Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Američki fond "Apolo" za "Telekom" nudi 1,2 mlrd EUR
Ponudu od 1,2 mlrd EUR za kupovinu 58% kapitala "Telekoma Serbija" dao je američki investicioni fond "Apolo". Kako "Novosti" saznaju plan fonda je da kupi srpskog operatera, "sredi stanje u kompaniji i posle dve godine je ustupi, odnosno proda "Deutsche Telekom".

Srpska strana, pak, od prodaje većinskog državnog paketa očekuje 1,5 mlrd EUR, mada se, prema poslednjim informacijama, prihvatljiva kupoprodajna cena spustila na 1,4 milijarde.

Na konačan iznos će svakako uticati i socijalni program, koji je usaglašen i očekuje se da ga potpiše još samo premijer.


Sertić potpuno preuzima privatizaciju
AGENCIJA za licenciranje stečajnih upravnika biće nadležna za sve stečajne postupke u Srbiji. Pod njenu "kapu" preći će najmanje 650 postupaka u neprivatizovanim preduzećima koji se trenutno vode pred Agencijom za privatizaciju. Ovo predviđaju izmene Zakona o ALSU koje su se u utorak našle pred parlamentom. To je samo početak gašenja Agencije za privatizaciju, koja početkom sledeće godine više neće postojati.

Ministar privrede Željko Sertić u utorak je najavio da će oni već u novembru pred Skupštinu Srbije izaći sa izmenama Zakona o Agenciji za privatizaciju. Ukoliko ga Skupština prihvati, oko 300 zaposlenih iz ove institucije će preći u Ministarstvo privrede i tako će okončati prodaju strateških preduzeća za koja rok ističe tek sledeće godine. Po Zakonu o privatizaciji, društvena svojina mora da "izađe" iz firmi do kraja ove godine.

- Naša ideja je da u novembru ili decembru ove godine izađemo sa novim zakonom koji će regulisati rad Agencije za privatizaciju, a namera je da se ta agencija ugasi, budući da se i proces privatizacije privodi kraju - rekao je Sertić. - Da li će Agencija za privatizaciju postojati i sledeće godine zavisi od toga da li će biti potreban prelazni period, od 30, 60 ili 90 dana. Ako poslanici usvoje naš predlog biće dat prelazni rok, ali svakako je ideja da Agencija za privatizaciju više ne postoji u ekonomskom sistemu Srbije.

Upravo u utorak je pred članove Vlade Srbije stigao i odgovor Ljubomira Šubare, direktora Agencije za porivatizaciju, koga je Vlada početkom oktobra udaljenju sa dužnosti.

- Pre pola sata je stiglo izjašnjenje Šubare o odluci Vlade. U narednih nekoliko dana ćemo doneti odluku - rekao je Sertić. - Moram prvo da pročitam izjašnjenje ali ne verujem da može da se desi nešto što će to promeniti.


"ŽELEZARA"

Objavljivanjem ugovora o uvođenju profesionalnog menadžmenta u Železaru Smederevo, bez saglasnosti partnera HPK Inženjering Ministrstvo privrede bi - prekršilo zakon.

- Strani investitor ne želi da dođe u zemlju u kojoj zna da će pred kamerama morati da pregovara. Onog momenta kada kompanija HPK bude saglasna da se ugovor objavi, on će biti objavljen - rekao je Željko Sertić.


GRADIĆE SE STANOVI U BIP

Dve trećine objekata na lokaciji Beogradske industrije piva, koja ide u bankrot, pripada Direkciji za imovinu Srbije, napomenuo je u utorak ministar privrede.

- BIP kao kompanija nije vlasnik najvećeg dela prostora u kome je i to će kroz stečajni postupak biti definisano - rekao je Sertić.

- Postupak prodaje će biti javan, a kako će se odvijati zavisi i od stečajnog upravnika i stečajnog sudije. Imamo dokument u kom Agencija za privatizaciju obaveštava da BIP ne može da bude prodat kroz model prodaje kapitala. Tu se ne radi o volji bilo čijoj, već zakon definiše pravila i propisuje šta morate da imate od dokumentacije i procedure.

Ministar veruje da eventualni kupac brenda BIP, pošto će se imovina ove fabrike uskoro prodavati, neće nastaviti da radi na sadašnjoj lokaciji. Zato je sasvim moguće da na tom mestu niknu stanovi.


Budimka i treći put bez kupca
I treći pokušaj prodaje požeške fabrike "Budimka", koja se bavi proizvodnjom i preradom voća, nije uspeo, rekao je danas Tanjugu zastupnik fabričkog kapitala, Rade Tanasković.

On je naveo da je za ovaj, nekada požeški gigant, jedino bila zainteresovana kompanija Feman, koja je u roku otkupila dokumentaciju, ali nije uplatila depozit.

"Mi smo imali sastanak sa predstavnicima Agencije za privatizaciju, Ministarstva rada i drugim nadležnim službama koji su nam dali uputstva šta treba da radimo u narednom periodu, jer, praktično 31. oktobra za 43 firme ističe zaštita države", kazao je Tanasković.

Prema njegovim rečima, ukoliko se nešto ne promeni u međuvremenu, račun Budimke će već 2. novembra biti u blokadi, a da se pojavio kupac, ostali bi samo komercijalni dugovi.

Budimka je osnovana 1947. godine kao "Fabrika konzervi Budimka" sa proizvodnim kapacitetom od 300 tona gotovih proizvoda godišnje i 80 radnika.

Postepeni razvoj nastavljen je narednih godina, tako da su osamdesetih godina kapaciteti uvećani na 12.000 tona. Proizvodni program je proširen 1983. i kompletiran izgradnjom tovilišta, klanice sa delom za preradu mesa, kapaciteta 80 grla dnevno. Tada je društvo posedovalo licencu za izvoz na tržište arapskih zemalja.

Proširivanjem kapaciteta do 1987. godine obim gotovih proizvoda i poluproizvoda dostigao je 40.000 tona godišnje, a asortiman je obuhvatao voćne sokove i koncentrate, želirane proizvode konzervisano voće i povrće i prerađevine od mesa.

Od 1991. godine sa gubitkom tržišta dolazi do smanjivanja obima proizvodnje, koja je 2002. godine praktično prekinuta.

Budimka je 2008. godine prvatizovana, da bi 2010. privatizacija bila raskinuta. Trenutno broji 75 radnika čija je sudbina u ovom trenutku neizvesna.


"Don Don" kupuje "Pekarnu Grosuplje" za 60 mil EUR
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava regionalno širenje pekarske kompanije "Don Don" zajmom od 10,3 mil EUR za preuzimanje slovenačke "Pekarne Grosuplje", koji je odobren u okviru finansijskog paketa vrednog 60 mil EUR, saopšteno je danas iz EBRD-a.

Kako je rečeno Tanjugu u beogradskoj kancelariji EBRD, "Don Don"-ovo preuzimanje "Pekarne Grosuplje", vredno 60 mil EUR, podržale su i regionalne komercijalne banke: SKB banka d.d, grad Ljubljana, Banka Koper, UniCredit Slovenija, Societe General Srbija, UniCredit Srbija, kao i privatni finski investicioni fond KJK, kao aktuelni manjinski akcionar u "Don Donu". Ta finansijska sredstva biće iskorišćena za preuzimanje i integraciju "Pekarne Grosuplje" u grupaciju "Don Don", koja će potom postati vodeća industrijska pekarska kompanija na tržištu zemalja bivše Jugoslavije.

- Ovo je važan korak ka konsolidaciji tržišta pogođenog fragmentacijom i neefikasnostima. Spajanje dva snažna brenda biće od koristi za obe kompanije, dobavljače i kupce. Paketom kredita se neće samo finansirati širenje "Don Dona", već će takođe biti iskorišćen za jačanje korporativnog upravljanja i poslovnih procesa - izjavio je šef za agrobiznis EBRD-a za region jugoistočne Evrope, Miljan Ždrale.

S druge strane, generalni direktor i vlasnik "Don Dona" Aleš Mozetič kaže da je saradnja sa EBRD-om od velikog značaja za njegovu kompaniju.

- Podrška banke našem razvoju potvrda je da smo na pravom putu. Uveren sam da je ovo samo početak duge i uspešne saradnje - izjavio je Mozetič.

Prvobitno osnovan kao mala pekara u Sloveniji 1993. godine, "Don Don" je danas vodeća industrijska pekarska kompanija u Srbiji, koja je takođe aktivna u zemljama zapadnog Balkana i Hrvatske, navodi se u saopštenju EBRD-a. U aprilu 2014. godine, KJK je preuzeo 25% udela u toj kompaniji, a "Don Don" trenutno poseduje osam proizvodnih postrojenja, zapošljavajući 1.300 radnika.


Kineski privrednici zainteresovani za ulaganje u Srbiji
Privredna komora Beograda saopštila je danas, povodom posete delegacije Svekineske federacije malih i srednjih preduzeća za upravljanje investicijama, da su privrednici iz Kine zainteresovani za ulaganja u Srbiju. Kako se navodi, predstavici kineskih preduzeća, koji su se sreli sa domaćim privrednicima, zainteresovani su za ulaganja u energetiku, turizam, poljoprivredu, upravljanje otpadom i rudarstvo.

U razgovoru sa privrednom delegacijom Svekineske federacije sekretarka Centra za ekonomske odnose sa inostranstvom Privredne komore Beograda, Sanja Vasić, istakla je da je intenziviranje kontakata srpskih i kineskih privrednika rezultat prošlogodišnjeg sastanka srpskog i kineskog premijera u Beogradu, ali i mesta koje Srbija ima u investicionim planovima Kine za ovaj deo Evrope.

- Privredna komora Beograda nosilac je privredne saradnje sa Kinom i domaćin brojnim kineskim delegacijama i kompanijama koje su pre svega zainteresovane da investiraju u Srbiji - izjavila je Vasić.

Svekineska federacija malih i srednjih preduzeća za upravljanje investicijama ima više od pola miliona preduzeća u svom članstvu i jedna je od najjačih privrednih asocijacija u Kini.


American investment fund Apollo offers EUR 1.2 billion for Telekom Srbija
A EUR 1.2 billion bid for the acquisition of 58-percent stake in Telekom Srbija has been submitted by the American investment fund Apollo. As the daily Novosti reports, this fund plans to take over the Serbian telecom firm, "fix things in the company and then, after two years, sell it to Deutsche Telekom".

Serbia expects proceeds of the sale of majority stake in Telekom Srbija to be around EUR 1.5 billion, although the latest information indicates that the acceptable purchase price has dropped to EUR 1.4 billion.

The final purchase price will also be definitely affected by the social program which is already agreed upon and now lacks only the prime minister"s signature.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta