Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
„Kurir” ponovo pokušava da kupi „Politiku”
„Adrija medija grupa” otkupom Vacovih potraživanja, oko kojih se vodi sudski spor, nije postala vlasnik dela našeg lista.

„Adrija medija grupa” (AMG), kompanija čiji je glavni medijski proizvod tabloid „Kurir”, saopštila je juče da je otkupila prava i potraživanja koja je imao nemački koncern VAC (pravni naslednik je „Funke grupa”). Reč je o potraživanjima koja je nemački izdavač imao u preduzećima „Politika novine i magazini”, „Politika štamparija”, „Politika a. d.”, „Dnevnik Vojvodina pres” i „NID Novosti”. Predsednik AMG Aleksandar Rodić u izjavi koju je juče uputio medijima najavio je da će u „narednom periodu ući u proces realizacije ovih prava i potraživanja”. Takođe, Rodić navodi i da će u slučaju da AMG ostvari pravo vlasništva u bilo kom od navedenih privrednih društava, tražiti saglasnost Komisije za zaštitu konkurencije (KZK).

Miloje Obradović, predsednik KZK-a, pozitivno je ocenio najavu da će se poštovati zakonski propisi, ali je naglasio da će „komisija ove događaje pratiti širom otvorenih očiju”.

Budući da su neki mediji juče netačno preneli vest da je AMG kupio naš dnevni list, redakcija „Politike” dužna je da svojim čitaocima i javnosti objasni da ovim nije došlo do promene vlasničke strukture i kupovine udela, već da je AMG kupio samo Vacova potraživanja. Inače, „Politika NM” sa bivšim nemačkim suvlasnicima vodi sudski spor pred sudom u Esenu upravo zbog tih spornih potraživanja. Sudski proces je i dalje u toku. Nemački VAC prodao je svoj udeo u „Politici NM” u leto 2012. godine firmi „Ist medija grupa” iz Moskve, za koju je kasnije utvrđeno da je kćerka-firma kompanije „Farmakom” šabačkog biznismena Miroslava Bogićevića.

Ovo nije prvi put da „Kurir” pokušava da kupi „Politiku”. Naime, još 2011. godine tadašnji funkcioner LDP-a Zoran Ostojić optužio je Demokratsku stranku (DS) kako krišom namerava da otkupi udele VAC-a u listovima „Politika”, „Večernje novosti” i „Dnevnik” i time uspostavi apsolutnu kontrolu nad uticajnom štampom. U toj izjavi Ostojić je dodao i da se kao paravan pojavljuje „Kurir”.

– Ugovor sa kompanijom VAC potpisali su vlasnik ’Kurira’ Aleksandar Rodić i Dušan Bjelopetrović, potpredsednik „Kurira info” i prema aktuelnom informatoru o radu Ministarstva pravde, specijalni savetnik u tom ministarstvu – kazao je tada Ostojić.

Međutim, nekoliko dana kasnije je objavljen prvi ugovor u vezi sa kupovinom potraživanja VAC-a od „Politike”. Ali potpisnik nije bio Aleksandar Rodić već Davor Stojanović iz Beograda, zastupnik firme „Artesano” iz Nikozije sa Kipra. Ova firma se dovodi u vezu sa vlasnikom „Farmakoma” Miroslavom Bogićevićem.

Tek nakon smene vlasti 2012. godine, obelodanjeno je da iza moskovske firme „Ist medija grupa”, koja se pojavila kao kupac 50 odsto Vacovog udela u „Politici”, stoji Miroslav Bogićević. Prvi deo ugovorene sume od četiri miliona evra odmah je realizovan, a ostatak (700.000 evra) trebalo je da bude isplaćen u decembru 2014.

Da li je do toga došlo – nije poznato, budući da je vlasnik „Farmakoma” tada bio u pritvoru.

U međuvremenu Komisija za zaštitu konkurencije kaznila je „Ist medija grupu” iz Moskve sa 143.500 evra, jer joj nije dostavila tražene podatke o kupovini 50 udela u „Politici”.

Odlučeno je da se ceo predmet uputi Državnom pravobranilaštvu da bi se ispitala punovažnost ovog kupoprodajnog ugovora, a u decembru komisija je donela odluku da zabrani „Ist medija grupi” bilo kakvu prodaju udela dok se postupak ne okonča.


Telekom bi platili 1,2 milijarde evra
Dve ozbiljne ponude za telekomunikacionog operatera. Najizdašniji strani investicioni fond, Rusi spremaju više para

Privatizacija "Telekoma"

SRBIJA za prodaju većinskog paketa od 58 odsto akcija "Telekoma Srbija" očekuje 1,5 milijardi evra. Kako "Novosti" nezvanično saznaju, najviša ponuda mogućih kupaca za taj paket je 1,2 milijarde evra, koliko je za toliko vlasništva spreman da plati jedan strani investicioni fond. Prema nepotvrđenim informacijama i ruski teleoperater spreman je da poveća prvobitnu ponudu.

- Ukoliko se za 58 odsto akcija dobije veća cena od 1,2 milijarde evra, očigledno je da će kupcu biti, faktički, prodato ukupno 73 odsto vlasništva - navodi za "Novosti" izvor blizak privatizacionom savetniku.

Suština je u sledećem: većinski vlasnik "Telekoma Srbija" je država sa 58,11 odsto (581 milion komada akcija). Mali akcionari, uglavnom građani i sadašnji i bivši zaposleni u "Telekomu" imaju 21,89 odsto udela (418,7 miliona komada akcija), dok je ostatak, od 20 odsto, u vlasništvu samog "Telekoma". Tako bi kupac pazareći 58 odsto akcija, onih 20 odsto praktično dobio "gratis".

- Problem je što, ukoliko računica bude takva, od tih 20 odsto akcija, a to je 200 miliona komada akcija, 15 odsto mora da bude dato u besplatnu podelu građanima, a sedam odsto sadašnjim i bivšim zaposlenima kao i penzionerima "Telekoma" - navodi naš izvor. - Tako da bi, u tom slučaju, novi kupac imao praktično 73 odsto vlasništva.

Ukoliko bi "Telekom" poništio tih 20 odsto sopstvenog vlasništva, ostatak od 800 miliona komada akcija činio bi 100 odsto vlasništva, pa bi novi vlasnik ponovo, kupivši svega 581 milion komada akcija, došao u posed ravno 72,64 odsto kapitala jedinog srpskog državnog operatera.

PROCENjENA VREDNOST

PRILIKOM prethodnog tendera 2010. godine vrednost 100 odsto "Telekoma" bila je procenjena na 2,45 milijardi evra. Sada je, kako "Novosti" nezvanično saznaju, privatizacioni savetnik celu kompaniju procenio na znatno manju vrednost. U igri je osam zainteresovanih kupaca, među kojima su, prvi put, i investicioni fondovi.


EUR 1.2bn offered for Telekom– Two serious bids for the telecomms operator
For its 58% shareholding in Telekom Srbija the state is expecting EUR 1.5bn. According to Novosti`s unofficial sources, the highest offer from potential buyers is EUR 1.2bn, which a foreign investment fund is prepared to pay for such a stake. Unconfirmed reports suggest that also the Russian telecoms operator is prepared to raise its original offer.

“If more than EUR 1.2bn is paid for 58% of the shares, it is obvious that the buyer will in fact be sold 73% of the ownership”, a source close to the privatisation adviser told Novosti.

The point is this: the majority owner of Telekom Srbija is the state with 58.11% (581m shares). Small shareholders, mostly individuals and present and former staff of Telekom, hold 21.89% (418.7m shares), while the remaining 20% is owned by Telekom itself. So by acquiring 58% of the shares, the buyer will in practice get 20% for nothing.

“The problem is, if this is how it`s calculated, out of those 20% which is 200m shares, 15% must be distributed free of charge to citizens, and 7% to present and former staff and pensioners of Telekom”, says Novosti`s source. “So in this case the new owner would in practice have 73% of the ownership.”

If Telekom annuls its own 20% shareholding, the remaining 800m shares would represent 100% of the ownership, so by buying 581m shares the new owner would still obtain a straight 72.64% of the capital of the sole Serbian state operator.

Assessing the value

In the previous tender in 2010, the value of 100% of Telekom was estimated at EUR 2.45bn. According to Novisti`s unofficial information, the privatisation adviser has now estimated the entire company at a considerably lower value. There are eight interested buyers in the game, among which there are for the first time investment funds.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta