Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Konstantin Veliki" opravdao očekivanja
Aerodrom u gradu na Nišavi sve bliži broju putnika iz najboljih godina svog postojanja.
 
Otkako je niskotarifna avio-kompanija "Viz er", početkom juna, uvela redovne linije ka Bazelu i Malmeu, sa piste ovdašnjeg aerodroma "Konstantin Veliki" poletelo je više od 18.000 putnika. Stoga, u upravi ovog preduzeća očekuju da se do kraja godine približe rekordu iz najsvetlijih dana niške vazdušne luke, odnosno bilansu od 25.000 prevezenih ljudi.

- Verujem da smo ispunili očekivanja mađarske kompanije, jer podaci pokazuju da je popunjenost aviona "Viz era" na letovima iz Niša premašivala 80 odsto, te da broj putnika na jednom letu nikada nije pao ispod 150. Uostalom, tako dobre rezultate potvrđuje i nedavno objavljen red letenja za narednu letnju sezonu - kaže Vladica Đurđanović, direktor aerodroma "Konstantin Veliki", navodeći da proračuni menadžmenta za narednu godinu ne isključuju ni brojku od 100.000 putnika, tim pre što je u planu uvođenje novih linija, ka raznim destinacijama.

Po rečima Đurđanovića, u poslednje vreme povećano je interesovanje firmi koje žele da se reklamiraju na niškom aerodromu, a u toku su i pregovori sa avio-kompanijama koje bi mogle da lete ka evropskim destinacijama gde živi najveći broj naših ljudi, a planira se da vazduhoplovi iz Niša uskoro polete i za Istanbul, koji je sve atraktivnija turistička destinacija.


Moguće nove kanadske investicije u RTB "Bor"
Ambasador Kanade u Srbiji Filip Pinington (Philip Pinnington) posetio je u utorak (20. oktobar 2015.) Rudarsko-topioničarski basen Bor i novu topionicu bakra koja je građena uz kanadsku pomoć i pomoć Vlade Srbije, ističući da postoji potencijal i za nove investicije.

Nova topionica od 1. novembra proizvodiće 240 tona anodnonog bakra dnevno i savremenom tehnologijom omogućiti smanjenje emisije štetnih gasova.

- Posetio sam kontrolnu sobu i video da se odatle upravlja mnogim kompleksnim procesima koji se odvijaju u novoj topionici. Impresioniran sam, a to je, na neki nacin, pohvala svima koji su učestvovali u njenoj izgradnji. Ne samo kanadskoj i finskoj kompaniji, nego i mnogim malim firmama koje su bile podizvođači radova - rekao je Pinington.

- Kanada je zemlja rudarstva, na ovim prostorima smo već prisutni, jer puno kanadskih kompanija ovde radi u oblasti rudarstva, od geologije do samog rudarenja, pa sam siguran da će biti i novih investicija. Jer, potencijal postoji - izjavio je kanadski ambasador nakon razgledanja novih metalurških pogona u Boru.

Vreme uhodavanja radnih parametara, ugovorom definisano na devet meseci, ističe prvog novembra i tada počinje period dokazivanja, podsetio je ambasador.

Pošto fleš-smelting tehnologija zahteva visok kapacitet zbog smanjenja troškova i većeg iskorišćenja bakra i sumpor-dioksida, nova topionica od prvog novembra treba da pretapa 53 tone suvog koncentrata na sat ili 1.245 tona dnevno, kao i da proizvodi 240 tona anodnog bakra na dan. Pritom ce emisija i imisija štetnih materija u vazduhu, vodi i zemljištu biti ispod zakonom propisanih vrednosti, uz istovremeno iskorišcenje sumpor-dioksida i bakra od 98%.

Direktor RTB "Bor" Blagoje Spaskovski istakao je da u minulih pet-šest godina niko u Srbiji nije dobio tako veliku investiciju kao što je dobio Bor.

- Prvog novembra počinje dokazni period i tada će koncentracija sumpor-dioksida pasti na manje od 125 pipiema, odnosno zagadenje će biti triput manje od onoga što propisuje Evropska unija. Tehnologija je uspela, a to ćemo u dokaznom periodu i pokazati. Za nekoliko dana završavamo topljenje hladnog materijala, koji se u toku uhodavanja javlja u novoj topionici, što je uobicajno. Njega još uvek topimo u staroj topionici - objasnio je Spaskovski.

Naglašavajući da će nebo nad Borom tada biti čistije nego ono iznad finskog grada Harjavalta, Spaskovski je podvukao da Bor i RTB Bor u ovom trenutku nemaju većeg prijatelja od Kanade, države koja je obezbedila kredit za finansiranje izgradnje nove topionice i fabrike sumporne kiseline i ucestvovala u izvodenju projekta do kraja.

Novu topionicu i fabriku sumporne kiseline gradili su kanadski "SNC Lavalin" i njegov podizvođač, ujedno i vlasnik autogene fleš-smelting tehnologije "Otokumpu", finska kompanija "Outotec".

Nadzor nad poslovima koje su nosili Kanađani i Finci, ali i svim lokalnim radovima koji su bili povereni kompaniji "Energoprojekt", obavio je Građevinski fakultet iz Beograda. Za izgradnju novih pirometalurških postrojenja u Boru utrošen je 251 mil EUR.


Rast građevinarstva podigao BDP za jedan odsto
Bruto domaći proizvod Srbije u drugom tromosečju 2015. povećan je za jedan odsto u odnosu na prošlu godinu, prevashodno zbog rasta građevinske industrije i većeg broja izdatih građevinskih dozvola, saopštilo je danas Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, pozivajući se na najnovije podatke Ministarstva finansija.

"Ponosna sam na ove rezultate koji dokazuju da smo i te kako bili u pravu kad smo rekli da će novi zakon o planiranju i izgradnji konačno stvoriti uslove za pokretanje građevinarstva i otvaranje novih radnih mesta", izjavila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Kako kaže, to je dokaz da su izdavanje građevinskih dozvola za najviše 28 dana, kao i elektronske građevinske dozvole koje ministarstvo uvodi od 1. januara, motor razvoja srpskog građevinarstva, ali i čitave srpske privrede.

Građevinarstvo je zabeležilo rast od 12,6 odsto, najviše od svih sektora privrede, dok je broj izdatih građevinskih dozvola povećan za 23 odsto.

Ukupna vrednost izgrađenih građevinskh radova povećana je 22,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Povećan je i broj novih radnih mesta u građevinastvu za 3,8 odsto, a samo proizvodnja cementa, ključne sirovine u građevinastvu veća je za 12,4 odsto, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta