Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Srbija prva po broju rasta poslovnih transakcija u centralnoj i jugoistočnoj Evropi u prvoj polivini
Prema najnovijem istraživanju revizorsko-konsultantske kompanije "Ernst & Young" (EY) , Srbija zauzima prvo mesto po broju rasta tržišta poslovnih transakcija u regionu centralne i jugoistočne Evrope u prvoj polovini 2015. godine.

Istraživanje pod nazivom "Central and Southeast Europe –M&A Barometar" bavi se analizom poslovnih transakcija u jedanaest zemalja centralne i jugoistočne Evrope koje uključuju Srbiju, Bugarsku, Hrvatsku, Češku Republiku, Grčku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju i Tursku.

Kao druga po veličini transakcija u regionu istakla se transakcija od 657,1 mil USD u Srbiji gde je "Mid Europa Partners LLP" kupio "Danube Foods Group".

Samim tim, u regionu centralne i jugoistočne Evrope Republika Srbija imala je najveći rast tržišta poslovnih transakcija gde je tržište poraslo sa 0,03 mlrd USD u prvoj polovini 2014. godine na 0,7 mlrd USD u prvoj polovini 2015. godine.

Analiza jedanaest zemalja CSE regiona prema broju obavljenih transakcija, pokazala je da se na prva tri mesta nalaze Turska, Poljska i Republika Češka, dok se Srbija na ovoj lestvici nalazi tek na devetom mestu. Tačno polovina poslovnih transakcija u Republici Srbiji realizovana je između domaćih poslovnih subjekata, dok su 45% činile ulazne poslovne transakcije, a svega 5% izlazne.

U prvoj polovini 2015. godine u Srbiji se kao najaktivnija grana industrije pokazala građevinska industrija.

U okviru regiona centralne i jugoistočne Evrope uočen je pad prosečne vrednosti transakcija od 2,2% kada su u pitanju ugovorene transakcije u vrednosti od preko 100 mil USD. Sa druge strane, prosečna vrednost transakcija, ugovorenih za vrednost ispod 100 mil USD je porasla za 1,6%.

Turska je bila najaktivnija zemlja u pogledu broja transakcija u prvoj polovini 2015. godine sa ukupno 155 uspešno realizovanih transakcija tokom ovog perioda. U tome je slede Poljska sa 117 i Republika Češka sa 98 transakcija. Ukupan broj transakcija u regionu u prvoj polovini 2015. godine je bio 647, što predstavlja povećanje od 2,9% u poređenju sa prvom polovinom 2014. godine kada je bilo 629 transakcija.

Ukupna procenjena vrednost transakcija na tržištu CSE regiona u prvoj polovini 2015. godine iznosila je 16,5 mlrd USD, što je pad za 10,8% u odnosu na prošlu godinu. Ovaj pad je većim delom uzrokovan manjim brojem velikih transakcija – vrednost transakcija od preko 1 mlrd USD u prvoj polovini ove godine.


Otvorena linija u mlekari Subotica - investicija milion evra
Mlekara Subotica koja posluje u okviru kompanije Imlek predstavila je danas novu proizvodnu liniju u mlekari Subotica u koju je uloženo milion evra, a zahvaljujući toj investiciji biće povećana proizvodnja feta sira za dve i po hiljade tona koji će se izvoziti na rusko tržište.

Predstavljanju najnovije Imlekove investicije prisustvovao je ministar

privrede Željko Sertić koji je na konferenciji za novinare poručio da će država pomoći sve velike investicije komapnija u domaću privredu.

Sertić je rekao da je Imlek dobar primer kako korist mogu da imaju i inostrane kompanije i veliki fondovi, kao i domaće firme, a na taj način se podiže i nivo tehnološke proizviodnje i kvalitet proizvoda.

"Sve više inostranih fondova hoće da dođe u Srbiju da ulaže zajedno sa našom kompanijom", naglasio je Sertić.

On je istakao takođe da su proizvodi Imleka, koji je naš najveći prozivođač mleka i mlečnih proizvoda, poznati ne samo u regionu, već i u Evropi a naročito na ruskom tržištu.

Ministar privrede je dodao da je posao države da otvori vrata za ulaganje stranih kompanija.

Generalni direktor Imleka Ilija Šetka je rekao da će celokupna proizvodnja nove linije u mlekari Subotica ići u izvoz u Rusku Federaciju kao i da će zahvaljujući toj investitciji biti otvorena i nova radna mesta.

On je takođe naveo da će zbog proizvodnje dodatnih dve i po tone sira biti povećan i otkup mleka, odnosno biće otkupljeno još 25.000 tona.

Šetka je napomenuo da Imlek planira da naredne godine primi dodatnu radnu snagu pre svega u oblasti komercijale i poručio da će ta komapanija imati u narednom periodu lepu budućnost zahvaljujući novim investicijama.


Sertić: Šest ponuda- dobar znak za Telekom
Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas da je dobar znak to što je stiglo šest ponuda za kupovinu Telekoma i izrazio očekivanje da bi vlada već za nekoliko dana mogla da ima preciznije podatke o pristiglim ponudama.

"Najkasnije u roku od dve nedelje ćemo imati precizne podatke koje treba da sistematizujemo", rekao je Sertić odgovarajući na pitanja novinara u Mlekari Subotica.

On je takođe rekao da vlada ne može javno da govori o tome ko su ponuđači , zemlji porekla i bilo kojim podacima koji bi mogli da ugroze proces privatizacije.

Sertić je naveo da će se tek videti kakva su ulaganja ponuđena s obzirom na to država traži da kupac uloži u Telekom, kao i da se reši socijalni program.

On je rekao da će se videti koje su ponuđene cene i da će, kad sve te podatke budu imali, izaći sa time u javnost, šsto se, dodao je, očekuje veoma brzo.


Privatizacija preduzeća biće završena na vreme

Sertić je izjavio da će ceo ciklus privatizacije državnih preduzeća biti završen na vreme, kao i da će do kraja godine biti rešen status sedam od 17 preduzeća za koje je produžen rok do maja 2016. godine.

"Ja sam optimista da ćemo uspeti sve da završimo što je predviđeno kroz različite procese i modele privatizacije", rekao je Sertić.

On je kazao da će pojedina preduzeća koja nemaju tržišno poslovanje otići u stečaj, ali da to neće značiti kraj za njih, kao i da će neka druga preduzeća biti rešena kroz restrukturiranje dugova, ali da će morati da imaju tekuće poslovanje usklađeno sa odlukom suda, kao i da striktno poštuju predviđene planove.

Sertić rekao da je država prošle godine započela ozbiljnu reformu u četiri velika preduzeća-EPS-u, Železnicama, Putevima Srbije i Srbijagasu, kao i da je za 32 preduzeća počeo da se sprovodi kontrolni mehanizam, odnosno nadzor nad njihovim poslovanjem kako bi mogli da se mere njihovi rezultrati.

Kako je rekao Sertić, u prvih šest meseci najveći broj tih preduzeća je pokazao da poštuje predviđene planove, odnosno imala su veće prihode, manje troškove i nešto manje zaposlenih.

"Od javnih preduzeća i državnih kompanija, dobar primer su EPS, Pošta i SDPR koji imaju bolje rezultate od onog što su predvideli svojim planovima", rekao je Sertić.

Kada je reč o privatizaciji medija, Sertić je rekao da je od 50 medija za koje je objavljena prodaja pokazan interes za njih 25 od čega je već potpisano 12 ugovora i ostale su da se završe jos neke pravne procedure.

On je dodao da će ostali mediji biti rešeni podelom akcija zaposlenima koji imaju pravo na to.

Na pitanje šta će biti sa novosadskim "Dnevnikom" Sertić je rekao da su bila dva tendera i da, koliko je njemu poznato, nije bilo zaintersovanih.

Sertić je dodao daje predviđeno da, ako nema kupaca, taj list ode u stečaj i da se iz te faze proda imovina, eventualno ako neko bude zaintersovan.


Ljajic: We received six bids for purchase of Telekom
A total of six bids have arrived for the purchase of Telekom Srbija, Serbian Minister of Trade and Telecommunications Rasim Ljajic has said.

"The economic advisor is analyzing the documents, and the Privatization Agency is checking the participants in the process. In 14 days, we will have a list arranged by the price offered for the purchase of a 58 percent stake" in Telekom Srbija, Ljajic said Radio Television of Vojvodina late on Monday.

He stated that the relevant commission will analyze the offers and give their suggestion based on that during the third phase, which lasts 14 days.

Ljajic said that in the last attempt of Telekom Srbija sale in 2012, the only bidder had been Telekom Austria, making an offer that had not met the minimum price required at the time.


Mlekara Subotica dairy commissions new feta cheese production line
Mlekara Subotica, a dairy company which operates as part of Imlek, put the new EUR 1 milllion worth of feta cheese production line into operation today.
Imlek General Manager Ilija Setka said that the new line in the Subotica dairy company would be producing 2,500 tonnes of feta cheese a year, adding that the whole production would be exported to Russia.
Setka also announced that due to the commissioning of the new production line, milk purchases would have to be increased by additional 25,000 tonnes.
- This investment in the cutting-edge machine for producing feta cheese, which was procured in Denmark, will lead to an increase in the export capacity, primarily when it comes to our cheese for the Russian market - said the general manager of Imlek.
The Subotica dairy was the first company in Serbia to obtain the EU approved exporter number in 2011.
Serbian Economy Minister Zeljko Sertic pointed out that Mlekara Subotica was an example of good and successful privatization.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta