Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Imlek" i "Mlekara Subotica" monopolisti u otkupu mleka
Vrhovni kasacioni sud odbio je zahtev za preispitivanje presude Upravnog suda kojom su AD "Imlek" Beograd i AD "Mlekara Subotica", kao učesnici na srpskom tržištu, zloupotrebili dominatan položaj na relevantnom tržištu otkupa sirovog kravljeg mleka namenjenog daljoj industrijskoj preradi u mlekarama na teritoriji Srbije.

U Komisiji za zaštitu konkurenciji ističu da je zapravo Vrhovni kasacioni sud, sedam godina kasnije, potvrdio njihovu odluku o zloupotrebi dominantnog položaja tih mlekara na tržištu otkupa sirovog mleka namenjenog daljoj industrijskoj preradi u mlekarama na teritoriji Srbije i potvrdio da je ona bila zakonita.

Valja podsetiti na to da je Komisija za zaštitu konkurencije odluku o zloupotrebi dominatnog položaja tih dveju mlekara donela još 25. januara 2008. godine, da bi četiri godine kasnije, nakon nekoliko poništavanja tog rešenja od Upravnog suda, donela novo rešenje 9. avgusta 2012. godine, koje je Upravni sud ocenio zakonitim.

Vrhovni kasacioni sud je svojom sadašnjom presudom odbio zahtev mlekara i potvrdio zakonitost odluke Upravnog suda, a time i rešenja Komisije.

Komisija za zaštitu konkurencija utvrdila je da su akcionarska društva "Imlek" i "Mlekara Subotica" zloupotrebila dominantan položaj na relevantnom tržištu otkupa sirovog kravljeg mleka nametanjem nepravednih uslova poslovanja tako što su u tipskom ugovoru o proizvodnji, otkupu i isporuci mleka zaključivanom s proizvođačima predvideli da se otkupna cena sirovog mleka formira na osnovu njihovog cenovnika, kojim nije predviđeno pod kojim uslovima može doći do njegove promene, niti pravo proizvođača na jednostrani raskid ugovora ukoliko je nezadovoljan otkupnom cenom.

Zatim, napravili su tipski ugovor o proizvodnji, isporuci i otkupu mleka, kojim su predvideli da se kvalitet sirovog mleka utvrđuje u njihovoj laboratoriji i da se smatra konačnim. Obavezali su proizvođače na to da ih odmah obaveste o kontaktima s drugim mlekarama i otkupljivačima mleka i poslovnim ponudama koje im se nude.

Ugovori o junicama

Komisija za zaštitu konkurencije utvrdila je da su sporni i ugovori o dodeli junica. Naime, Komisija tvrdi da su te dve mlekare ugovorima o dodeli junica i ugovorima o kreditu proizvođače uslovili preuzimanjem obaveze isporuke celokupne proizvedene količine mleka za određeno vreme, a ne samo isporukom mleka od dobijenih i preuzetih junica, odnosno junica kupljenih na kredit.

Nađite druge dokumente u kojima se pominje
• Imlek Beograd
• zloupotreba dominatnog položaja na tržištu otkupa mleka
• Komisija za zaštitu konkurencije
• otkupna cena sirovog mleka
Društvene mreže:


Poslanici o Telekomu, PKB-u i Sandžaku
Poslanici Skupštine Srbije danas su od predstavnika vlasti tražili obaveštenje o prodaji Telekoma, zemljištu PKB-a, ekonomskoj situaciji u Sandžaku i inicijativi za izgradnju memorijalnog centra za srpske žrtve genocida u 20 veku.

Poslanik Socijaldemokratske stranke Marko Djurišić kazao je da je jedan od potencijalnih kupaca Telekoma investicioni fond Apolo zajedno sa Telekomom Slovenija, a da je strateški partner tog investicionog fonda firma Lazard koja je u postupku privatizacije Telekoma angažovana kao savetnik Vlade Srbije.

Djurišić je zato pitao predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da li će se ispitati eventualni sukob interesa i na koji će način reagovati.

On je zatražio i ostavku ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca, zato što kako je rekao, još nije potpun registar za medije, ni 15 meseci nakon što su usvojeni medijski zakoni.

"Registar za medije je nepotpun, nema svih podataka o vlasništvu medija i o mnogim drugim stvarima koje su po zakonu obavezne i koje su od 14. avgusta 2014. godine morale da budu dostupne javnosti. Zbog toga zahtevam da ministar podnese ostavku", rekao je Djurišić.

Poslanik Demokratske stranke Balša Božović pitao je po čijem zahtevu i na osnovu kojih ovlašćenja je državno poljoprivredno zemljište poklonjeno preduzeću PKB, čiji je vlasnik grad Beograd.

On je naveo da na taj način budući kupac PKB-a automatski postaje i vlasnik 19.000 hektara zemljišta i ocenio da je zemljište očigledno i jedini razlog privatizacije.

Poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović čestitao je gradjanima 19. novembar Dan Sandžaka, a državnom vrhu je skrenuo pažnju na uslove u kojima se danas živi u tom delu Srbije.

Poslanik Srpskog pokreta obnove Mirko Čikiriz pitao je ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina zašto se na planira obeležavanje 100 godina od povlačenja srpske vojske i naroda preko Crne Gore i Albanije.

On ga je pitao i zašto umesto obeležavanja tog značajnog datuma svoju energiju i vreme troši na spornu istorijsku ličnost Dragutina Dimitrijevića Apisa.

Poslanica Nove Srbije Dubravka Filipovski upitala je da li je Vlada Srbije upoznata sa inicijativom da se na levoj obali Save podigne memorijalni centar srpskim žrtvama u 20. veku.


Proceeds from Telekom sale to go to projects, loan payments
BELGRADE - Serbian Finance Minister Dusan Vujovic said that, if Telekom Srbija were successfully privatized, a part of the money would be used to repay expensive loans, and a part for strategic projects.

-If offers are good and the privatization completed successfully, then a part of the money should be directed to repay the most expensive loans, and a part to finish strategic projects, as previously agreed, -Vujovic told RTS.

If bids prove unsatisfactory, there is also a possibility of management professionalization to help attract capital, as it has been done with Serbia-s sole steel mill Zelezara Smederevo, and then the government will wait for the best moment to sell the company, the minister noted.

Speaking about the six offers, he said that the privatization consultant, French company Lazard Freres, is responsible for the procedure.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta