Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Prodate državne obveznice za 13,9 milijardi dinara
Uprava za javni dug Srbije prodala je danas 69,9 odsto ponuđenih petogodišnjih državnih obveznica ukupne vrednosti 13,9 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

Zapisi su prodati po stopi prinosa od 6,50 odsto godišnje, a na naplatu dospevaju 22. oktobra 2020. godine.

Stopa prinosa po kojoj su prodati zapisi niža je za 4,30 procentnih poena nego na prethodnoj aukciji hartija od vrednost iste ročnosti, avgusta 2014. godine.

Ukupan obim tražnje bio je 91,7 odsto obima emisije, odnosno 18,3 milijarde dinara.

Naredna aukcija državnih hartija od vrednosti zakazana je za sutra, kada će na prodaju biti ponuđene dvogodišnje obveznice ukupne vrednosti 10 milijardi dinara.


Akcije zaposlenima u medijima koji ne budu privatizovani
Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac izjavio je danas da će zaposleni u medijima u kojima privatizacija ne uspe u prva dva kruga prodaje, dobiti akcije tih glasila što je prema njegovim rečima, primer pozitivne diskriminacije.

"Uslovi za privatizaciju medija jasno su definisani zakonom. Do danas je privatizovano više od 70 odsto medija u Srbiji a tamo gde ne privatizacija ne uspe u prva dva kruga, akcije se dele zaposlenima, što je pozitivna diskriminacija. Mi živimo u vremenu gde morate da pomerite neke rokove zbog opstrukcija, ali rok za završetak privatizacije ističe 31. oktobra i mi to sad završavamo", kazao je Tasovac na konferenciji za novinare u Beogradu.

Poredeći pomeranje rokova za privatizaciju državnih medija sa pomeranjem roka za završetak rekonstrukcije Muzeja savremene umetnosti, ministar je rekao da je "svaka sličnost slučajna kada se povuče paralela" između ta dva primera.

Do sada je nove vlasnike dobilo 34 od 50 medija za koje je Agencija za privatizaciju raspisala javne pozive.

Ranije je Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo da ako do 16. oktobra ne budu objavljeni javni pozivi za treći krug privatizacije deset neprodatih medija, među kojima su i novinska agencija Tanjug, radio stanice Subotica, Sečanj i Bačka, kapital tih medija mora da bude prenet zaposlenima bez naknade ili će oni biti ugašeni.


"Milan Blagojević Namenska" potpisala ugovor vredan 10 mil EUR sa bugarskom kompanijom "EMKO"
Lučansko preduzeće "Milan Blagojević Namenska" potpisalo je ugovor u vrednosti od 10 mil EUR sa bugarskom kompanijom "EMKO", za koju će proizvoditi barutna punjenja, rekao je danas Tanjugu direktor te fabrike Radoš Milovanović.

On je precizirao da će ovo preduzeće biti u obavezi da isporuči ugovorene proizvode u 2015. i 2016. godini.

- To će doprineti mogućnosti upošljavanja nove radne snage i početkom sledeće godine planiramo da na poslovima pakovanja angažujemo oko 50 žena - naveo je Milovanović i podsetio da je nedavno u ovoj fabrici zaposleno 16 lica.

Prema Milovanovćevim rečima, preduzeće posluje pozitivno, redovno isplaćuje lične dohotke i sve druge obaveze.

Ova fabrika je osnovana 1949. godine. Sa 1.152 zaposlena, danas "Milan Blagojević-Namenska" u modernim objektima proizvodi proizvode najvišeg kvaliteta, veoma poznate u svetu.


Gasprom povećava investicioni program 30 odsto
Savet direktora ruskog gasnog giganta Gasproma odobrio je danas povećanje investicionog programa za 2015. godinu, sa 804,35 milijardi rubalja (11,4 milijarde evra) na 1.043,04 milijardi rubalja (14,9 milijardi evra).

Kompanija je saopštila da će obim dugoročnih finansijskih ulaganja biti 363,21 milijardi rubalja, a troškovi preuzimanja u vlasništvo neobrtnih sredstava - 55 miliona rubalja.

Prema novoj verziji budžeta Gasproma za 2015. godinu, obim spoljašnjih finansijskih pozajmica biće 227,49 milijardi rubalja, preneo je Finmarket.ru.

Usvojeni finansijski plan obezbediće pokriće obaveza Gasproma bez deficita u punom obimu.

Korekcija parametara investicionog programa za 2015. godinu povezana je prvenstveno s povećanjem obima dugoročnih finansijskih ulaganja, navodi kompanija.


"Agrounija" i "MV Invest" kupili zemljište u industrijskoj zoni Zrenjanin
Preduzeća "Agrounija" i "MV Invest" kupila su danas neizgrađeno građevinsko zemljište u industrijskoj zoni u Zrenjaninu.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić kazao je da je od početka leta do danas gradska uprava potpisala 13 ugovora sa novim investitorima, što će stvoriti uslove za otvaranje novih radnih mesta.

On je rekao da u industrijskoj zoni "Bagljaš", koja se nalazi na izlazu iz grada u pravcu Novog Sada, skoro da i nema slobodnih parcela, dok u zoni "Jugoistok" na drugom kraju grada, prema Beogradu, ima dovoljno mesta za dolazak novih investitora.

Preduzeće "Agrounija" koje će graditi proizvodne kapacitete u zoni "Jugoistok", osnovano je 2003. godine i bavi se proizvodnjom i distribucijom mikro-zalivnih sistema i folija za plastenike.

Preduzeće "MV Invest", koje će investirati u industrijsku zonu "Bagljaš", bavi se izgradnjom stambenih i industrijskih objekata, i postavljanjem podzemnih instalacija.


Land in industrial zones of Zrenjanin acquired by 13 investors since summer
Companies Agrounija and MV Invest bought an undeveloped building land today in the industrial zone in Zrenjanin.

Zrenjanin Mayor Cedomir Janjic said that the city administration had signed 13 agreements with new investors since the start of summer, which should result in the creation of new jobs.

He noted that almost all land lots in the industrial zone Bagljas, which is situated at the exit from Zrenjanin to Novi Sad, were occupied, stressing that Jugoistok Industrial Zone on the other side of the city, by the road to Belgrade, had enough room for the arrival of new investors.

Agrounija, which will be building production facilities in Jugoistok Industrial Zone, was established in 2003 and it produces and distributes micro-watering systems and foils for greenhouses.

MV Invest, which is going to invest in the industrial zone Bagljas, is engaged in the construction of residential and industrial facilites and setting of underground installations.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta