Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Mirabank počinje da radi u Srbiji
Mirabank iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je danas najavila da počinje da radi u Srbiji i uglavnom će biti orijentisana na pružanje usluga kompanijama.

Predsednica Izvršnog odbora Mirabank Ilinka Roseti rekla je da je ta banka pouzdan partner brojnim najboljim kompanijama u svetu, kojima obezbeđuje nove poslovne prilike.

"Banka podržava klijente pružajući im visoko profesionalna rešenja uz mogućnost umrežavanja, doprinoseći inovativnom razvoju njihovog biznisa", izjavila je Roseti.

Narodna banka Srbije je u decembru 2014. godine dala dozvolu za rad banci iz UAE koja će poslovati pod imenom Mirabank AD Beograd.

Banka je u vlasništvu firme iz Holandije koja je deo međunarodne Rojal (Royal) grupe čije je sedište u Abu Dabiju, a prisutna je u državama Bliskog istoka, SAD, Evrope, Azije, Afrike i Južne Amerike.

Osnivački kapital Mirabank je 15 miliona evra i to je prva direktna investicija u bankarskom sektoru Srbije od 2008. godine.


BDP Srbije realno porastao 2,2 odsto u trećem kvartalu
Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije iznosio je u trećem kvartalu 2015. godine 2,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je dana Repulički zavod za statistiku (RZS).

U odnosu na drugi kvartal ove godine, BDP Srbije je, prema desezoniranim podacima, opao za 0,4 procenta.

Posmatrano po delatnostima, u trećem kvartalu je realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen u sektorima: građevinarstva za 18,3 odsto, industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama za 8,3 odsto i finansijskih delatnosti i delatnosti osiguranja za 5,0 procenata u poređenju s istim periodom 2014.

U trećem kvartalu 2015. godine je, posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, realni rast registrovan, u odnosu na isti lanjski kvartal, kod izdataka za finalnu potrošnju države od 0,8 odsto, kod bruto investicija u osnovne fondove od 10,1 odsto, izvoza robe i usluga za 8,8 odsto i uvoza robe i usluga za 5,4 procenta.

Realni pad je zabeležen je kod agregata: izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava za 0,6 odsto i izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) za 2,0 procenta, navodi se u saopštenju.


Spoljnotrgovinska razmena Srbije oko 23,589 milijardi evra
Ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije od januara do oktobra 2015. bila je oko 23,589 milijardi evra, što je za 6,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RZS) Srbije.Iskazano u dolarima, ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije u prvih deset meseci 2015. godine bila je oko 26,34 milijardi ili za 11,7 odsto manja nego u istom periodu prošle godine.

Izvezeno je robe u vrednosti od oko 10 milijardi evra ili za 8,3 odsto više u nego u periodu od januara do oktobra 2014. godine, dok je uvoz poveća za 5,4 odsto, na 13,54 milijardi evra.

Deficit u prvih deset meseci ove godine bio je oko 3,48 milijardi evra, što je smanjenje od 2,1 odsto u odnosu na isti period 2014. godine.Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 74,2 odsto i veća je u odnosu na isti period prethodne godine, kada je bila 72,3 odsto.

U strukturi izvoza i uvoza po nameni proizvoda najviše su zastupljeni proizvodi za reprodukciju (53,3 odsto i 59,4 odsto), roba za široku potrošnju (38 i 18,9 odsto) i oprema (8,8 odsto i 12,1 odsto).

Prema podacima RZS, u prvih deset meseci ove godine spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 64,1 odsto ukupne razmene.

Drugi po važnosti spoljnotrovinski partner su zemlje CEFTA sporazuma, s kojima Srbija ima suficit u razmeni od 1,44 milijardi dolara, što je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda kao i izvoza proizvoda od metala i raznih gotovih proizvoda.

U izvozu su glavni spoljnotrgovinski partneri bili Italija (1,86 milijardi dolara), Nemačka (1,39 milijardi dolara) i Bosna i Hercegovina ( 991 miliona dolara), Rumunija (651 miliona) i Rusija (596,4 miliona dolara).

Glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije u uvozu su Nemačka (1, 88 milijardi dolara), Italija (1,6 milijardi dolara), Rusija (1,49 milijardi dolara), Kina (1,26 milijardi dolara) i Madjarska (720 miliona dolara).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta