Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Železara Smederevo" pokreće visoku peć 7. oktobra
Paljenje visoke peći jedan u "Železari Smederevo" zakazano je za iduću nedelju, potvrdio je za današnju "Politiku" Peter Kamaraš, generalni direktor kompanije HPK koja od marta upravlja tom čeličanom.

On je kazao da je potrebno da prođe 10 do 15 dana do stabilizacije proizvodnje na visokoj peći jedan, a posle tog perioda HPK očekuje i maksimalne kapacitete na tom postrojenju od 75.000 tona.

Direktor za proizvodnju gvožđa Darko Ðorđević rekao je da je takozvano zaduvavanje peći planirano za 7. oktobar, a da bi dva dana kasnije iz nje trebalo da poteče gvožđe.

"Politika" piše i da u Smederevu očekuju da paljenju peći prisustvuje i premijer Aleksandar Vučić.


Ukupna premija "Generali Grupe" u regionu centralno-istočne Evrope 1,8 mlrd EUR
Uprkos izrazito izazovnom tržišnom okruženju, poslovanje "Generali grupe" u deset zemalja regiona centralno-istočne Evrope nastavilo je da se veoma uspešno razvija u prvoj polovini 2015. godine, saopštila je ta kompanija.

U regionu centralno-istočne Evrope, "Generali" je završio prvih šest meseci sa izvanrednim operativnim rezultatom od 253 mil EUR, kao i snažnim rastom prihoda od premije. Ukupna premija je porasla za 5,7% na 1,8 mlrd EUR, pokazujući uzlazni trend i u segmentu životnog i u segmentu neživotnog osiguranja.

U životnom osiguranju premija je zabeležila značajan rast od 9,6% dostigavši 813 mil EUR, sa dobrim rastom u većini zemalja. Pored toga, jednokratne uplate premija su zabeležile značajan rast od 73,3%, posebno u Češkoj, Poljskoj, Srbiji, Mađarskoj, Sloveniji i Hrvatskoj.

I u linijama biznisa neživotnih osiguranja, CIE kompanije Grupe ponovo su poboljšale rezultate. Ukupna premija je porasla za 2,8% na više od milijardu evra, zahvaljujući osiguranju motornih vozila (4,9%).

Zemlje CIE su još jednom potvrdile da su najbolji region Grupe u pogledu tehničke profitabilnosti sa izuzetno niskim kombinovanim raciom od 85,4%.

- Veoma smo zadovoljni razvojem naše Grupe u prvoj polovini 2015. godine. Imamo lidersku tržišnu poziciju u Češkoj i Mađarskoj, a u Srbiji smo druga najveća osiguravajuća kompanija, dok u Slovačkoj zauzimamo treće mesto na tržištu - kaže direktor kompanije "Generali" za CIE region, Lućiano Ćirina.

Više od 90% poslovanja Grupe u CIE regionu dolazi sa pet tržišta – Češke, Poljske, Mađarske, Slovačke i Srbije i Crne Gore – dok Rumunija, Slovenija, Bugarska i Hrvatska čine manje od 10% ukupne premije.


Total premiums of Generali CEE at EUR 1.8 billion
– In spite of an extremely challenging environment the Generali Group’s operations in ten countries of the Central Eastern Europe region continued its very successful development in the first half of 2015, the company said in a release.

In CEE the Group closed the first six months with an excellent operating result of € 253 million (+1.7%) as well as a strong premium income. Gross written premiums increased by 5.7% to € 1,828 million showing an upward trend in both segments Life and P&C (property and casualty).

In the Life segment the premium income grew significantly by 9.6% to € 813 million with a strong development in most of the main markets thanks to the excellent performance of the protection (+14.5%) and unit linked policies (+26.1%). Furthermore single premiums experienced a significant growth (+73.3%), in particular in the Czech Republic, Poland, Hungary, Serbia, Slovenia and Croatia.

Also in the P&C insurance lines the Group’s CEE companies improved their performance once again. Gross written premiums grew by 2.8% to €1,015 million, thanks both to motor (+4.9%) - in particular in motor third party liability (MTPL) insurance with a growth of 7.5% - and non-motor (+0.9%) lines.

The CEE countries confirmed once again as the best Group’s region in terms of technical profitability with an extremely low combined ratio of 85.4%.

- We are very satisfied with the development of our Group in the first half of 2015. We have leading market positions in the Czech Republic and Hungary, in Serbia and Slovakia we are number 2 and number 3 - said Generali CEE Regional Officer Luciano Cirina.

More than 90% of the Group’s business in the CEE region is done in five markets – Czech Republic, Poland, Hungary, Slovakia and Serbia/Montenegro - whereas Romania, Slovenia, Bulgaria and Croatia account for less than 10% of total gross written premiums.


Tigar obućom snabdeva skandinavske zemlje i Hong Kong
Pirotski Tigar zaštitnom obućom snabdeva armije skandinavskih zemalja i vatrogasne jedinice u Hong Kongu, saopštila je danas ta kompanija. Ugovoren je izvoz obuće u vrednosti 4,7 miliona evra, odnosno 117.000 pari obuće.

Gumenu obuću Tigar izvozi u zemlje zapadne Evrope, Skandinavije, Azije i Amerike.

Od ukupne proizvodnje te fabrike 75 odsto je namenjeno izvozu, kazao je izvršni direktor Branislav Ćurić.

On je dodao da Tigar odgovara na visoke zahteve tendera nabavke vojnih čizama specijalne namene estonske, švedske i finske armije.


Fond za razvoj odobrio 17 kredita u vrednosti od 147 miliona dinara
Upravni odbor Fonda za razvoj odobrio je još 17 kredita domaćim preduzećima i privrednicima u vrednosti od 147.142.200 dinara, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Krediti su odobreni na poslednjoj sednici UO, po osnovu Programa za 2015. za preduzetnike i pravna lica i mogu da se koriste za investicije, nabavku opreme i sirovina, kao i za početak poslovanja, odnosno start ap kredite.

Krediti su odobreni sa rokom otplate od četiri do 10 godina, u okviru kojih je period počeka od jedne do dve godine i sa kamatnom stopom od tri odsto na godišnjem nivou, dodaje se u saopštenju.

Upravni odbor je odobrio i jedan zahtev za sporazumno regulisanje obaveza.

Kako bi se nastavilo sa podrškom privrednim subjektima, Vlada Srbije je prošle godine, preko Fonda za razvoj, ponovo pokrenula kreditiranje privrede posle zastoja koji je nastao početkom 2014. godine.

Ukupan broj kredita koje je Fond za razvoj odobrio u ovoj godini je 333, a njihova ukupna vrednost 6.309.505.349 dinara.

Ta sredstva su namenjena domaćoj privredi i mogu se koristi za niz aktivnosti koje će unaprediti poslovanje i doprineti novom zapošljavanju.

Mogu se koristiti za rekonstrukciju postojećih ili izgradnju novih objekata, modernizaciju proizvodnje novom opremom, obezbeđivanje obrtnih sredstava, ali i kao podsticaj početnicima kroz start ap kredite za one koji žele da se dokažu u preduzetništvu.

Krediti Fonda za razvoj se odobravaju po veoma povoljnim kamatama i sa dužim rokovima otplate. Konkurs je otvoren tokom cele godine, podseća se u saopštenju Ministarstva.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta