Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Veliki broj projekata u Srbiji interesuje Kineze
Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang rekao je da jedna kineska kompanija pregovara sa "Železarom Smederevo" i najavio da će o tome biti potpisan dokument krajem novembra, tokom posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Kini.

U intervjuu agenciji Beta, Li, međutim, nije mogao da kaže da li će kineska kompanija postati vlasnik smederevske "Železare", dodajući da su razgovori o tome još u toku.

Li je rekao da se sa Srbijom razgovara i o drugim projektima i da je već otvorena tema o osnivanju kineske industrijske zone za koju se još bira lokacija.
- Ideja je rođena i hoćemo da je realizujemo. U toj zoni biće puno kineskih preduzetnika, ali će biti otvorena i za investitore iz drugih zemalja - rekao je Li.

Prema rečima ambasadora, Kina kao prioritetni projekat u regionu vidi modernizaciju pruge Beograd-Budimpešta.
- Trenutno je najvažniji projekat u regionu, koliko vidim, brza pruga Beograd-Budimpešta. Drugi projekti vezuju se za svaku zemlju pojedinačno. Jedino je ovo projekat između Kine, Mađarske i Srbije. Zato bih rekao da je taj projekat sada prioritet - rekao je Li za agenciju Beta.

Govoreći o četvrtom Samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope koji se održava 24. i 25. novembra po prvi put u Kini, Li je rekao da je važno da učesnici skupa pronađu zajednički interes za investicije i različite projekte.

- Ako nađemo zajednički interes, onda ćemo naći i projekte. Koliko košta projekat, toliko će biti i novca. Kako kažu kod vas, koliko para toliko muzike, odnosno koliko muzike toliko i para - rekao je kineski ambasador.

Prema njegovim rečima, u fondu za saradnju Kine i 16 država je 10 mlrd USD, ali postoji i takozvani "Fond svile" u kome je 40 mlrd USD.
- Pored toga, formirana je Investiciona banka Azije koja ima 100 mlrd USD. Znači, novca ima, ali je veoma važno da nađemo zajednički interes i projekte - rekao je Li.

On je dodao da od prošle godine, kada su se u Beogradu sastali predstavnici Kine i 16 država srednje i jugoistočne Evrope, dogovoreni projekti napreduju, ali ne jednakom brzinom.
- Nešto ide brže, a nešto sporije, ali ukratko sve ide napred - rekao je Li.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta