Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NIS demantovao gašenje "Rafinerije Novi Sad"
"Naftna industrija Srbije" (NIS) demantovala je u petak navode da planira gašenje "Rafinerije Novi Sad" i saopštila da "aktivno razmatra" projekat za izgradnju kompleksa za proizvodnju biljnih ulja.

NIS je u saopštenju dostavljenom "Vojvođanskom istraživačkom centru" (VOICE) naveo da se "obavlja detaljna analiza domaćeg i tržišta u regionu, kao i sagledavanje potencijalno najboljih tehnologija u cilju definisanja najoptimalnije projektne odluke".

- Inače, na samoj lokaciji "Rafinerije Novi Sad" svakodnevno se proizvode ulja, maziva i tehničke tečnosti, koje se zatim prodaju, kako na domaćem, tako i na stranim tržištima - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se nabavka sirovina, proizvodnja i otprema gotovih proizvoda realizuju korišćenjem postojeće opreme, infrastrukture i rezervoarskog prostora rafinerije, a planira se i niz drugih projekata u razvoju proizvodnje, kao što su modernizacija blending ulja, kao i razvoj proizvodnje bitumena.

Predsednik sindikata "Rafinerije" Milan Vasić rekao je za VOICE da su informacije o gašenju rafinerije stigle i do zaposlenih, ali da o tome nema nikakve zvanične potvrde.

On je ocenio da do toga ne bi smelo da dođe jer, kako je objasnio, kupoprodajni ugovor definiše da rafinerija u Novom Sadu ne sme da bude zatvorena 10 godina od potpisivanja tog dokumenta.

- Kao predsednik sindikata ranije sam tražio od pokrajinskih funkcionera da se ispoštuje dogovor između Kirila Kravčenka i Bojana Pajtića o izgradnji fabrike ulja. Ni oni nemaju nikakvu zvaničnu informaciju da se ta fabrika neće graditi ovde, ali vidi se da nikakvi kablovi ne idu prema lokaciji gde je trebalo da se gradi uljara. Da su imali nameru, to bi i uradili - objasnio je Vasić.

On je dodao da je postojalo i opravdanje da se u krugu rafinerije nalaze neeksplodirane kasetne bombe.

- Na takvu izjavu generalnog direktora tražio sam deminiranje, jer su ugroženi ljudi koji ovde rade, pa sam dobio odgovor da to nije istina, ali ta izjava nikada zvanično nije demantovana. Očigledno je da se ovde ne planira izgradnja, ali oni to ne žele da priznaju - naveo je predsednik sindikata "Rafinerije nafte" u Novom Sadu.

Vasić je podsetio da je NIS nedavno saopštio da zasad odustaje od izgradnje kompleksa za proizvodnju baznih ulja. - Rekli su da se rok prolongira zbog krize na tri godine. A tada upravo i ističe rok od deset godina, koliko rafinerija ne sme da se gasi - rekao je on.


French giant arrives to Serbia - Samsic takes over majority stake at Eko poslovi
French company, Samsic, European leader in facility management took over majority stake at Belgrade-based Eko poslovi.

Samsic Group was set up in 1986 and today it employs 70.000 people and generates annual turnover of EUR 1.65 billion. This company’s business is based on providing services of professional cleaning, providing, management and technical maintenance of business facilities and green areas. The company also has a special branch operating in human resources.

Since 2004, when it opened the first subsidiary in Belgium, Samsic has been positioning strategically in foreign markets and today it operates in 15 European countries.

Penetration of Samsic at the Serbian market is continuation of investments in facility management - recently French Atalian took over majority stake at Belgrade-based Mopex.


Zaključci 14. Međunarodne konferencije Beogradske berze
U četvrtak, 19. novembra u beogradskom hotelu Hyatt Regency održana je 14. Međunarodna konferencija Beogradske berze, UPGRADE IN BELGRADE.


Konferencija UPGRADE IN BELGRADE okupila je preko 300 učesnika iz zemlje i inostranstva, koji su se kroz aktivnu diskusiju osvrnuli na aktuelne makroekonomske tokove u zemlji, njihov mogući uticaj ali i, u Srbiji još uvek neuspostavljenu, vezu između razvoja tržišta kapitala i pokretanja privrede, kao i na druge alate tržišta kapitala koji u Srbiji nisu raspoloživi ili nisu dovoljno iskorišćeni u domaćem okruženju.


U svom uvodnom obraćanju direktor Beogradske berze, gospodin Siniša Krneta, ukazao je na nove mogućnosti koje su se pojavile na domaćem tržištu tokom ove godine: prve municipalne obveznice listirane na Berzi i nove investicione alternative na Prime listingu Beogradske berze, gde su uključene 64 emisije obveznica Republike Srbije, istovremeno istakavši i da je samo trgovanje produženo sa 3,5 na pet sati, u nastojanju da se izađe u susret potrebama investitora. U svom obraćanju direktor Berze je posebno naglasio da cilj svih ciljeva domaćeg tržišta kapitala predstavlja prvi IPO, kao vesnik serije budućih IPO-ova.


Najznačajniji zaključci koji su doneseni tokom Konferencije UPGRADE IN BELGRADE 2015 uključuju:

• Iako postoje izvesni pomaci na makroekonomskom planu pred Srbijom su još uvek brojne neophodne reforme, pre svega u domenu fiskalne politike i smanjivanja budžetskog deficita

• Globalni i regionalni ekonomski i politički faktori ne doprinose pozitivnim tokovima na makroekonomskom nivou

• Ključni rezultati Vlade Republike Srbije, u prvoj godini mandata, ostvareni su na regulatornom planu

• Fiskalna konsolidacija nije sama po sebi reformsko pitanje, ali je nužna pretpostavka za sprovođenje suštinskih reformi

• Strukturne reforme su teške, nose sa sobom visoku političku cenu, ne daju benfite u kratkom roku, ali bez njih nije moguće izgraditi efikasnu i konkurentnu privredu

• Planirani budžet naredne, 2016. godine, može prelomno uticati na unapređenje opšte investicione klime i ekonomskog napretka u Srbiji

• Nova evropska regulativa u pogledu post-trgovačkih aktivnosti će značajno promeniti postojeće procedure koje se odnose na kliring i saldiranje

• Značaj funkcije CCP – (CentralCounterParty) u budućim procesima kliringa značajno umanjuje rizik učesnika u transakcijama

• Nova regulatorna rešenja nameću promenu poslovnih koncepata, kako centralnih registara, tako i samih članova u procesima kliringa i saldiranja

• Povećava se značaj investicija i novih tehnoloških rešenja u svim fazama nakon trgovanja

• Početak rada domaće berze električne energije SEEPEX povećaće otvorenost domaćeg tržišta i osnažiti mogućnosti regionalne saradnje

• SEEPEX će omogućiti transparentne, efikasne i sigurne uslove trgovanja sa procedurama usklađenim sa najboljom praksom u ovoj oblasti.

U okviru Konferencije Berze održana je i Peta regionalna investitorska konferencija, u okviru koje su se predstavnici investicionih društava koja upravljaju imovinom od preko 100 milijardi evra na preko 110 individualnih B2B sastanaka direktno susreli sa menadžmentom najkvalitetnijih akcionarskih društava u regionu i diskutovali mogućnosti ulaganja u akcije ovih kompanija. Akcionarska društva iz Srbije koja su učestvovala na ovogodišnjoj Investitorskoj konferenciji izazvala su značajno interesovanje stranih investitora, a na Konferenciji su prisustvovali vodeći menadžeri Aerodroma Nikola Tesla, AIK banke, Energoprojekt holdinga, Naftne industrije Srbije, Komercijalne banke, kao i kompanija Jedinstvo iz Sevojna i Metalac iz Gornjeg Milanovca. Regionalna nagrada za najbolje odnose sa investitorima u prethodnoj godini “Zlatna plaketa” Beogradske berze, ove godine dodeljena je domaćoj kompaniji - NIS - Naftna industrija Srbije, koja je ispunila najviše standarde izveštavanja javnosti kao i celokupnog korporativnog upravljanja. Prvi put je dodeljene su i srebrne plakete, koje su ove godine dobile kompanije Zavarovalnica Triglav, d.d., Ljubljana i Hrvatski Telekom d.d. iz Zagreba.


Četnaesta međunarodna Konferencija Beogradske berze organizovana je u saradnji sa investicionim društvom WOOD & Company iz Praga, dok je Generalni sponzor događaja bila kompanija NIS a.d. Novi Sad. Glavni sponzor je kompanija Dunav Osiguranje A.D.O., a među sponzorima koji su značajno doprineli održavanju ovogodišnje konferencije su i AIK banka iz Niša, Udruženje banaka Srbije, Aerodrom Nikola Tesla, Centralni registar hartija od vrednosti, Jedinstvo iz Sevojna kao i kompanija Thomson Reuters.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta