Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
„Er Srbija” u plusu uz pomoć države
Bez državnih dotacija i subvencija od 8,38 milijardi dinara, kompanija bi kraj 2014. godine ispratila u minusu.
 
Preduzeće „Er Srbija” kraj 2014. godine dočekalo je u plusu od 319,9 miliona dinara. Prethodne godine gubitak ovog preduzeća bio je 838,7 miliona dinara. To pokazuju zvanični finansijski izveštaji koje je Agencija za privredne registre objavila krajem prošle nedelje. Međutim, ova kompanija je dobila veliku finansijsku injekciju od države Srbije. Iz izveštaja o poslovanju 2014. stoji da su prihodi od dotacija i subvencija iznosili 8,38 milijardi dinara. To znači da bi bez ovih para, „Er Srbija” kraj 2014. godine ispratila s minusom.

U napomenama uz finansijski izveštaj navodi se da „donacije predstavljaju potraživanja za nadoknadu troškova ili gubitaka koji su već nastali ili za svrhe pružanja neposredne finansijske podrške društvu”.

Kako može da se vidi iz izveštaja, iznos subvencija i dotacija je tokom 2013. bio znatno manji. Iznosio je 377,2 miliona dinara. To je čak 22 puta manji iznos nego u 2014. godini.

Preduzeće je povećalo poslovne prihode u odnosu na prethodnu godinu. Oni su na kraju 2014. godine dostigli 29,8 milijardi dinara, što je 14 milijardi dinara više nego na kraju 2013. I rashodi su, međutim, povećani. Sa 20 na kraju 2013. rashodi su skočili na 30 milijardi dinara. Deset odsto izdataka čine troškovi za zarade (tri milijarde) i gotovo da su na istom nivou kao prethodne godine.

U napomenama se navodi i to da je ovo preduzeće zaposlenima odobravalo beskamatne stambene kredite. Nije razjašnjeno da li je to činjeno za vreme „Jata” ili nakon osnivanja „Er Srbije”.

Kolektivni ugovor ovog preduzeća predviđa da prilikom odlaska u penziju zaposleni imaju pravo na otpremninu u iznosu od dve mesečne zarade u firmi. Moguće je da iznos otpremnine bude jednak dvema prosečnim zaradama na nivou Republike.

Kako može da se vidi u izveštaju prihodi od prevoza putnika iznose 19 milijardi dinara, što je za sedam milijardi dinara više nego prethodne godine. Od čarter letova ova kompanija prihodovala je 1,26 milijardi, što je za 10 miliona dinara manje nego 2013. godine. Na prevozu robe kompanija je zaradila 375 miliona dinara.


Stečaj BIP-a u rukama Privrednog suda
Povodom navoda malih akcionara Beogradske industrije piva (BIP) da je Privredni apelacioni sud ukinuo odluku o stečaju te firme, ministar privrede Željko Sertić izjavio je da je sud odluku o stečaju doneo na osnovu ekonomskih pokazatelja.

"Koliko sam obavešten, sada je neko proceduralno pitanje", rekao je Sertić u izjavi Tanjugu i dodao da je sada sve u rukama Privrednog suda.

Privredni apelacioni sud u Beogradu danas je ekspedovao odluku strankama u postupku, a mali akcionari tvrde da je odluka o stečaju firme ukinuta po njihovoj žalbi na rešenje o pokretanju stečajnog postupka koju je početkom septembra doneo Privredni sud u Beogradu.


EC: Serbia-s slow economic recovery
The Serbian economy is slowly emerging from recession, with growth expected to pick up in the following years, reads the latest forecast by European Commission experts published in Brussels.

In the autumn 2015 forecast, experts predict a GDP growth of 0.7 percent this year, set to accelerate in the next two years to 1.4 and 2.5 percent.

"Recent increases in employment were largely driven by successful efforts to reduce informalities and most of the new jobs went into low productivity sectors as retail trade and agriculture,” notes the report.

“As the economy recovers and the labor market becomes more dynamic, job creation is foreseen to offset potential job losses resulting from reforms in the public sector,” reads the forecast.


Forum "Investiranje u Srbiji: Mogućnosti, propisi i regionalni potencijal" 12. novembra u PKS
Privredna komora Srbije (PKS), u saradnji sa renomiranom italijanskom advokatskom kancelarijom "Tonucci & Partners" i uz podršku Ambasade Italije u Beogradu, organizuje forum "Investiranje u Srbiji: Mogućnosti, propisi i regionalni potencijal".

Forum se održava 12. novembra 2015. u PKS, a cilj skupa, na kom će učestvovati najviši državni predstavnici Srbije i Italije, jeste da upozna nove potenijalne investitore iz Italije sa mogućnostima poslovanja u Srbiji kao budućem centru privrednog regionalnog povezivanja, saopšteno je iz PKS.

Poseban akcenat je na bazičnim privrednim granama – infrastruktura i transport, građevinarstvo, energija i obnovljivi izvori energije, javno privatna partnerstva, komunalne usluge i industrijski sektori.

Namera je da budući investitori u saradnji sa srpskom privredom stvore novi potencijal koji bi rezultirao prvenstveno osvajanjem regionalnog tržišta i trećih tržišta, navedeno je u saopštenju.


Do kraja 2015. aerodrom u Lađevcima postaje civilno-vojni
Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da bi Vlada Srbije do kraja godine trebalo da donese zaključak o promeni statusa vojnog aerodroma Morava u Lađevcima kod Kraljeva u civilno-vojni aerorodom.

- Čeka se još dodatni dogovor sa Ministarstvom odbrane koje je iniciralo ovakav proces i očekujem da do kraja 2015. godine imamo odluku vlade i počnemo od sledeće godine da koristimo ovaj aerodrom - rekla je Mihajlović.

Ona je kazala da su ministarstva privrede i finansija već pripremila zaključak o prenameni vojnog aerodroma "Morava" za mešoviti saobraćaj.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta