-kompanijam", rekao je Robert Veb, direktor informacionih tehnologija Etihad ervejza.

Martin Džeter, viši potpredsednik IBM Global teknolodži servisiz je rekao da će ove tehnologije pomoći avio-kompaniji da unapredi efikasnost i ostvari svoje ambiciozne planove za rast kao globalna integrisana grupa u avijaciji.

Sporazum podrazumeva da oko 100 zaposlenih u sektoru informacionih tehnologija u Etihad ervejzu pređe u IBM, gde će imati mogućnost da razviju IT veštine. IBM će upravljati svojim operacijama u informativnom centru, uključujući pojedinačne infrastrukturne usluge i IT šalter za informacije Etihad ervejza.

Ova saradnja pruža globalni okvir za pružanje tehnoloških usluga Etihad evejzu i njegovim partnerskim avio-kompanijama, uključujući Alitaliju, Er Berlin, Džet ervejz, Er Srbiju, Er Sejšele i Etihad ridženel.


Ministarstvo privrede: "Telekom" se ne moze prodati na berzi
Ministarstvo privrede odlučno je danas demantovalo da bi “Telekom Srbija” mogao da bude prodat na berzi, ocenivši da u takvom postupku država ne bi mogla da obezbedi najvažniji cilj prodaje najvećeg srpskog telekomunikacionog operatera - a to je razvojna budućnost “Telekoma”.

U reagovanju na ocene učesnika današnje konferencije o razvoju berze, na kome je jedan od učesnika izneo ocenu da bi "Telekom Srbija" trebalo privatizovati metodom inicijalne javne ponude, Minisatrstvo privrede je skrenulo pažnju da u slučaju berzanske trgovine akcijama “Telekoma”, Vlada Srbije ne bi mogla da postavi veoma važne obaveze kupcu kao što su socijalni i investicioni program.

Ministarstvo privrede ističe da se ceo postupak prodaje “Telekoma”, sprovodi u skladu sa zakonom uz poštovanje transparentnosti i ravnopravnosti svih odabranih ponuđača.

Tačnije, Vlada Srbije se u postupku privatizacije “Telekoma” drži Zakona o privatizaciji i Uredbe o uslovima, načinu i postupku sprovođenja prodaje kapitala velikih subjekata privatizacije, koji propisuju javno prikupljanje ponuda.

"Dakle, akcije "Telekoma" nisu uključene u trgovanje na regulisanom tržištu hartija od vrednosti, jer zakon ne omogućava primenu drugih metoda privatizacije. Zato je Agencija za privatizaciju pozvala sve zainteresovane, koji ispunjavaju kvalifikacione uslove, da dostave neobavezujuće ponude za učešće u postupku prodaje AD „Telekoma Srbija“ Beograd", objašnjavaju iz Ministarstva.

Komisija je rangirala pristigle ponude i sačinila listu ponuđača koji mogu učestvovati u drugoj fazi postupka, navedeno je u saopšetnju Minisatrstva privrede.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta